PDA

Zobacz pełną wersję : Strojenie Brc sq 32 okolice Wrocławia. Za pomocą sondy AFR.

fełtek
15-08-15, 10:46
Witka. Chce wykonać strojenie za pomocą sondy szerokopasmowej
.
Gdzieś w,okolicy Wrocławia ktoś mi to zrobi?

m26
09-09-15, 20:52
Jarek,a modziłeś auto?Bo jeśli tak to ma sens żeby się w crome nie pchać,ale dopuki komp radzi sobie z benzyną jak trzeba ,to nie jest Ci to potrzebne.Zrób sobie jedynie możiwość logowania i podejrzyj korekty-koszt 30pln.

MarcinWL
10-09-15, 14:21
Niby można, ale na pewno nie będzie to wystrojone tak dokładnie jak na AFR

m26
10-09-15, 18:42
Wiem z własnego doświadczenia że BRC wyregulowane poprawnie na korekty podaje gaz w OL tak dokładnie ,że praktycznie ciężko jest odróżnić wykres afr na gazie od benzynowego.Odstępstwa są w zasadzie tylko tam gdzie mają być (czasy kilku wtrysków przy dodawaniu lub ujmowaniu gazu ) warunkiem jest jednak seryjny motor,a Jarosław taki właśnie ma, pomimo tego że Map podpina się tam tylko do strojenia i to pierwszy lepszy ,to seqenty radzą sobie świetnie.
Jak ktoś się uprze to można,czemu nie,w końcu seryjne mapy też się modzi,tylko po co.?osiągów z tego nie ma ,oszczędności też....

fełtek
11-09-15, 03:51
Mirek ja nie wiem o czym mówisz :)
Póki co to wymieniamy układ zaplonowy. Świece,cewką,lambde tez mi kazał wymienić. Jutro jadę jeszcze do Haczyka podmienić kopulke. I wracam. Nie odpuszcze mu dopóki to nie będzie chodzić.
Koleś sam rwie włosy z głowy,ale dzwonił i mówił ze jeszcze coś wymyślił.

MarcinWL
11-09-15, 08:41
A jakie masz problemy? Jeśli koleś nie ogarnia to zmień warsztat zanim wymienisz pół auta :P

m26
11-09-15, 10:00
No właśnie,co się dzieje? Bo problemy to nowe okoliczności w temacie.

fełtek
11-09-15, 13:35
No dlatego chce wystroić AFR bo byłęm pewien że to nieudolność gazownika w strojeniu.
Problemy opisałem w innym temacie,ale i powtórzę.
Wiec tak,ogólnie auto dość dobrze idzie,ale jest ale...
Pierwszy choć nie drażniący mnie specjalnie to objaw gdy dojeżdżasz do skrzyżowania i wyluzuje obroty się dołują....
Drugi to objaw już mnie wkurzający. Na jałowym gdy podkręcę obroty do 4k czy tam wyżej jeden ciul....spadają do okolicy 1500/2000 i w tym momencie depnę auto szarpie,dławi się.
Ogólnie przy jałowych obr gdy gwałtownie depnę w gaz czuć ze nie wkręca się jak trzeba. tzn przez ten moment od dołu. Na wyższych obrotach efekt znikomy lub wcale Go nie ma.

m26
11-09-15, 20:31
Nic ci nie da strojenie na sondę,bo w takich sytuacjach po prostu jest bezużyteczna.
Masz albo uwaloną instalkę zapłonową,niewydolny parownik,albo rzeczywiście nieudolnego gazownika(to do objawu nr 2)
W zakładce "właściwości jezdne" jest możliwość zubożenia lub wzbogacenia przy wchodzeniu na obroty i spadanie z nich,tam sonda nie pomoże,trzeba się po prostu pobawić.
Co do "dołowania" wolnych obrotów,to też jest możliwość ustawienia tego jak należy bez sondy-ona po prostu się nie przyda.(sprecyzuj jeszcze co znaczy "dołują")
Jeśli Twój gazownik nie podważy moich nastawów i nie będzie jęczał o gwarancję ,to zapraszam.

fełtek
11-09-15, 21:05
Nic ci nie da strojenie na sondę,bo w takich sytuacjach po prostu jest bezużyteczna.
Masz albo uwaloną instalkę zapłonową,niewydolny parownik,albo rzeczywiście nieudolnego gazownika(to do objawu nr 2)
W zakładce "właściwości jezdne" jest możliwość zubożenia lub wzbogacenia przy wchodzeniu na obroty i spadanie z nich,tam sonda nie pomoże,trzeba się po prostu pobawić.
Co do "dołowania" wolnych obrotów,to też jest możliwość ustawienia tego jak należy bez sondy-ona po prostu się nie przyda.(sprecyzuj jeszcze co znaczy "dołują")
Jeśli Twój gazownik nie podważy moich nastawów i nie będzie jęczał o gwarancję ,to zapraszam.

Mirek "mój" gazownik to również Twój :) Założyłem gaz tam gdzie mi poleciłeś :)
Z układu zapłonowego stare zostały kable,i kopułka z palcem. Ale to przełożę od kolegi który też ma BRC i jemu chodzi.
A co myślisz o zmniejszeniu przerwy na świecach? jak tak to na ile? Bo jest 1.1.
BTW. Umówię się z nim na poniedzieli. Jeśli znów nic nie wskóra skorzystam z Twojego "zaproszenia" :D

P.s Reduktor mam Genius MB 1500. Mówiłem mu o nim,to zaparcie twierdzi że jego w 100% wyklucza.

m26
11-09-15, 23:00
Jeśli jeździsz do Dominika,to nie jest to wina regulacji,ani instalki-on wie co robi.
Co do przerwy,to dawno powinieneś już mieć 0.8-09.

fełtek
11-09-15, 23:07
No do Dominika. Jutro przerwę jeszcze zmniejsze,jak dopadne w końcu Haczyka to podmienie kable i kopulke. No i podjade wtedy do niego. Dzięki póki co.

fełtek
13-09-15, 10:04
Wczoraj podmienialem od kolegi graty. Kopulke,kable itp. On tez ma brc i można by stwierdzić ze moje części w lepszym stanie. Dostałem jeszcze od niego dwa sprawne moduły. Ale to jutro zmienię choć wykluczam.
Ale nasunal się jeden pomysł. Chodzi o to ze mam włączona funkcje dotrysku benzyny 10% od 2500 obr. I może przy spaladaniu obrotów i ponownym depnieciu przez dotrysk po prostu go przelewa? Jak myślicie?

m26
13-09-15, 20:27
To tak nie działa,benzyna leci wtedy zamiast gazu,co któryś wtrysk komputer gazowy odcina gaz i przywraca wtryskiwacze benzynowe.
Dominik sam Ci to włączył,czy to Twoja inicjatywa?

fełtek
14-09-15, 05:14
Sam. Ja nic nie sugeruje bo się nie znam.

fełtek
17-09-15, 19:32
A więc tak. Wymieniona sonda lambda,wymieniona cewka zapłonowa. Pojechałem dzis na regulację ponowną no i są efekty.
Wyłączona funkcja dotrysku benzyny. Podłączył się pod czujnik położenia wału a nie jak wcześniej pod aparat zapłonowy i problem znikł :D
Tak że jestem zadowolony na 99%. Bo ciagle mam ochote to wystroić na sondzie AFR.

MarcinWL
17-09-15, 19:38
A mówiłem, zmień gazownika. Wymieniłeś masę niepotrzebnych części bo gaziarz zj***ał robote.
Ciekawe jak to wystroił skoro nie potrafił nawet poprawnie zamontować

m26
17-09-15, 23:30
Zamontował poprawnie.Instalki mają opcje podłączenia pod oba te punkty i oba są właściwe,a skoro z sygnału na cewkę źle czytał to świadczy o tym że gdzieś w zapłonie jest zakłócenie interpretowane jako impuls fałszujący odczyt o prędkości obrotowej,może to być nawet brak masy na ekranie wiązki aparatu-w normalnym toku postępowania wada nie do wykrycia bez badania oscyloskopem.
Jak dla mnie to brawa dla gazownika,a nie kij,bo ten akurat to jeden z lepszych i nie do niego należy szukanie usterek,on ma dostać auto sprawne,a że znalazł rozwiązanie to plus dla niego.
Jarek możesz sobie wystroić,ale żeby to miałe ręce i nogi,to i tak zacząć trzeba od korekt,bo Ty swoje a auto swoje i tak sobie będziecie przestawiać.

fełtek
18-09-15, 19:45
Mirek i tak musze do ciebie podjechac. Po ostatnich zabiegach auto jak by zawaiej idzie. Ale spadaja mi obroty prawie do zera momentami. Jak nie urok to sraczka.

gorky
24-09-15, 10:20
U mnie obroty spadały jak luzy na zaworach były pokasowane. Czemu się tak szybko skasowały (17-18 tysięcy) to zagadka dla mojego gaziarza, bo mieszanka jest dość bogata, ale faktem jest że po wyregulowaniu zaworów problem zniknął.

m26
24-09-15, 16:39
A jak stwierdziłeś że jest bogata?

fełtek
25-09-15, 08:27
U mnie obroty spadały jak luzy na zaworach były pokasowane. Czemu się tak szybko skasowały (17-18 tysięcy) to zagadka dla mojego gaziarza, bo mieszanka jest dość bogata, ale faktem jest że po wyregulowaniu zaworów problem zniknął.

ze 3 tyś temu regulowałem....nie chce mi sie tam zaglądać znowu ....

fełtek
09-10-15, 19:17
Dziś wystrojone na AFR w Czakramie Tarnów. Wreszcie to auto chodzi na gazie jak trzeba kufa! Robota w Tarnowie Profeska! Polecam!