Zobacz pełną wersję : Sprężarka klimatyzacji ej9 do eg
Czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy sprężarka od ej9(d14a3) podejdzie do EG (d16z6)?
Jak najbardziej gdyż łapy są te same w d-serii 92-00 i na 100% pasuje
Podziękował, porównywalem wczoraj na zdjęciach i też mi wyszło to samo.
Jest jakas zasada wg której można jasno stwierdzić czy kompresor jest zamienny między dana wersja? Np wszystkie d-serie są zgodne?
Występowały dwa rodzaje kompresorów "Sanden i Hadsys" oraz "Nippondenso" przeważnie ten pierwszy jest spotykany, oba powinny pasować pod łapę ale wejścia na przewody mają różne.
Jeśli miałeś "Sanden i Hadsys" to szukaj takiego. nie ważne czy z 5g czy z 6g.
I pamietaj że w Vg często gęsto były na gaz r12 którego już nie ma i będzie kłopot potem
I pamietaj że w Vg często gęsto były na gaz r12 którego już nie ma i będzie kłopot potem
Tzn jestem swiadom, ze sa inne zawory do nabijania, ale czy cały układ jest przystosowany pod nowy czynnik i jedynym problemem jest zawór? Czy np sprężarka też musi być odpowiednia/inna?
6g nie miały R12, początkowe modele 5g miały R12.
Kompresor na R12 może pracować na R134 po zmianie oleju na wykorzystywany przy R134
Ok, bo myślałem, że jeszcze sprężarka musi być dopasowana pod czynnik. Dzięki za info.