Zobacz pełną wersję : Pompa hamulcowa - zestaw naprawczy
witam . popuszcza mi pompa hamulcowa chce kupic reperaturki lub jakas uzywana do silnika b16a2 , kupilem jakies w sklepie o srednicy 20.6 ale okazaly sie za male , jakie nalezy kupic do tej pompy ??
ma ktos moze pompe na sprzedaz ?? Prosze o info jak rozwiazac problem
Prawdopodobnie masz pompę 15/16" - więc średnica 23,8mm
Jest to podane - wytłoczone - na pompie hamulcowej.
Kupiłes za małe gumy.
Tez mam taką pompę i mam problem, bo nigdzie nie mogę kupic niestety zestawu naprawdzego w postaci uszczelek itp.
W serwisach mają wszystko własnie pod 20,x mm i 22,x mm a na te 23,8mm brak.
Może ktoś z forumowiczów ma jakies dojście i pomoże?
Autofren robi takie zestawy. Do nabycia w sieci IC i carix-ie (wawa).
I nie patrzcie na model samochodu, a właśnie na samą średnice tłoka w pompie i wg tego dobierajcie z katalogu.
Np dla pompy z ITRa czy MB6 nie ma takiego zestawu, ale już dla Legenda jest, a to te same średnice :)
Wszystko zależy od chęci sprzedawcy.
No tak, Legend tak samo jak i ITR ma 1" pompę.
Schody zaczynaja się z 15/16".... od której hondy może mieć taki zestaw naprawczy.
Niestety sprzedawcom nie chce sie tego szukać w katalogach jak nie znają modelu... :(
EDIT:
No!
Znalazłem!
HONDA CIVIC 1.5i LS - 23,8 mm, - (system NISSN???) oznacz.w Intercars D1-667 (Autofern)
HONDA ACCORD / CIVIC 23,8 mm - system Lucas - oznaczenie w Intercars D1-669 (Autofern)
Ciekawe czy te zestawy róznią się między sobą czymkolwiek, jutro to zbadam, bo na szczęście oba są dostępne :) Ten zestaw od Accorda ma o jedną uszczelkę więcej.
badaj badaj, bo sam dzis chcialem zanabyc taki zestawik zgodnie z Twoim poleceniem 2,34cm ale ni kija nie znalezli mi w Intercarsie :/
po oznaczeniach pompy z EG6/EG9 gosciu znalazl ze powinien to bys 2,04 czy jakos tak
wiec bylem w dupie
ladnie podziekowalem i wyszedlem
czekam na info
pozdro
W EG6 jest pompa 15/16", więc:
15:16 = 0,9375"
Cal ma 2,54 cm więc = 23,8mm
Jezeli liczymy 2,5cm = 23,4mm
Więc "teoretycznie" : 23,8mm = 23,4 mm
Nie ma mowy o 20,4mm - taka uszczelka może okazać się za mała i może puszczać.
Jutro dam info, bo jade do IC
demonobiker
27-04-09, 19:09
podepne sie pod temat mnie pomapa hamulcowa nie cieknie ale mechanik stwierdzil ze jest cos z nia nie tak gdyz ciagle sie zapowietrza uklad hamulcowy a pedał mozna wciskac powolutku az dojdzie do samego konca czy da sie to jakos naprawic czy trzeba nowa pompe??
wymiana gumek powinna załatwić sprawę
demonobiker
30-04-09, 07:17
wyczytałem na forum ze sporo osob ma ten sam objaw co ja ze pedal hamulca mozna stopniowo do samego konca wcisnac...moze ten typ tak poprostu ma??
Autofren robi takie zestawy. Do nabycia w sieci IC i carix-ie (wawa).
I nie patrzcie na model samochodu, a właśnie na samą średnice tłoka w pompie i wg tego dobierajcie z katalogu.
Np dla pompy z ITRa czy MB6 nie ma takiego zestawu, ale już dla Legenda jest, a to te same średnice :)
Wszystko zależy od chęci sprzedawcy.
Odkopię - czyli średnica tłoczka w pompie 1" z prelude V gen H22 ma 23,8 - http://www.seinsa.es/en/productos/productos3.asp?Id=8053 - tylko tu producent lucas a pompa z prali to nissin... może ktoś zna konkretny numer zestawu naprawczego do takiej pompy... ???
kuba_guzik110
05-09-09, 10:26
trzeba zaczac od tego, ze pompa od preluda h22 ma rozmiar 15/16" wiec jest to troszke mniej niz 1". z tego co sie orientowalem ida tam wlasnie gumki o rozmiarze 23,4 albo 23,8
pompa z V gen prelude H22 jest jak najbardziej 1"...
kuba_guzik110
05-09-09, 11:25
nie zgodze się bo posiadam taką pompe od jdmowej pralki i ma rozmiar 15/16 :)
Może w innej generacji takie były - ja mam od V i jest 1"...
Patrząc na wyliczenia Majdana to powinno byc 25,4mm - http://www.seinsa.es/en/productos/productos3.asp?Id=8054
skoro 1 cal to 2,54 cm...
nie zgodze się bo posiadam taką pompe od jdmowej pralki i ma rozmiar 15/16 :)
Co ty za głupoty piszesz :)
H22 miało tylko i wylacznie 1" też mam taką Nissin z H22 5gen i jest 1" :)
Kostek_Junior
05-09-09, 17:45
mam również pompę od V gena VTI i jest 1"
kuba_guzik110
06-09-09, 15:50
Kurde mam zrobić foto żeby wam udowodnic :)
Kostek_Junior
06-09-09, 22:52
no to może ktoś Ci sprzedał pompę od Civica :)
kuba_guzik110
07-09-09, 09:15
watpie bo jest to moj dobry kumpel i mial on ja wyjeta z jdp pralki. ale wsumie 15/16 to prawie 1cal wiec nie ma biedy
Kostek_Junior
07-09-09, 19:47
moja pompa w civic 15/16 w porównaniu z V gen Prelude VTI była zdecydowanie mniejsza
kuba_guzik110
07-09-09, 21:50
teraz mam 7/8 nissina zobaczymy jak będzie się zachowywał hebel jak zostane na tej pompie którą mam teraz i jak będzie się zachowywal po tem jak przejde na tą 15/16 :)
Odgrzewam, bo potrzebuję info: jaka jest pompa w Civicu MB3 i czy idzie to skądś odczytać? Jest to gdzieś na pompie? A może ktoś wie, jakich tych uszczelek potrzebuję?
EDIT: znalazłem w EPC online, wygląda, że 23,8mm.