Zobacz pełn± wersję : Problem z hamulcami
Witam, mam problem z hamulcami, zacz±ł się z zapachem paliwa czyli wężyki a od hamulców wcale nie były lepsze czyli wymiana i co¶ się podziało dzi¶ zrobiłem ok 40km i brakowało mi 2 biegu zatrzymałem się, pojechałem dalej bo musiałem znaleĽć jaki¶ plac żeby zdj±ć koło. Przypaliło prawdopodobnie klocki bo zablokował się tłoczek... Tłoczki były wymieniane ok 4 mies temu czyli powinny działać. Przed wymian± wężyków nigdy nie było problemu( dziennie czasami po 300km i nic ). Hamulec był ok a teraz słaby hamulec. Ale mnie zaskoczyło pu¶ciłem gaz auto momentalnie stawało czyli jakbym jechał na wci¶niętym pedale hamulca. Przed 15-ma minutami objechałem ok 14km i dotykam felgi a ona ciepła i to tak lepiej. Więc nie wiem czy złe odpowietrzenie układu czy co¶ innego jest problemem ? Proszę o pomoc
Co? Interpunkcja! Popraw bledy bo nie da sie czytac...
Wymieniales tylko tloczki, czy cale reperaturki? Prowadnice zaciskow sprawne?
Może też być przewód elastyczny który wewn±trz jest zasyfiony
Tłoczki były wymieniane bo cała reszta była sprawna, tak jak pisałem od zmiany wężyków hamulec raz ok a raz twardy i słaby. Mechanik który mi to robił mówił że układ powinien być odpowietrzony bo już nie pluło powietrzem tylko poszedł płyn. Może to wina zacisków, regeneracja czy zakup nowych ?
Dzi¶ jeĽdziłem wszystko jest ok na pewno pod nog± czuję powietrze muszę odpowietrzyć ale jest git nie grzeje felgi ani nic. Jeszcze to sprawdzę bo będę wymieniał tarcze i klocki wszystko rozbiorę pozagl±dam, a jutro trasa i zobaczymy :) dam znać co i jak :)
Porozbierane i... Tłoczki zaciski wszystko ok, zaczęli¶my rozbierać pod mask± przeczy¶cili¶my wężyki i pompa hamulcowa nie pcha płynu na przewody, pchnie kawałeczek i cofa do pompy, ok 19 zamontuję inn± i zobaczę co jest nie tak, ale mam pytanie czy przez pompę by łapało hamulce ? Przejechałem ok 20km i auto samo zaczęło hamować, pedał twardy się zrobił i brakowało biegów znów. A przy odpowietrzaniu pompa prawdopodobnie siadła bo serwo nie działa można pompować a pedał nie ro¶nie tylko jest miękki. Proszę o jak±¶ pomoc jak kto¶ miał kiedy¶ podobny przypadek.
PS: na zimnych hamulcach wszystko było ok po kilku km problem się nasila
Jakby co¶ kiedy¶ komu¶ to u mnie był taki problem : zaczęło się od odpowietrzania i pompka nie podawała płynu jak powinna po dalszym rozbieraniu okazał się też korektor siły hamowania po założeniu pompki od 5gena z serwem i wymienie korektora wszystko działa jak należy zrobione ok 400km i działa wszystko jak powinno :) hamulec zrobił się twardszy ale po przejechaniu ok 250km. Teraz czeka mnie jeszcze dobre odpowietrzanie i nie ma prawa samo już hamować :)
PS: a i felgi po przejechaniu 150km nawet s± lekko ciepłe a nie gor±ce po przejechaniu 30km :)