PDA

Zobacz pełną wersję : Sprzęgło dziwnie "bierze"

rosio
29-07-08, 14:53
Witam

Od jakiegoś miesiąca stałem sie posiadaczem Aerodecka 1,4 90KM z 2000 roku, przebieg 69 000 (wydaje sie oryginalny:confused:) Standardowo sprzęgło brało u mnie "pod koniec" ale gdzieś od tygodnia zauważyłem ze trochę zaczęło brać już przy samej podłodze a pózniej normalnie pod koniec bierze ale co ważne nie dzieję sie to za każdym razem czasami bierze raz "pod koniec" a czasami dwa razy na początku i pod koniec.
Czy to oznacza że sprzęgło sie kończy ?

s3kawek
29-07-08, 15:09
Witam

Od jakiegoś miesiąca stałem sie posiadaczem Aerodecka 1,4 90KM z 2000 roku, przebieg 69 000 (wydaje sie oryginalny:confused:) Standardowo sprzęgło brało u mnie "pod koniec" ale gdzieś od tygodnia zauważyłem ze trochę zaczęło brać już przy samej podłodze a pózniej normalnie pod koniec bierze ale co ważne nie dzieję sie to za każdym razem czasami bierze raz "pod koniec" a czasami dwa razy na początku i pod koniec.
Czy to oznacza że sprzęgło sie kończy ?

Kiedyś zakładałem podobny wątek i nie uzyskałem odpowiedzi. Chyba tak to już jest bo od tamtego czasu zrobiłem ok 60 tys i dalej na tym sprzęgle.
Sprzęgło nie jest na lince tylko hydrauliczne, może to ma znaczenie i tak ma być.

P.S. Jeżeli auto ma 69 tys to sprzęgło nie ma prawa być zużyte, chyba że ktoś nie potrafił jeździć i użytkował Hondę na pół sprzęgle.
Po czym wnosisz że auto ma oryginalny przebieg?
Z jakiego źródła kupione?

hariusz
29-07-08, 19:18
na 99% powinieneś odpowietrzyć sprzęgło, obaj powinniście. Miałem dokładnie to samo, pedał sprzęgła brał od połowy, czasem od 3/4 skoku, kiedy był zimny to prawie w ogóle nie brało sprzęgło, pojechałem do speca koło domu i powiedział: PAAAANIE sprzęgło do wymiany, mówię mu żeby odpowietrzył mi je a ten że nie ma sensu nawet nie zajrzał pod maskę.... Pojechałem do innego, ten wlał nowego DOTa 4 bo syf i malaria była po poprzednim właścicielu, odpowietrzył mi sprzęgło i przejechałem już 3k km i sprzęgło bierze mi jak w wypieszczonym focusie moich starych :), luzu jest może 1 cm niecały. Oczywiście obczajcie czy nie macie gdzieś przecieku.

Cairo
29-07-08, 20:50
Również polecam wymianę płynu w układzie hydraulicznym sprzęgła, tania i prosta sprawa, warto od tego zacząć.

rosio
30-07-08, 11:27
Po czym wnosisz że auto ma oryginalny przebieg?
Z jakiego źródła kupione?

Hmm w nosze po kilku rzeczach:

1) auto kupione we Włoszech od pierwszego właściciela
2) w 2001 przy przeglądzie ma wbite 7tys km a w 2002 jakieś 16tys
3) naklejka koło zamka na dzwiach od kierowcy z lipca 2007, wymiana oleju przy przebiegu 59 tys
4) wnętrze samochodu, nie ma żadnych śladów wytarcia (sprzęgło, gałka, kierownica, pokrętła, przyciski itd)
5) z silnika można jeść, wszystkie śrubki mają nawet jeszcze znaczniki żółtą farbą, koleś jak mi wymieniał rozrząd powiedział że nikt przed nim jeszcze żadnej śrubki nie odkręcał
6) ogólny wygląd samochodu

s3kawek
30-07-08, 13:17
Hmm w nosze po kilku rzeczach:

1) auto kupione we Włoszech od pierwszego właściciela
2) w 2001 przy przeglądzie ma wbite 7tys km a w 2002 jakieś 16tys
3) naklejka koło zamka na dzwiach od kierowcy z lipca 2007, wymiana oleju przy przebiegu 59 tys
4) wnętrze samochodu, nie ma żadnych śladów wytarcia (sprzęgło, gałka, kierownica, pokrętła, przyciski itd)
5) z silnika można jeść, wszystkie śrubki mają nawet jeszcze znaczniki żółtą farbą, koleś jak mi wymieniał rozrząd powiedział że nikt przed nim jeszcze żadnej śrubki nie odkręcał
6) ogólny wygląd samochodu

No to pogratulować takiego rarytasa.