PDA

Zobacz pełną wersję : czy d13 jest kompatybilne z innymi d...

Wielki
21-10-05, 16:35
a wiec tak znajomy ma civica 87rocznik z silnikiem d13 na gazniku ...
ten motorek mu sie posypal i teraz pytanie czy da rade na jiego miejsce wlozyc jakis inny silnik z rodziny d co ze skrzynia i polosiami (dokladniej to mu poszla pompa wody przegrzal silnik... gdy wydawalo si ze wsio naprawil to teraz jak odpala to mu wywala cala wode pod duzym cisnieniem ...uszczelka?() ja sie niestety nie znam na d wiec niech ktos pomorze bo samochodzik potrzebny a niestety nie jezdzi
pozdr wielki

LIO
21-10-05, 17:18
no zostawia skrzynie z półosiami i wsadza inna D serie na miejsce tej
oby tylko w tym samym OBD-0, to malo rzezby bedzie.

elmer
21-10-05, 17:19
Pompa paliwa i elektronika inna, przeniesienie napędu pasuje. To czwarta generacja, tak?

tomalo
21-10-05, 19:25
rocznik 87 to trzecia generacja

Pati
21-10-05, 20:38
to bedzie albo juz obd0, albo jeszcze przedOBD.

Wielki
21-10-05, 23:12
oki dzieki zostalo szukac motoru ,a nie wiecie czemu moze wywalac ten plyn ?

Pati
21-10-05, 23:17
moze jakis zator sie robi w układzie chłodzenia i dlatego rośnie ciśnienie...

Stars
22-10-05, 09:14
Nie no panowie powaga, czytam i sie smieje ;]

Jak padla pompa wody i silnik sie przegrzal to padla uszczelka pod glowica. Poniewaz jest nieszczelna to kompresja cylindrow zamiast w kola leci w uklad chlodzenia. W mniej dramatycznych przypadkach tylko bulgocze ale jak wysadza to juz powazna sprawa. Zreszta latwo sprawdzic w warsztacie kompresje i wyjdzie ze bedzie slabutka.

Niestety czeka cie wymina uszczelki pod glowica optymistycznie lub remoncik pesymistycznie. Zycze powodzenia.
pzdr
Stars

Wielki
22-10-05, 22:00
oki dzieki tak wlasnie myslalem ze uszczelka,zmylilo mnie tyko to ze olej jest czysty ...
dzieki barzdzo za trafna odpowiedz , niestety znajomy sie nie ucieszy ;( (pati chlodnice wymienil na nówke ,on to sie ma z ta honda ;) )pozdr

Stars
22-10-05, 22:15
No z tego co wiem to roznie bywa raz olej w plyn chlodzacy, raz spaliny w olej, innym razem woda w chlodnicy weg do cylindrow, a innym bulgocze uklad chlodzenia (czesto tez gruby waz do chlodnicy jest sztywny).
pzdr
Stars

LIO
22-10-05, 23:54
no jak poszla uszczelka miedzy kanalem wodnym a cylindrem, to jedynie plyn ucieka i auto sie grzeje, a oleju w plynie i na odwrót nie uswiadczysz