Zobacz pełną wersję : Drgania kierownicy
marcinkoziel2
21-08-15, 07:14
Witam
Zmagam się z dość uciążliwym problemem drgania kierownicy, mianowicie
Podczas jazdy od 70 km/h odczuwam drgania na kierownicy. Największe drgania są przy 100-120km/h
Półosie odpadają bo zakładałem drugi pewny komplet.
Zawieszenie tez nowe
Sworznie górne dolne nowe 555 i końcówki drązkow również można powiedzieć nowe (8 tys)
Opony nowe, koła wywazalem 2 razy
Jakby ktoś miał chęc zabrać głos w tym temacie to bardzo proszę ;)
Pozdrawiam
a załóż na próbę inne koła to się założe że problem ustanie :D
w ek3 miałem podobny problem, wyważałem koła 2 razy - co prawda u jednego fachowca i nic nie pomagało. Z bezradności wrzuciłem zimówki i po problemie. Letnie wyważyłem w innym serwisie i było już ok
marcinkoziel2
21-08-15, 12:37
No to spróbuję bo serio juz nie mam pojęcia jedynie końcówki staba są troszkę pekniete ale luzów nie mają więc bym wykluczył
ewentualnie spróbuj podjechać do warsztatu, w którym koła wyważają na samochodzie, zdaje się, że to się nazywa doważaniem.
Bla..bla..bla...
Słuchaj. Zasada 1. Podnosisz auto, wrzucasz 1, puszczasz sprzęgło i patrzysz na zachowanie felg, szczególnie rantów wewnętrznych. Zerknij na opony czy gdzieś nie puścił kord i nie chodzi góra dół. Jeśli felgi są proste, a opony idą równo jedziesz do "fachowca" i patrząc mu na ręce każesz wyważyć koła zakładając stożki na maszynie od wewnątrz. Pilnujesz aby Czesław nie przekroczył wagi 50g - jeśli chodzi o ciężarki. Pamiętaj też, aby przed wyważaniem zerwał wszystko co masz. Jeśli przekracza 50g ew się do tego zbliża każ mu obrócić oponę na feldze o 180stopni. Wybieraj tylko renomowane punkty. Bardzo często "fachowcy" nie kalibrują maszyn. Powodzenia!
Ja tak miałem przy wytłuczonej maglownicy. Sprawdź też tarcze hamulcowe - minimalne bicie zaczyna robić różnicę powyżej 100km/h
marcinkoziel2
21-08-15, 16:15
No felgi sprawdzę tak jak johny mówi. Tarcze są zdrowe ogólnie wszystkie części eksploatacyjne. Nawet opony
Miałem bicie między 100-130, i praktycznie tylko przy tej prędkości. Problemem okazal się rant na tarczy hamulcowej, po wymianie na nowe po problemie.