PDA

Zobacz pełną wersję : sonda lambda ciagle bledy

Teo
29-08-15, 12:17
Siemanko, z racji tego ze już sam nie wiem co może być to napisze na forum może ktoś miał podobnie. problem dotyczy sondy lambda w civic'u mb1 po swapie na b18c4, otóż wyskoczył mi bład nr 1 czyli sonda, zakupiłem inna używana i niestety to samo, ok mógł się trafić nieuczciwy sprzedawca i sonda uszkodzona, za jakiś czas zdobyłem kolejna i znów to samo. po chyba 5 sondzie sprawdzona została wiązka i okazało się ze jest ok. kolejna sonda i tutaj o dziwo błąd wyskoczył po 2 dniach jazdy, w międzyczasie miałem do wytestowania mapkę wiec wrzuciłem p28 na którym błąd wyskoczył po 5 dniach, Kolejna sonda pożyczona od kolegi Szczery i objawy te same, na p28 bląd po 2 lub 3 dniach na OEM kompie od 24H do 3 dni. Koniec cierpliwości nowa sonda, efekt po 2 dniach "check" blad nr1 dodam jeszcze że wiązkę sprawdzaliśmy ze szczerym po raz drugi i jest ok. Ma ktoś jakiś pomysł co może być przyczyna?

pablo__89
29-08-15, 17:42
A datalog jakie napięcie sondy pokazuje ?

Szczery
29-08-15, 20:23
Jak to sprawdzić? Zwykłym miernikiem (multimetrem) można zmierzyć czy jest oscyloskop potrzebny.

kazik2_h9w3
30-08-15, 08:39
Wygląda na to jakby nie do końca było wszystko ok z wiazka jakby gdzieś coś nie stykalo co prowadzi do wykroczenia błędu
Ciekawe jakbyś włożył mapke z wyłączona grzalka sondy
Miałem podobnie że sprawdziłem z 10 sond i w końcu wylaczylem grzalka w kompa

Teo
01-09-15, 11:08
Kazik ale podgrzewanie chyba ma.osobny blad niz sama sonda?