Zobacz pełną wersję : wpadlo sprzęgło, wymiana pompy, co dalej ?
Witam! Kilka dni temu wpadł mi pedał sprzegla w podłogę. Po przeglądzie układu znalazłem wycieki w pompie sprzęgła. Dziś wymieniłem pompe i przystapilem do odpowietrzenia ukladu. Przepuscilem przez uklad 300ml płynu, ale niestety sprzęgło nie twardnieje. (powietrze juz sie nie pojawia w płynie który opuszczal uklad)
Wymieniać wysprzeglik ? Czy dalej przepuszczac plyn przez uklad ?
A jeśli zostawisz w takim stanie z zakręconym odpowietrznikiem to wpada? Gdzieś musi być nieszczelność. Jeśli masz pewność co do pompy to albo przewód, albo bardziej prawdopodobne wysprzęglik. Nowe nie są drogie, więc nie trzeba bawić się w regenerację.
Przewody suche, wysprzeglik też suchy.
Pompa nowa.
Jak odpale silnik, i podpomupuje pedałem to i tak nie moge wrzucić biegu.
Gdy zakrece odpowietrznik to pedal zostaje w podlodze. Poruszam nim w górę i w dół to za 2 lub 3razem zaczyna odbijać, ale jest caly czas miękki. Wydaje mi się ze po przepuszczeniu takiej ilości płynu uklad nie może być już zapowietrzony.
Za winowajce wziąłem pompe ponieważ ciekla.
Możliwe że wysiadł wysprzeglik, ale nie cieknie ?
Zakładam, że pompa jest sprawna (fabrycznie nowa?), więc pozostaje wysprzęglik, aczkolwiek najczęściej takie objawy daje właśnie wadliwa pompa.
Pompa fabrycznie nowa. Jutro jeszcze troche płynu przemiele.... jak nic sie nie poprawi to zamawiam wysprzeglik
Możesz wykręcić przewód, najlepiej przy wysprzęgliku żeby nie pryskać po lakierze, pilnujesz żeby w zbiorniczku zawsze był płyn to do przewodu nie dostanie się powietrze. Bierzesz kawałek dętki, wycinasz 2 krążki takiej średnicy, jaką ma otwór z którego wykręciłeś przewód. W jeden krążek wkłuwasz pośrodku kawałeczek małego gwoździka, tak z 5mm długości wystarczy, żeby wszedł w kanalik ale nie dotykał tłoczka. Krążek wkładasz w otwór łbem gwoździa skierowanym do zewnątrz. Na to wkładasz drugi krążek i z czuciem przykręcasz przewód na miejsce. W ten sposób odcinasz od pompy wysprzęglik i możesz sprawdzić samą pompę czy trzyma ciśnienie.
wysprzęglik wymieniony i jest już OK !