Zobacz pełną wersję : Strojenie Brc sq 32 okolice Wrocławia. Za pomocą sondy AFR.
Witka. Chce wykonać strojenie za pomocą sondy szerokopasmowej
.
Gdzieś w,okolicy Wrocławia ktoś mi to zrobi?
Jarek,a modziłeś auto?Bo jeśli tak to ma sens żeby się w crome nie pchać,ale dopuki komp radzi sobie z benzyną jak trzeba ,to nie jest Ci to potrzebne.Zrób sobie jedynie możiwość logowania i podejrzyj korekty-koszt 30pln.
Niby można, ale na pewno nie będzie to wystrojone tak dokładnie jak na AFR
Wiem z własnego doświadczenia że BRC wyregulowane poprawnie na korekty podaje gaz w OL tak dokładnie ,że praktycznie ciężko jest odróżnić wykres afr na gazie od benzynowego.Odstępstwa są w zasadzie tylko tam gdzie mają być (czasy kilku wtrysków przy dodawaniu lub ujmowaniu gazu ) warunkiem jest jednak seryjny motor,a Jarosław taki właśnie ma, pomimo tego że Map podpina się tam tylko do strojenia i to pierwszy lepszy ,to seqenty radzą sobie świetnie.
Jak ktoś się uprze to można,czemu nie,w końcu seryjne mapy też się modzi,tylko po co.?osiągów z tego nie ma ,oszczędności też....
Mirek ja nie wiem o czym mówisz :)
Póki co to wymieniamy układ zaplonowy. Świece,cewką,lambde tez mi kazał wymienić. Jutro jadę jeszcze do Haczyka podmienić kopulke. I wracam. Nie odpuszcze mu dopóki to nie będzie chodzić.
Koleś sam rwie włosy z głowy,ale dzwonił i mówił ze jeszcze coś wymyślił.
A jakie masz problemy? Jeśli koleś nie ogarnia to zmień warsztat zanim wymienisz pół auta :P
No właśnie,co się dzieje? Bo problemy to nowe okoliczności w temacie.
No dlatego chce wystroić AFR bo byłęm pewien że to nieudolność gazownika w strojeniu.
Problemy opisałem w innym temacie,ale i powtórzę.
Wiec tak,ogólnie auto dość dobrze idzie,ale jest ale...
Pierwszy choć nie drażniący mnie specjalnie to objaw gdy dojeżdżasz do skrzyżowania i wyluzuje obroty się dołują....
Drugi to objaw już mnie wkurzający. Na jałowym gdy podkręcę obroty do 4k czy tam wyżej jeden ciul....spadają do okolicy 1500/2000 i w tym momencie depnę auto szarpie,dławi się.
Ogólnie przy jałowych obr gdy gwałtownie depnę w gaz czuć ze nie wkręca się jak trzeba. tzn przez ten moment od dołu. Na wyższych obrotach efekt znikomy lub wcale Go nie ma.
Nic ci nie da strojenie na sondę,bo w takich sytuacjach po prostu jest bezużyteczna.
Masz albo uwaloną instalkę zapłonową,niewydolny parownik,albo rzeczywiście nieudolnego gazownika(to do objawu nr 2)
W zakładce "właściwości jezdne" jest możliwość zubożenia lub wzbogacenia przy wchodzeniu na obroty i spadanie z nich,tam sonda nie pomoże,trzeba się po prostu pobawić.
Co do "dołowania" wolnych obrotów,to też jest możliwość ustawienia tego jak należy bez sondy-ona po prostu się nie przyda.(sprecyzuj jeszcze co znaczy "dołują")
Jeśli Twój gazownik nie podważy moich nastawów i nie będzie jęczał o gwarancję ,to zapraszam.
Nic ci nie da strojenie na sondę,bo w takich sytuacjach po prostu jest bezużyteczna.
Masz albo uwaloną instalkę zapłonową,niewydolny parownik,albo rzeczywiście nieudolnego gazownika(to do objawu nr 2)
W zakładce "właściwości jezdne" jest możliwość zubożenia lub wzbogacenia przy wchodzeniu na obroty i spadanie z nich,tam sonda nie pomoże,trzeba się po prostu pobawić.
Co do "dołowania" wolnych obrotów,to też jest możliwość ustawienia tego jak należy bez sondy-ona po prostu się nie przyda.(sprecyzuj jeszcze co znaczy "dołują")
Jeśli Twój gazownik nie podważy moich nastawów i nie będzie jęczał o gwarancję ,to zapraszam.
Mirek "mój" gazownik to również Twój :) Założyłem gaz tam gdzie mi poleciłeś :)
Z układu zapłonowego stare zostały kable,i kopułka z palcem. Ale to przełożę od kolegi który też ma BRC i jemu chodzi.
A co myślisz o zmniejszeniu przerwy na świecach? jak tak to na ile? Bo jest 1.1.
BTW. Umówię się z nim na poniedzieli. Jeśli znów nic nie wskóra skorzystam z Twojego "zaproszenia" :D
P.s Reduktor mam Genius MB 1500. Mówiłem mu o nim,to zaparcie twierdzi że jego w 100% wyklucza.
Jeśli jeździsz do Dominika,to nie jest to wina regulacji,ani instalki-on wie co robi.
Co do przerwy,to dawno powinieneś już mieć 0.8-09.
No do Dominika. Jutro przerwę jeszcze zmniejsze,jak dopadne w końcu Haczyka to podmienie kable i kopulke. No i podjade wtedy do niego. Dzięki póki co.
Wczoraj podmienialem od kolegi graty. Kopulke,kable itp. On tez ma brc i można by stwierdzić ze moje części w lepszym stanie. Dostałem jeszcze od niego dwa sprawne moduły. Ale to jutro zmienię choć wykluczam.
Ale nasunal się jeden pomysł. Chodzi o to ze mam włączona funkcje dotrysku benzyny 10% od 2500 obr. I może przy spaladaniu obrotów i ponownym depnieciu przez dotrysk po prostu go przelewa? Jak myślicie?
To tak nie działa,benzyna leci wtedy zamiast gazu,co któryś wtrysk komputer gazowy odcina gaz i przywraca wtryskiwacze benzynowe.
Dominik sam Ci to włączył,czy to Twoja inicjatywa?
Sam. Ja nic nie sugeruje bo się nie znam.
A więc tak. Wymieniona sonda lambda,wymieniona cewka zapłonowa. Pojechałem dzis na regulację ponowną no i są efekty.
Wyłączona funkcja dotrysku benzyny. Podłączył się pod czujnik położenia wału a nie jak wcześniej pod aparat zapłonowy i problem znikł :D
Tak że jestem zadowolony na 99%. Bo ciagle mam ochote to wystroić na sondzie AFR.
A mówiłem, zmień gazownika. Wymieniłeś masę niepotrzebnych części bo gaziarz zj***ał robote.
Ciekawe jak to wystroił skoro nie potrafił nawet poprawnie zamontować
Zamontował poprawnie.Instalki mają opcje podłączenia pod oba te punkty i oba są właściwe,a skoro z sygnału na cewkę źle czytał to świadczy o tym że gdzieś w zapłonie jest zakłócenie interpretowane jako impuls fałszujący odczyt o prędkości obrotowej,może to być nawet brak masy na ekranie wiązki aparatu-w normalnym toku postępowania wada nie do wykrycia bez badania oscyloskopem.
Jak dla mnie to brawa dla gazownika,a nie kij,bo ten akurat to jeden z lepszych i nie do niego należy szukanie usterek,on ma dostać auto sprawne,a że znalazł rozwiązanie to plus dla niego.
Jarek możesz sobie wystroić,ale żeby to miałe ręce i nogi,to i tak zacząć trzeba od korekt,bo Ty swoje a auto swoje i tak sobie będziecie przestawiać.
Mirek i tak musze do ciebie podjechac. Po ostatnich zabiegach auto jak by zawaiej idzie. Ale spadaja mi obroty prawie do zera momentami. Jak nie urok to sraczka.
U mnie obroty spadały jak luzy na zaworach były pokasowane. Czemu się tak szybko skasowały (17-18 tysięcy) to zagadka dla mojego gaziarza, bo mieszanka jest dość bogata, ale faktem jest że po wyregulowaniu zaworów problem zniknął.
A jak stwierdziłeś że jest bogata?
U mnie obroty spadały jak luzy na zaworach były pokasowane. Czemu się tak szybko skasowały (17-18 tysięcy) to zagadka dla mojego gaziarza, bo mieszanka jest dość bogata, ale faktem jest że po wyregulowaniu zaworów problem zniknął.
ze 3 tyś temu regulowałem....nie chce mi sie tam zaglądać znowu ....
Dziś wystrojone na AFR w Czakramie Tarnów. Wreszcie to auto chodzi na gazie jak trzeba kufa! Robota w Tarnowie Profeska! Polecam!