Zobacz pełną wersję : Świeci ABS i Wykrzyknik
Sytuacja jak na zdjeciu, wszystko bylo dobrze, zgasilem auto, za kilka godzin odpalam i taka sytuacja, płynu jest na minimum moze troche ponad. Jakies pomysly? Z gory dzieki za pomoc :)
http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/402e04c6f572e830
dolej plynu :) i powinno pomoc :)
a jaki plyn ma byc do emki jak nie zmienialem od zakupu? dot3, dot4?
Jak nie zmieniałeś od zakupu to czas najwyższy zmienić. Dolej DOT4.
mam auto poltorej roku, wczesniej byl wymieniany , przynajmniej tak wyczytalem w poprzednim watku :) a jak to nie pomoze to co moze byc tego przyczyna? dolac do maxa?
dzisiaj dolaalem plynu, sciagnalem zaciski, wszystko przeczyscilem i nasmarowalem, poza jedna ulamana blaszka ktora wymienilem nic niepokojacego nie widze a ABS i (!) nadal swieca... jakies pomysły Panowie?
a podlaczałes go pod kompa?? spr moze bledy, zczytaj kody i bedziemy wiedziec :) Moe ktorys czujnik powiedzial papa, jakby co mam takowe :)
nie podlaczalem pod kompa ale gadalem z moim mechanikiem przez telefon i mowi ze moge jezdzic bo po prostu nie dziala tylko abs... Pod kompa bedzie podpinany 4 wrzesnia bo wtedy jestem z nim umowiony na modzenie z zawiasem i pomyslalem ze wtedy ogarne ten ABS ale czy naprawde moge tak jezdzic i nic sie nie stanie?
mi padł czujnik ABS i jeździłem normalnie jakiś czas ale dziwne ze pali sie kontrolka tez
od ręcznego ;/
Szczerze to troche wrozenie z fusow... jesli to czujnik to mozesz jezdzic, jesli cos innego to juz jest ryzyko bo to jednak uklad hamulcowy...
wgl zapomnialem powiedziec o jednej waznej rzeczy, dwa dni przed tym jak wszystko "zapłoneło" szorowałem koła, duzo psikałem plynu do felg, spłukiwalem najpierw woda z wiadra a pozniej pojechałem na stacje i spłukałem wszystko pod cisnieniem, po tym wszystkim zaswiecił sie ABS ale tak po około minucie zgasł wiec sie tym nie przejałem a na kolejny dzien juz swiecil ciagle z recznym.
No to moze byc ze soba powiazane, podlacz go pod kompa :) moze Meentor ma skaner obd lub ktos ze znajomych to by Ci zczytali na szybko blad.
no to zagadam do niego :)
Ja miałem taka sytuacje, ze uderzylem w znak felga i swiecil sie abs, zmienilem kolo i dalej sie świecił.
Wracam do domu i juz kiminie co kupic do wymiany. I tak mnie cos ciekawość wziela i dalem mocno po hamulcach sprawdzic czy abs bedzieddziałać. Efekt? Abs działa i błąd zgasl :)
to wpadlismy na ten sam pomysl :) ale u mnie abs nie zadzialal i swieci dalej :(
A ze zapytam. Sprawdziles bezpieczniki ?
opony felgi takie same masz ? bo czasem jest ze będzie opona większa z jednej strony i tez może wyskoczyć ;) tylko nie wiem czy akurat u nas tak jest
Jasne, bezpieczniki srawdzone, koal zmienione z 18 na 16 ale wszystkie takie same :)
Przeżuc koła znowu na 18 i zobacz zresetoj kompa
Padł modul ABSu przy pompie, w przyszłym tygodniu wymiana i mam nadzieje ze bedzie po problemie :)
No to raczej pewnie nie doszlibysmy wrozac z fusow, z czytałes blad :)??
ja nie, mechanik to stwierdził wiec mam nadzieje ze sie nie pomylil... :)
jak sie pomylil to niech placi :P
Oszalałem ;o własnie wrocilem z pracy, jechalem przez duza mgłe (wilgoc) i wszystko pogaslo i abs zaczal dzialac, czyli mysle ze pewnie gdzies nie ma styku na jakiejs kostce czy cos a jak naszlo wilgoci to styk sie pojawil i modul zaczal dzialac, zaczne od przeczyszcenie zasniedzialych kostek bo moze to tylko to :D
Sprawdź też czy kabelki w kostkach dobrze się trzymają. ;)