PDA

Zobacz pełną wersję : Zdejmowanie kierownicy EP1

klubowicz
13-08-15, 21:39
Będę zmieniał kierownicę w moim EP1 2003 na mniej wytartą.

Ktoś mi powie jakie kroki muszę wykonać oprócz wymienionych poniżej, coś przeoczyłem?:

- odłączyć akumulator i odczekać z 10min
- odkręcić poduszkę za pomocą torxa po obu stronach
- odczepić kostkę od poduchy i wyjąć ją
- odkręcić kierownicę i zdjąć
- złożyć w odwrotnej kolejności

Coś przeoczyłem?

Pytanie dodatkowe:

- jaki klucz do kierownicy odkręcenia? 19tka?
- czy kierownica wchodzi na jakiś wieloklin, który gwarantuje, że nie da się jej z powrotem źle założyć?

- ogólnie na co zwrócić uwagę, jakie pułapki mnie czekają.

klex1
13-08-15, 23:21
Nie wiem, jak w EP1, ale co do zasady, to zanim ściągniesz kierownicę, to nie odkręcaj do końca śruby ją trzymającej, zostaw ją tak na kilku zwojach, bo jak bedziesz ją szarpał, żeby zdjąć z wieloklinu, to wybijesz sobie zęby, a tak elegancko zeskoczy, a nakrętka uchroni Twoje uzębienie. ;) To taka ogólna zasada ściągania koła kierownicy, w przeróżnych autach. ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

owsikk
14-08-15, 01:17
Ładnie sobie rozpisałeś :) Możesz dopisać do procedury zaznaczenie położenia wieloklina względem kierownicy. Tak żebyś przy składaniu nie przestawił.

Ponadto sam napisałeś, że kierownica siedzi na wieloklinie. Jak ktoś mocno dociągnął nakrętkę, to nigdy w życiu nie ściągniesz jej ręcznie wyszarpując. Ostatnio ściągaliśmy koledze, to aż ściągacz się wyginał a kierownica siedziała.

rafal86
14-08-15, 10:28
najgorszy moment to ściąganie jej z wieloklinu, jak nie masz ściągacza to tylko głośne k... pomogą :) no i oczywiście ustaw koła prosto, możesz do pomocy tez mieć kogoś szczególnie przy odkręcaniu się przyda, reszte wszystko wiesz.

klubowicz
14-08-15, 11:38
Panowie, za wszystkie odpowiedzi dzięki.
Ale nadal nie wiem jaka śruba, na jaki klucz ukaże się mym oczom jak zdejmę poduchę.
W V genie jest to 19tka, a w VII genie?
JEżeli jest to 19tka, to czy dam radę kluczem do kół? Też 19tka...

pawlo1990
14-08-15, 15:17
Chyba 24 mi się wydaje skręca nakrętke tak żeby była równo z gwintem weź jakieś coś do uderzenia w ten gwint jakiś kawałek przedłużki . Poproś kogoś żeby Ci trzymał ta kierownicę a ty uderz w ta śrubę ściągnij bardzo często ściągam kierownice i ciężko to jest zrobić ale to ja tak zawsze robie

klubowicz
15-08-15, 17:35
Panowie naprawdę potrzebne mi info jaką sruba ( rozmiar) trzyma kierownicę bo moje klucze kończą się na 18tce i muszę jakiś dokupić. Nie będę do kupował od razu wszystkich aż do 36tki więc bardzo proszę o podpowiedzi bo jak już zdejme poduche to nie będę miał jak pojechać do sklepu po klucz.

Karoles
16-08-15, 12:50
19 mm

Miracoli
04-08-16, 21:29
Witam. Odkopuje temat. Załóżmy ze nie będę mogł sciagnąć kierownicy z wieloklina za pomocą siły mięśni to czy orientuje sie ktos jaki jest rozstaw otworow i rozmiar gwintu pod sruby sciagacza? Zamierzam takowy dorobic sobie sam jeszcze przed demontazem kiery. Dysponuje ktos taka informacja? Czy jest w ogole sens samemu dorabiac sciagacz? Moze lepiej go kupic?

Karoles
04-08-16, 22:35
ja robilem tak ze stukalem energicznie na lewa i prawa strone oburacz i puszczalo :D