PDA

Zobacz pełną wersję : wymiana dużych cukierków - czy da się bez zdejmowania wahacza?

jedna_brew
30-08-15, 22:29
hej,

pytanie jak w temacie - czy da się wymienić duże cukierki bez demontażu całego zawieszenia z tyłu? konkretnie chodzi wpierw o cukierek od strony kierowcy - udało mi się odkręcić dwie mocujące śruby i teraz kombinuje jak by go tu wybić z wahacza...

kamil39
31-08-15, 08:01
Wykrec caly wahacz,bo:
wybijanie na aucie to jest meczarnia, musialbys go z jednej strony od wahacza poprzecznego odkrecic i malego cukierka, spucic z jednej strony wahacz wzdluzny w dol i probowac mlotkiem wybic cukierka,
Niekiedy po wyciagnieciu calego wahacza, gdzie jest wygodniej nie idzie go latwo i szybko wybic. A odkrecic 2 dodatkowe sruby to nie jest wcale duzo roboty.

jedna_brew
31-08-15, 08:55
hej,

tak chyba zrobie, strasznie ciasno tam jest...

pablo__89
31-08-15, 17:35
Ja też nie wyobrażam sobie wybijania i wbijania cukierków. Jest trochę pracy z demontażem i ponownym montażem wahaczy, ale przynajmniej masz zrobione jak być powinno i niczego przypadkowo nie poobijasz włączając w to swoich rąk ;)

jedna_brew
01-09-15, 10:20
hej,

tak się przypatrzyłem i trzeba będzie:

1. odpiąć przewód hamulcowy
2. linkę ręcznego
3. odkręcić dwie dodatkowe śruby

i wyjąć cały wahacz wraz z bębnem.

gruszkin
01-09-15, 10:30
jest tego kilka śrub więcej, pamiętaj ze wahacz wleczony (wzdłużny) trzyma się na 3 wahaczach w tym 1 od zbiezności. Pamiętaj, że jak już wszystko zmontujesz i skręcisz na auto to nie dokręcaj na maks na podniesionym tylko dopiero na opuszczonym

jedna_brew
01-09-15, 10:41
hej gruszkin,

tak, pamiętam że dokręca się na opuszczonym samochodzie. co do wahacza to na moje oko trzyma się on na 4 śrubach - 2 przy cukierku i po jednej na każdym z końców wahacza

kamil39
01-09-15, 17:36
Hamulcowego przewodu nie musisz odpinac, zeby nie odpowietrzac ukladu, caly zacisk sciagnij z jarzma, linka recznego na bank jest zapieczona,
ale jest na tyle dluga ze spokojnie wybijesz \mlotkiem cukierek na wyciagnietym spod auta wahaczu.

sivy
01-09-15, 17:46
caly zacisk sciagnij z jarzma
z eg3? :)

reaktor
01-09-15, 18:04
,
ale jest na tyle dluga ze spokojnie wybijesz \mlotkiem cukierek na wyciagnietym spod auta wahaczu.

to tez z dupy porada

wyjmij normalnie i zanies do wprasowania
i pamietaj zeby wprasowac je na ta sama głebokość

Barthezz90
01-09-15, 18:48
Hej, powiecie mi co to daje wymiana tzw. cukierków?

And84
01-09-15, 19:30
Po prostu wymienia sie je jak są zużyte :) to nie jest żaden mod ;)

jedna_brew
01-09-15, 21:14
hej,

dzięki za porady. za tył będę sie brał jak zmontuje przednie wahacze. mam już wprasowane nowe tuleje, poczyszczone śruby samoblokujące i jutro wieczorkiem montaż. z tyłu ruszyłem puki co tylko śruby mocujące sam cukierek - w jednym wypadku nie obyło się bez metrowej przedłużki i miałem trochę pietra, ale poszło. zobaczymy jak pójdzie dalej.

p.s. jak rozpoznać luz na drążku kierowniczym? czuje luzy na kierownicy i może to być waśnie sprawa wywalonych tulei - jeden szpec mówi że dodatkowo jest luz na drążku inny że nie ma...

pablo__89
01-09-15, 23:29
Poruszaj końcówką drążka jak chodzi ciężko na kulce która jest przykręcona do zwrotnicy to jest ok.

jedna_brew
03-09-15, 21:34
hej,

taka mała ciekawostka - zdjąłem dziś bębny i okazało się, że nikt ich przede mną nie odkręcał od czasu wyjazdu z fabryki - nakrętka jest w idealnym stanie, okładziny cierne w porządku, sam bęben także. szacun, 21-letnie hamulce wciąż działają i nie wymagają wymiany czy regulacji. da się tak auto wyprodukować żeby służyło lata... :)

jedna_brew
05-09-15, 11:55
hej,

zdjąłem bębny oraz szczęki i mam zagwozdkę jak wypiąć linkę od ręcznego. ona siedzi w bębnie na takim plastiku który jest tak jakby w metalowej obejmie. rozchylić śrubokrętem tą obejmę i wybić linkę uderzając w ten plastik młotkiem?

pablo__89
05-09-15, 14:19
Poka fotke o co ci chodzi .

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

92damian92
06-09-15, 13:27
jesli chodzi o koncowke drazka mozesz tez podniesc auto zlapac za nia i poruszac kolami. jesli bedzie pukala znaczy ze czeka cie wymiana :)

jedna_brew
06-09-15, 13:45
hej,

dałem sobie radę z tą linką podważając z jednej strony a z drugiej ściskając kombinerkami. ponieważ ukręciłem śrubę mocującą wahacz poprzeczny z amortyzatorem, musiałem wyjąć cały zestaw...:

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/9426faf7185c.jpg (http://naforum.zapodaj.net/9426faf7185c.jpg.html)

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/3dc685124d4f.jpg (http://naforum.zapodaj.net/3dc685124d4f.jpg.html)