Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Hamulec blokuje koło (również przy skręcie)

Badman
30-07-08, 16:53
Witajcie, mam problem z hamulcem przednim po lewej stronie. Po kilku mocniejszych hamowaniach czuje wyraźnie, że lewe koło hamuje. Po chwili problem ustaje i koło sie normalnie kręci. Byłem u mechanika, przeczyścił i stwierdził że wszystko jest dobrze, tłoczek ładnie się chowa. Dodatkowo zauważyłem, że przy skręconych kołach czuć, że hamulec blokuje. Problem pompy chyba odpada bo działoby się to na kołach z lewej i prawej strony? Ma ktoś jakis pomysł

lukaskus
30-07-08, 18:17
Czy aby na pewno mechanik zajrzał do tego zacisku, czy tylko ci tak powiedział, bo dla mnie wygląda to właśnie na zapieczony tłoczek.

Pozdro

tony72
30-07-08, 18:53
Ja swoje zaciski rozbierałem już 3 razy.Za pierwszym razem zaraz po kupnie bo auto stawało w miejscu na skrzyżowaniu jak było delikatnie pod górkę czy też z górki.Były rzeczywiście zapieczone.Wyjąłem tłoczek i ładnie nasmarowałem a także te "pływające śruby" które są po jednej na dole i u góry.Zrobiło się lepiej ale idealnie nie jest nawet po trzecim razie więc dałem sobie spokój tym bardziej że z tego co czytałem wielu chłopaków tak ma.Za każdym razem jak auto miałem w górze po ostrym naciśnięciu hamulca koło ciężko się obracało.Jak walnąłem w zacisk 2 razy to od razu puszczało.Muszę zaznaczyć że po rozebraniu i złożeniu tłoczek chodził lekko więc to chyba nie jego wina.Nie wiem co jest grane.Najważniejsze że fele się nie grzeją.

Cairo
30-07-08, 19:07
Mi się wydaje, że mogą się jeszcze blokować te prowadnice na jarzmie.

Badman
30-07-08, 19:26
Czy tak jak pisałem w pierwszym poście można wykluczyć pompę? Jutro idę z tym do kolejnego mechanika bo czeka mnie wyjazd i nie chce zostać z zablokowanym kołem w połowie drogi nad morze :) czy blokowanie tłoczka przy skręcie może być spowodowane przewodami hamulcowymi ?

lobuz52
30-07-08, 19:50
Mam to samo- przewód hamulcowy giętki przy kole nie pozwala wracac płynowi. Droga rzecz 80zł

Badman
30-07-08, 19:54
Mam to samo- przewód hamulcowy giętki przy kole nie pozwala wracac płynowi. Droga rzecz 80zł

Czy potwierdziłeś już to, że winę za blokowanie ponosi właśnie ten przewód ?

lobuz52
30-07-08, 20:06
tak. jak sie próbuje wepchnąć tłoczek to przewód puchnie w jednym miejscu i sie wygina. Generalnie tak stwierdził bardzo zaufany mechanik, jutro robie i bedzie wiadomo na 100 procent czy to własnie to

Badman
30-07-08, 20:19
czyli jak nacisnę hamulec, skręcę koła i puszczę hamulec to powinienem czuć zblokowane koło czy mam rację ?

lobuz52
30-07-08, 20:27
myśle ze skręcone koło nie ma tu nic do gadania. u mnie piszczy na zakręcie lewym (lewe kolo) , lekko trzyma na lekkim wzniesieniu i lekko sciaga na prostej i oczywiscie mocno grzeje tarcze na dłuzszych odcinkach.
jak zrobię i bede przy kompie to napewno napisze czy to to

zrobione- to był ten przewód, teraz jest ok:)

Badman
31-07-08, 19:27
Oddałem dzisiaj hankę do mechanika i z tego co mówił były zasyfione , przeczyścili, przesmarowali lewą i prawą stronę i od razu ustało denerwujące pykanie przy hamowaniu i hamulec zauważalnie zmienił swoją charakterystykę a to wszystko za jedyne 30 zł (po 15zł za stronę). Jedna rzecz nie daje mi jeszcze spokoju- podniosłem hani lewą stronę i przy kręceniu kołem czuć jednak że klocek szura po tarczy a koło wykonuje obrót ale się zatrzymuje... tak ma być czy jestem przewrażliwiony już??? :)

edit: tak ma być jestem przewrażliwiony :D