Zobacz pełną wersję : Zdejmowanie kierownicy EP1
Będę zmieniał kierownicę w moim EP1 2003 na mniej wytartą.
Ktoś mi powie jakie kroki muszę wykonać oprócz wymienionych poniżej, coś przeoczyłem?:
- odłączyć akumulator i odczekać z 10min
- odkręcić poduszkę za pomocą torxa po obu stronach
- odczepić kostkę od poduchy i wyjąć ją
- odkręcić kierownicę i zdjąć
- złożyć w odwrotnej kolejności
Coś przeoczyłem?
Pytanie dodatkowe:
- jaki klucz do kierownicy odkręcenia? 19tka?
- czy kierownica wchodzi na jakiś wieloklin, który gwarantuje, że nie da się jej z powrotem źle założyć?
- ogólnie na co zwrócić uwagę, jakie pułapki mnie czekają.
Nie wiem, jak w EP1, ale co do zasady, to zanim ściągniesz kierownicę, to nie odkręcaj do końca śruby ją trzymającej, zostaw ją tak na kilku zwojach, bo jak bedziesz ją szarpał, żeby zdjąć z wieloklinu, to wybijesz sobie zęby, a tak elegancko zeskoczy, a nakrętka uchroni Twoje uzębienie. ;) To taka ogólna zasada ściągania koła kierownicy, w przeróżnych autach. ;)
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ładnie sobie rozpisałeś :) Możesz dopisać do procedury zaznaczenie położenia wieloklina względem kierownicy. Tak żebyś przy składaniu nie przestawił.
Ponadto sam napisałeś, że kierownica siedzi na wieloklinie. Jak ktoś mocno dociągnął nakrętkę, to nigdy w życiu nie ściągniesz jej ręcznie wyszarpując. Ostatnio ściągaliśmy koledze, to aż ściągacz się wyginał a kierownica siedziała.
najgorszy moment to ściąganie jej z wieloklinu, jak nie masz ściągacza to tylko głośne k... pomogą :) no i oczywiście ustaw koła prosto, możesz do pomocy tez mieć kogoś szczególnie przy odkręcaniu się przyda, reszte wszystko wiesz.
Panowie, za wszystkie odpowiedzi dzięki.
Ale nadal nie wiem jaka śruba, na jaki klucz ukaże się mym oczom jak zdejmę poduchę.
W V genie jest to 19tka, a w VII genie?
JEżeli jest to 19tka, to czy dam radę kluczem do kół? Też 19tka...
Chyba 24 mi się wydaje skręca nakrętke tak żeby była równo z gwintem weź jakieś coś do uderzenia w ten gwint jakiś kawałek przedłużki . Poproś kogoś żeby Ci trzymał ta kierownicę a ty uderz w ta śrubę ściągnij bardzo często ściągam kierownice i ciężko to jest zrobić ale to ja tak zawsze robie
Panowie naprawdę potrzebne mi info jaką sruba ( rozmiar) trzyma kierownicę bo moje klucze kończą się na 18tce i muszę jakiś dokupić. Nie będę do kupował od razu wszystkich aż do 36tki więc bardzo proszę o podpowiedzi bo jak już zdejme poduche to nie będę miał jak pojechać do sklepu po klucz.
Witam. Odkopuje temat. Załóżmy ze nie będę mogł sciagnąć kierownicy z wieloklina za pomocą siły mięśni to czy orientuje sie ktos jaki jest rozstaw otworow i rozmiar gwintu pod sruby sciagacza? Zamierzam takowy dorobic sobie sam jeszcze przed demontazem kiery. Dysponuje ktos taka informacja? Czy jest w ogole sens samemu dorabiac sciagacz? Moze lepiej go kupic?
ja robilem tak ze stukalem energicznie na lewa i prawa strone oburacz i puszczalo :D