Zobacz pełną wersję : terkotanie przy wciskaniu sprzęgła [ film]
My friends!
potrzebuje diagnozy szpeców.
Czy to może być łożysko oporowe?
Przy wciskaniu sprzęgła zazwyczaj słychać to trochę wyraźniej - teraz może być słabiej słychać bo się zrobiło rześko na dworze ;)
Przy puszczeniu sprzęgła co prawda jest ciszej ale lekko to terkotanie też słychać.
Po wciśnięciu sprzęgła terkotanie po chwili ustaje, tak jak to przedstawiłem na filmiku.
Sory za ubiór - urlop ;p
filmik (https://youtu.be/KBFpD3EjD_s)
Łożysko skrzyni biegów ? Hmm częsty problem w ep1/2
u mniee były objawy tego typu że na rozgrzanym silniku mocno szarpało podczas ruszaniu z pierwszego biegu do tego ciężko wchodziła jedynka...
wczoraj wymieniłem komplet sprzęgła tarcz, docisk i łożysko oporowe. teraz różnica jest ogromna wszystko ładnie chodzi zero szarpania, pedał sprzegła pracuje lekko.
a co ciekawe najbardziej zużyta częścią było łożysko oporowe..."dzwoniło"
proponuje tam szukać przyczyn...
pozdro
Zacznę od łożyska oporowego, jak to nic nie zmieni to będę szalał dalej.
Najgorsze jest to, ze i tak trzeba wyjąc cała skrzynie ;(
U mnie było podobnie, myślałem że to oporowe i zapłaciłem za robotę a okazało się, że łożyska w skrzyni biegów. Tylko nie wiem czy dźwięk nie nadąża za filmem? U mnie jak się wcisnęło sprzęgło to cisza, wycisnęło i były szumy.
I poszły dwa łożyska wałka sprzęgłowego i uszczelniacz i teraz jest błoga cisza.
Łożyska były wymieniane niecałe 4 lata temu. Dźwięk idzie dobrze, odgłos jest przy wciskaniu sprzęgła nie po puszczeniu.
Powiem Ci tak, mi ogarniali mechanicy co pracowali w ASO Honda kiedyś i powiedzieli, że co do łożysk to loteria. Zdarzały się przypadki, że rozbierał skrzynie w której osobiście wymieniał już łożyska.
Ale skoro Ci nie szumi po puszczeniu, to faktycznie, raczej coś ze sprzęgłem. Bo łożyska szumią jak się puści sprzęgło.
No nic, dzięki za pomoc.
Na dniach będę robił łożysko oporowe i zobaczymy co to zmieni.