Zobacz pełną wersję : Pedał hamulca po chwili mięknie
Dziwna sprawa - od jakiegoś czasu za każdym razem, jak trzymam samochód na hamulcu (np. pod górę), to po chwili pedał robi się miękki, hamulce trochę puszczają i muszę szybko wcisnąć go głębiej, żeby nie zjechać na kogoś za mną. Po chwili znów powtarza się to samo, i muszę wcisnąć pedał jeszcze głębiej.
Czy ktoś spotkał się z takim problemem? Poza sytuacjami, gdzie muszę długo trzymać hamulec - samochód hamuje normalnie i sprawnie (zresztą niedawno wymieniłem tarcze i klocki - problem na pewno nie jest z nimi związany, bo był już wcześniej)
Druga sprawa - po wymianie klocków mam wrażenie, że nawet jeśli nie naciskam hamulca - to samochód i tak lekko hamuje. To możliwe? Da się to gdzieś wyregulować?
Czy ubywa płynu? Czy odpowietrzony układ? Czy podczas wymiany samych szczęk i hamulców nie było coś jeszcze naruszone po oględzinach?
Wysłane z mojego LG-D620 przy użyciu Tapatalka
Jeżeli tak się dzieje - to albo nie jest układ do końca odpowietrzony , albo pompa wymaga nowych uszczelek. Ewentualnie jakiś wyciek.
Drugi problem łatwo sprawdzić , wystarczy podnieść auto i zakręcić ręką kołem - jak obraca się lekko jest ok. jak z oporem to wiadomo ,że ktoś przy wymianie się nie popisał.
przy każdorazowym takim zabiegu warto sprawdzić czy zacisk na ,,bolcach pływających'' lekko się rusza, przy wymianie klocków warto to rozebrać, przesmarować smarem miedziowym w razie potrzeby dać nowe uszczelki- niestety nie widziałem nigdzie u ,,mechaników'' żeby takie coś robili , a w większości przypadków nic nie ruszają , wszystko zapieczone , a potem są jakieś piski , koło hamuje i ściera się tylko jeden klocek.
Ok, dzięki za odpowiedzi - przypuszczałem, że to może być coś z pompą.
W każdym razie płynu nie ubywa i nie widzę nigdzie żadnego ewidentnego wycieku.
A koło kręci się z wyraźnym oporem, kiedy podnoszę samochód (akurat wymieniałem oponę, więc miałem okazję zerknąć)... no nic, podjadę do mechanika jeszcze raz i niech coś z tym zrobi.
Ok, dzięki za odpowiedzi - przypuszczałem, że to może być coś z pompą.
W każdym razie płynu nie ubywa i nie widzę nigdzie żadnego ewidentnego wycieku.
A koło kręci się z wyraźnym oporem, kiedy podnoszę samochód (akurat wymieniałem oponę, więc miałem okazję zerknąć)... no nic, podjadę do mechanika jeszcze raz i niech coś z tym zrobi.
Na początek porządnie odpowietrz układ z odpowiednią kolejnością kół dla wersji z ABS i bez ABS, sprawdź odpowietrzniki czy nigdzie się nie poci i przewody elastyczne bo z nimi jest czasem loteria.
Taki efekt moga dawac przewody hamulcowe elastyczne, mopga"puchnac". warto to sprawdzic.