Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D13B2 i MPFI - kilka problemów

kataklysm
16-08-15, 03:09
Zabrałem się za zrobienie wtrysku w mojej hondzie. Na chwilę obecną wyrzuciłem wiązkę kabinową i założyłem z D15B7, do tego puszka bezpieczników nad nogami kierowcy i puszka bezpieczników w komorze silnika wleciały z D15B7. Postanowiłem sprawdzić czy działa, no i się zaczęło...

Problem 1: brak stopu, i nie ma w tym nic dziwnego bo w wiązce od D15B7 zwyczajnie nie ma wtyczki aby podpiąć czujnik stopu... Wiecie do których przewodów się wpiąć aby to naprawić ?

Problem 2: Brak wtyczki do czujnika przy pedale sprzęgła, nie wiem co ten czujnik daje ale jeśli jest potrzebny i ktoś wie do których przewodów w wiązce się wpiąć to poproszę o solucję

Problem 3: Brak świateł cofania, tutaj nie mam pojęcia dlaczego nie działają... jeśli wiecie co z tym zrobić to proszę o rady.

Problem 4: Jak podpiąć kierunkowskazy w błotnikach i prawy kierunek z przodu ? Z przodu wtyczki są inne nawet nie wiem która odpowiada za kierunki. W przypadku kierunków w błotnikach to wychodzi tam kostka a w niej chyba 10 przewodów, jako, że mam totalnie gołą wersję to potrzebuję tylko przewodów na głośnik w drzwiach oraz na kierunkowskaz jeśli wiecie które to, piszcie.

Mniej ważne:

1: Nie działa klakson, nie wiem dlaczego, masy chyba wszystkie podłączyłem ale dalej lipa, czy jego zasilanie to ta blaszka która dotyka do kierownicy ?

2: Nie działa tylna wycieraczka, zapewne dlatego, że coupe jej nie ma. Jeśli wiecie gdzie się wpiąć żeby ją uruchomić to poproszę.

3: Zdaje się, że nie mam tego kawałka do zasilania pompy paliwa, standardowo potrzebuję porady z których przewodów w wiązce to wziąć.

paweltdf
16-08-15, 18:37
Ja mam tylko jedno pytanie: nie masz przypadkiem tej wiązki z wersji USDM? Bo wszystko na to wskazuje i druga sprawa to jak połączyłeś tą wiązkę z tylną wiązką od hatchbacka?

kataklysm
17-08-15, 02:52
Ja mam tylko jedno pytanie: nie masz przypadkiem tej wiązki z wersji USDM? Bo wszystko na to wskazuje i druga sprawa to jak połączyłeś tą wiązkę z tylną wiązką od hatchbacka?

Zorientowałem się, z pomocą kumpla, że to USDM właśnie a miała być europa... no ale aktualnie mam problem jedynie z klaksonem i kierunkami w błotnikach (ta wersja w ogóle ma te kierunki ?) Resztę wiązki pociąłem i wrzuciłem swoje wtyczki, tak że teraz wszystko prócz wspomnianych rzeczy działa.

PS. tylna wiązka pasowała bez przeróbek, zwyczajnie wpiąłem kostkę z wiązki która idzie po lewej stronie przy nogach kierowcy do wiązki z USDM i wszystko działa, no prócz wycieraczki co jasne i światła przeciwmgłowego bo u nich taki bajer nie występuje :)

Jeszcze został mi czujnik przy pedale sprzęgła, wiesz może jak to podłączyć ? Nazywa się to purge off cut jeśli dobrze wyczytałem

paweltdf
17-08-15, 08:38
no ale aktualnie mam problem jedynie z klaksonem i kierunkami w błotnikach (ta wersja w ogóle ma te kierunki ?)

nie miała tego ta wersja niestety i to najlepiej będzie jak też przełożysz ze swojej wiązki

Jeszcze został mi czujnik przy pedale sprzęgła, wiesz może jak to podłączyć ? Nazywa się to purge off cut jeśli dobrze wyczytałem

to jest niepotrzebne, w d15b7 i d16z6 nie ma tego czujnika