Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : terkotanie przy wciskaniu sprzęgła [ film]

Casti
25-08-15, 20:31
My friends!
potrzebuje diagnozy szpeców.
Czy to może być łożysko oporowe?
Przy wciskaniu sprzęgła zazwyczaj słychać to trochę wyraźniej - teraz może być słabiej słychać bo się zrobiło rześko na dworze ;)
Przy puszczeniu sprzęgła co prawda jest ciszej ale lekko to terkotanie też słychać.
Po wciśnięciu sprzęgła terkotanie po chwili ustaje, tak jak to przedstawiłem na filmiku.
Sory za ubiór - urlop ;p

filmik (https://youtu.be/KBFpD3EjD_s)

Labed2007
25-08-15, 22:11
Łożysko skrzyni biegów ? Hmm częsty problem w ep1/2

bartaz86
26-08-15, 18:37
u mniee były objawy tego typu że na rozgrzanym silniku mocno szarpało podczas ruszaniu z pierwszego biegu do tego ciężko wchodziła jedynka...
wczoraj wymieniłem komplet sprzęgła tarcz, docisk i łożysko oporowe. teraz różnica jest ogromna wszystko ładnie chodzi zero szarpania, pedał sprzegła pracuje lekko.
a co ciekawe najbardziej zużyta częścią było łożysko oporowe..."dzwoniło"
proponuje tam szukać przyczyn...
pozdro

Casti
26-08-15, 21:13
Zacznę od łożyska oporowego, jak to nic nie zmieni to będę szalał dalej.
Najgorsze jest to, ze i tak trzeba wyjąc cała skrzynie ;(

Pablo90
27-08-15, 19:48
U mnie było podobnie, myślałem że to oporowe i zapłaciłem za robotę a okazało się, że łożyska w skrzyni biegów. Tylko nie wiem czy dźwięk nie nadąża za filmem? U mnie jak się wcisnęło sprzęgło to cisza, wycisnęło i były szumy.
I poszły dwa łożyska wałka sprzęgłowego i uszczelniacz i teraz jest błoga cisza.

Casti
27-08-15, 21:19
Łożyska były wymieniane niecałe 4 lata temu. Dźwięk idzie dobrze, odgłos jest przy wciskaniu sprzęgła nie po puszczeniu.

Pablo90
27-08-15, 21:23
Powiem Ci tak, mi ogarniali mechanicy co pracowali w ASO Honda kiedyś i powiedzieli, że co do łożysk to loteria. Zdarzały się przypadki, że rozbierał skrzynie w której osobiście wymieniał już łożyska.

Ale skoro Ci nie szumi po puszczeniu, to faktycznie, raczej coś ze sprzęgłem. Bo łożyska szumią jak się puści sprzęgło.

Casti
27-08-15, 21:59
No nic, dzięki za pomoc.
Na dniach będę robił łożysko oporowe i zobaczymy co to zmieni.