Zobacz pełną wersję : Odłączyłem poduszkę... no i mam problem ;)
Wczoraj przestawiałem kierę, bo była lekko skręcona w prawo, gdy jechałem prosto, no i musiałem odłączyć poduszkę. Niestety, po ponownym załączeniu wywala mi błąd "SRS".
Co zrobić, aby się go pozbyć? :)
Grzebałem w wyszukiwarce, ale nie mogę niczego dokładnie opisującego mój problem znaleźć, także proszę o wyrozumiałość.
Slawkowski
30-07-08, 10:38
tu masz temacik: http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=15372&highlight=reset
a tutaj dokladny opis, dokladnie tak samo u siebie robilem reset SRS: http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showpost.php?p=306535&postcount=6
Z tym "wyprostowaniem" kiery to usunąłeś objaw a nie przyczyne. Jak kierownica źle stoi to reguluje sie zbieżność - naturalnie na kierownicy ustawionej do jazdy wprost i problem znika. Przerabiałem to na kilku autach, zazwyczaj dodatkowo jest coś wywalone w układzie kierowniczym i/lub zawieszeniu (nawet tylnym), choć niekoniecznie ale warto to sprawdzić.
Slawkowski
30-07-08, 13:54
tylko czasami bywa tak, ze zbieznosc jest OK, ale przy jej ustawianiu kiera mogla byc lekko "przekrecona" i tak juz moglo zostac...
I u mnie prawdopodobnie jest tak jak piszesz, bo auto jedzie prosto i nie ma żadnych dodatkowych problemów. Ostatnio przechodziło gruby przegląd i mechanik niczego się nie dopatrzył oprócz kończącego się alternatora. ;)
O tym usuwaniu zaraz poczytam i postaram się skumać.
W razie czego będę pytał, nie obrazicie się chyba. :)
tylko czasami bywa tak, ze zbieznosc jest OK, ale przy jej ustawianiu kiera mogla byc lekko "przekrecona" i tak juz moglo zostac...
Dokładnie, tak mi 'miszczowie' ustawili w civicu, zbieżnośc idealna ale kiera krzywo. Mankament naprawiono w ten sam sposób w który powstał, bez zdejmowania kierownicy ;)
Także jak robicie geometrie to zwracajcie uwage na ten szczegół .
trzeba tym specom od geometri powiedzieć, że krzywo kiera jest i oni ciut na drążkach ruszą i kierka będzie prosto,
miałem podobnie z kierownicą, ale okazało sie że tuleja wahacza z tyłu do wymiany i tuleje z przodu. Ustawili zbieżność i zadowolony wyjechałem z warsztatu i to samo kierownica lekko w prawo. wkurzyłem się i umówiłem na ponowne ustawienie zbieżności, a że kończyły mi się opony to po ich wymianie. Pojechałem do wulkanizacji kupiłem nowe oponki i co? kierownica prościutko żadnego ściągania. stare opony były skoszone przez wybite tuleje nie było to wielkie bo niewidoczne ale opony ściągały
A tak wracajac do kasowania tym sposobem tego bledu to zauwazylem ze duzo dluzej trwa to zanim ta kontrolka zgasnie niz przed tem zanim sie zaczela swiecic. Czy to normalne?