Zobacz pełną wersję : Głośna klima
Cześć,
Od kilku miesięcy od czasu do czasu spod maski dobiegał głośny świst-pisk. Zapewne od klimy, bo jak ją wyłaczyłem od razu była cisza. Gdy włączyłem klimę po chwili to przez pewien czas dało się jechać bez tych objawów. Dziś świst zamienił się w głośną pracę sprężarki, jakby chrobotanie.
Czy to na pewno spreżarka i czy warto bawić się w naprawę? Jeśli nie to czy kupować używkę czy zamiennik?
Pozdrawiam.
Zdejmij paski i zobaczysz co chrobocze. Jeśli tego nie potrafisz to jedź do mechanika. Jak kompresor zdechł to kup używkę z pewnego źródła.
jak po wyłączeniu nie ma pisku to albo sprężarka klimy albo pasek, jak by nie było czynnika to sprężarka by nie ruszyła bo jest czujnik. Może też być żle napinacz skręcony od klimy i pasek wtedy skrzypi gdy jest obciążony. Jeśli będziesz kupować sprężarkę to uważaj bo są 2 rodzaje. A Jeśli chcesz sprawdzić czy jest czynnik w klimie na 100% to popatrz w szklane okienko na osuszaczu który jest obok wlewu płynu do spryskiwaczy i płynu wspomagania. Powinno być widać że przemieszcza się czynnik i nie widać dużo pęcherzyków powietrza.
jak po wyłączeniu nie ma pisku to albo sprężarka klimy albo pasek, jak by nie było czynnika to sprężarka by nie ruszyła bo jest czujnik. Może też być żle napinacz skręcony od klimy i pasek wtedy skrzypi gdy jest obciążony. Jeśli będziesz kupować sprężarkę to uważaj bo są 2 rodzaje. A Jeśli chcesz sprawdzić czy jest czynnik w klimie na 100% to popatrz w szklane okienko na osuszaczu który jest obok wlewu płynu do spryskiwaczy i płynu wspomagania. Powinno być widać że przemieszcza się czynnik i nie widać dużo pęcherzyków powietrza.
Czynnik na pewno jest, bo od razu chłodzi. Zmartwiłeś mnie dwoma rodzajami sprężarek. Możesz doradzić czym się kierować? Jest tego trochę na allegro, ale najgorsze jest to, że piszą "do civic VI" bez wskazania do jakiego dokładnie modelu...
Jak boisz sie że kupisz bubel to pojedż do ralfa w kobylce i nawet jak coś będzie nie tak to blisko będziesz miał by wyminic a inna u nich, z profilu wynika że jesteś z warszawy więc daleko nie masz:) spreazarki są denso i sanden. zadzwoń zapytaj najpierw czy mają :)
Jak boisz sie że kupisz bubel to pojedż do ralfa w kobylce i nawet jak coś będzie nie tak to blisko będziesz miał by wyminic a inna u nich, z profilu wynika że jesteś z warszawy więc daleko nie masz:) spreazarki są denso i sanden. zadzwoń zapytaj najpierw czy mają :)
Z tego wynika, że jak Ralf nie będzie miał to jestem skazany na eksperymenty. Szkoda, że po numerze nadwozia lub innych "znakach szczególnych" nie można dobrać odpowiedniej sprężarki.
Otworz maskę i zobacz na tabliczce na sprezarce jaki masz model sprezarki jak chcesz kupić na allegro, po prostu pomyślałem że u niego będzie najprościej kupić bo wrazie czego łatwa wymiana. Wyjecie tej sprezarki to 15 min, Wystarczy poluzować koło napinacza, poluzować napinacz, odkręcić 2 rurki odprowadzajaca i doprowadzajaca czynnik, odkręcić 4 śruby trzymajace sprezarke, odpiac jedną wtyczke i już sprezarka na wierzchu. I pasek klinowy dokładnie obejrzyj czy nie ma pęknięć i daj nowe uszczelki do przewodów z czynnikiem do dobrania w każdym warsztacie z klima. Jak zdejmiesz pasek to zobacz najpierw czy to napinacz na pewno nie ma luzow i nie piszczy by niepotrzebnie czynnika nie spuszczac
Dzięki za wyczerpującą poradę!