PDA

Zobacz pełną wersję : Uszczelka miski olejowej d14z6

mloodzian
12-08-15, 08:34
Siemanko,

Słuchajcie koledzy, muszę wymienić uszczelkę miski olejowej bo niestety cieknie i już tak to odkładam i odkładam, ale czas się za to zabrać, przypominam że miska w EP1 jest stalowa ;)

Teraz moje pytanie czy macie doświadczenie w wymianie uszczelki miski, znaczy jakiej firmy uszczelkę polecacie. Wiem że wszyscy powiedzą OEM - koszt 136 zł , ale jak macie doświadczenie w zamiennikach to jakiej firmy używaliście REINZ, ELRING, CORTECO , AJUSA ? albo coś innego

Druga sprawa, macie może rysunek w jakiej kolejności dokręcać śruby miski oraz jakim momentem, jakaś instrukcja zeskanowana z książki albo coś w tym stylu :)

I jeszcze jedna sprawa dawać trochę silikonu po dwóch stronach uszczelki czy tylko w miejscach nefralgicznych, a na reszcie nie dawać ?

Dzięki :D

mlawa85
12-08-15, 09:27
A nie wolisz zainwestowac w OEM uszczelke?? koszt zapewne niewiele wiekszy od zamiennika i nie ma zadnych silikonow wtedy :) Zapytaj u sivego z forum lub u bolsika.

mloodzian
12-08-15, 09:54
to nie tak że nie chcę tylko pytam o opinię innych którzy już to zrobili, decyzja zapadnie jutro więc napisałem posta

mlawa85
12-08-15, 10:19
ja sklaniałbym sie do ori, nie powinien to byc duzy wydatek. Co do zamiennikow to jesli chodzi o uszczelki stosowalem wszystkie z tych wymienionych, Corteco odradzam, z pozostałych polecalbym Ci albo Reinza albo Elringa. Ajusa tez nienajgorsze robi ale je stosowalem najrzadziej.

rafal86
12-08-15, 10:19
brałbym oem kolego :) silikonu nie dajesz a co do srub i kolejności to w manualu wszystko znajdziesz, jak nie masz to moge Ci podesłać wieczorem na meila

analyzer64
12-08-15, 19:25
A silikon musi właśnie być i to nałożony TYLKO w określonych miejscach, nawet przy OEM uszczelce. Ja kupiłem OEM i też zbieram się do wymiany.

mlawa85
13-08-15, 07:18
OEM uszczelka z silikonem?? tak jest w serwisówce?? w d17 w ogole nie ma uszczelki wiec ja sie zawsze wkleja na silikon ale myslałem ze jak dajesz uszczelke OEM to juz nie trzeba dawac silikonu.

analyzer64
13-08-15, 08:07
Jest silikon w bodajże 4 punktach i przy pompie olejowej.

mloodzian
13-08-15, 12:04
dokłądnie tak jak pisze "analyze64" to samo ma napisane w instrukcji

analyzer64
13-08-15, 15:11
Mława, poza tym w D17 to chyba miskę masz aluminiową, z reguły jak jest aluminiowa to nie ma uszczelki, jest tylko płynna. Zastanawiałem się chwilę czy do D14Z6 podeszłaby miska aluminiowa, bo EP1 ma stalową.

mloodzian
14-08-15, 07:36
d14z6 i d16v1 to te same silniki różnią się vteciem i skokiem tłoka więc powinna pasować ale ręki nie dam :D