Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Remont hamulców

Vesemir
29-07-08, 18:10
Jako, że moja Honda ma już słabe hamulce, postanowiłem zainwestować w ich remont. Mam w planie regenerację zacisków przód/tył.Widać, że nikt ich nigdy nie ruszał. W związku z tym mam kilka pytań
Civic D16z6 92 HB tarcze przód/tył bez ABS
- Czy mogę nalać płynu hamulcowego DOT 5.1 syntetyczny z gamy Motul (zwykły) i ile go wchodzi na cały układ. Chcę wymienić go całkowicie.
- Jaki jest koszt tłoczka w zacisku na przód (tarcze 240mm, tłoczek chyba 48mm) i tył (mam tarcze z tyłu)?
- Czy jest sens kupować zestaw uszczelek do pompy hamulcowej?
- Koszt odpowietrzników p/t bo zakładam, że będą do wywalenia. Są mocno skorodowane.
Tarcze klocki są w miarę nowe, więc ich na razie nie zmieniam.

BARTAS998
30-07-08, 14:38
Co do odpowietrznikow :/ koszt ok 20 zeta za sztuke i za cholere dostac nie mozna, mi sciagali ori Honda z Belgii <hahaha>

D16Z6 ma tarcze z tylu, nie wiem czy przy dtot5.1 pompa sie nie rozszczelni? Watpie ze dostaniesz tloczki do zaciskow, kup nowe gumki do zaciskow, jak tloczki dobre to nie wymieniaj, na caly uklad mysle ze 1 litr potrzeba zeby uczciwie odpowietrzyc.

SiM
07-08-08, 00:09
podepnę się pod temat. wymieniałem u siebie w d14a3 klocki i tarcze i przy okazji przeczyściłem i wymieniałem uszczelki w jednym z zacisków bo tłoczek nie odbijał. i tu nasuwa się pytanie:
czy macie jakiś patent jak założyć tą uszczelkę harmonijkową (osłonę przed brudem i wilgocią) między tłoczkiem a zaciskiem? nijak nie mogłem sobie z tym dać rady - jak założyłem na tłoczek to nie mogłem drugiej strony wcisnąć w zacisk a jak włożyłem w zacisk to nie mogłem założyć tłoczka.
Jak ktoś ma jakiś patent to proszę o pomoc.

BARTAS998
10-08-08, 22:02
Jest na to sposob, ale nie wiem jaki, napewno da rade, łatwe to nie jest.

m@rkop
25-08-08, 15:32
Witam.
Pozwolę sobie podpiąć się pod temat. Podczas wymiany tarcz i klocków, kiedy mechanik wciskał tłoczek, zaczął kapać prawdopodobnie płyn hamulcowy. Mechanik poradził, abym obserwował zacisk i jeśli zrobi się mokry, to zalecił zakup zestawu naprawczego i wymianę tłoczka i uszczelek. Czy w razie dalszego wycieku wymienić tylko uszczelki, czy konieczna jest też wymiana tłoczka? Jaki jest koszt tych części?
Pozdrawiam

BARTAS998
25-08-08, 16:03
gumki to taniocha chyba wszystkie na 1 zacisk to koszt ok 12 zl. Co do tloczka to nie wiem, ale osobno raczej nie dostaniesz :/

m@rkop
25-08-08, 16:54
Dzięki za info. Nie ma sprawy, tłoczek może być w zestawie z gumkami. Byle nie był za drogi...

grafix
26-08-08, 21:32
tłoczek to najlepiej OEM, sa zestawy wraz z gumkami , można tez kupić oddzielnie

m@rkop
26-08-08, 22:56
Wiesz może gdzie można taki zestaw kupić? Szukałem na allegro i w sklepach internetowych, ale nie znalazłem :(

E57
26-08-08, 23:09
w aso

m@rkop
27-08-08, 14:42
To ja wiem. Miałem nadzieję, że można kupić poza aso, a więc dużo taniej.

E57
27-08-08, 16:07
zamienników tłoczka raczej nie ma
zamienniki gumek (reparaturka zacisku) są ogólnodostępne

Pati
27-08-08, 18:26
carix.pl

karpik85
28-08-08, 00:08
Zestawy naprawcze w Inter Cars kupowałem, tylko musisz zmierzyć średnice tłoczka, bo były dwie wielkości, w niektórych montowali zestawy Nissin z większym tłoczkiem.

SiM
05-09-08, 09:23
zna ktoś może wymiar tłoczka w przednim zacisku w przedliftowej szóstce? potrzebuję znać średnicę i długość bo bez tego w hurtowni nie dostanę odpowiedniego...

siwas
12-09-08, 19:01
Mam pytanko odnośnie odkręcenia tych śrub co trzymają zacisk...

jedna strona 2 śrub u*****e...jakiś pomysł jak zminimalizować ryzyko wkręcenia tych śrub?

co do założenia tych harmonijkowych gumek to najpierw wyjąć z nich ta tulejkę i same wcisnąć do zacisku:)

Tompro
12-09-08, 19:23
co do założenia tych harmonijkowych gumek to najpierw wyjąć z nich ta tulejkę i same wcisnąć do zacisku:)

Dokładnie tak. Natomiast z ukręcaniem to może nalej tam sporo WD40 i zostaw na troche to pójdzie. Sporo zacisków rozkręciłem i wszędzie poszło, no chyba, że miałeś je sporawo przegrzewane.