Zobacz pełną wersję : problem ze światłem stopu oraz zapłonem po naciśnieciu hamulca
dawno, nie miałem problemu z Hanką, ale oczywiście jak zwykle pech dopadł mnie w najmniej oczekiwanym momencie... do rzeczy, ostatnio miewałem problemy ze stacyjką - nie zawsze po przekręceniu kluczyka na poz.II załączał się zapłon, ale problem ucichł aż do wczoraj, wracam wieczorem z zakupów, "gaszę silnik" i co? nadal działa... dopiero jak strzeliłem ze sprzęgła to zgasł, pomyślałem że to problem ze stacyjką i w sumie to nic poważnego, dopiero dzisiaj rano wyjeżdżając do pracy się zdziwiłem... cofając coś przykuło moją uwagę: w aucie z tyłu odbijały się moje światła stop mimo że nie naciskałem hamulca... otworzyłem wiec klapę poruszałem przelotką i światła stop zgasły, dojechałem do pracy i znów ten sam problem, światła stop świecą cały czas, zgasiłem silnik ale miałęm nogę cały czas na hamulcu co mnie zdziwiło? - jak nie mam kluczyków w stacyjce i nacisnę hamulec włącza się zapłon... miał ktoś z Was takie cyrki? podejrzewam tą przelotkę ale może ktoś wie coś więcej na ten temat? sprawa dość pilna bo w weekend chciałbym wyjechać na urlop...
Przelotka nie powinna być powodem, napięcie podawane jest dopiero po załączeniu czujnika przy pedale hamulca, obstawiam właśnie ten czujnik. Dla świętego spokoju możesz sprawdzić przewody w tej przelotce,czy nie są przetarte. Co do stacyjki, zdejmij osłonę plastikową przy kierownicy, poszukaj kostek od stacyjki i zobacz czy wizualnie wszystko jest ok, może wymagają jakiegoś przeczyszczenia.
a w jaki sposob sprawdzićten czujnik? ale skoro gdy ruszam przelotką i stop gaśnie lub się zapala to coś musi być nie tak :p tylko dziwi mnie czemu po wciśnięciu hamulca zapala mi się zapłon :(
Multimetrem możesz sprawdzić przejście na czujniku. Ale sprawdź tą przelotkę dokładnie i będziemy szukać dalej.
przed chwilą wyszedłem z pracy i jeszcze w garażu ruszałem przelotką problem zniknął jednak nie miałem dobrego światła żeby sprawdzić który kabel się przetarł, jutro będę to izolował więc porobię zdjęcia gdyby ktoś miał takie problemy w przyszłości :)