Zobacz pełną wersję : Charczenie głośników przy małej głośności
Witam
Mam problem z głośnikami powerbass l-60cx
Kiedy ustawie mała głośność woofery lekko charczą a tweetery grają normalnie
Kiedy podkręcę głośność charczenie z wooferów ustaje
Ktoś ma pomysł czemu tak się dzieje?
Całe audio mam podpięte pod wzmacniacz carpowera.
Cały zestaw posiadam około roku i na początku grało bardzo ładnie niezależnie od głośności.
Z subwooferem też nie ma problemu.
Czasem tak się dzieje jak kończą się przekaźniki we wzmacniaczu, jak podasz większy prąd, to załapują i gra, a jak gra cicho, to przerywa i skrzeczy. Może to też być kiepskiej jakości instalacja, może gdzieś kable śniedzieją i straciły część kontaktu.
Czasem tak się dzieje jak kończą się przekaźniki we wzmacniaczu, jak podasz większy prąd, to załapują i gra, a jak gra cicho, to przerywa i skrzeczy. Może to też być kiepskiej jakości instalacja, może gdzieś kable śniedzieją i straciły część kontaktu.
To na pewno nie przekaźniki :)
Na pewno to umrzemy. Nie wymyśliłem tego, zdarzyło się i objaw był identyczny.
A skoro już "na pewno nie przekaźniki", to może napiszesz coś więcej?
Bez urazy ale nie wiesz o czym piszesz, przekaźnik we wzmacniaczu masz najwyżej jeden - sterujący włączaniem wzmacniacza po podaniu na niego 12v - na pewno nie występują takowe w torze audio. Czasem można spotkać przekaźniki w selektorze wejść we wzmacniaczach home audio, ale na pewno nie w samochodowych bo tu wejście jest tylko jedno.
Nie wiem czy wcisnęli Ci kit czy pomyliłeś przekaźniki z czymś innym, ale na pewno nie tędy droga.
Przyczyn może być tak wiele że wyrokowanie na forum bez obejrzenia tego graniczy z wróżeniem ze szklanej kuli/fusów.
Ja bym na pierwszy ogień wyjął głośniki i podpiął pod inny wzmacniacz, może się okazać że są nadpalone/wykruszone lice między cewką a terminalem przyłączeniowym głośników i nie łączą przy małej głośności - jak głośnik dostanie mocy i membrana poruszy licami to kontakt powraca. Najłatwiej to sprawdzić ruszając licami kiedy głośnik charczy albo po prostu delikatnie docisnąć membranę palcem.
Witam
problem rozwiązany
podociskalem delikatnie membrany potem poczyściłem lekko wilgotną szmatką,następnie porozlączałem wszystkie przewody miedzy głośnikami a zwrotnicami i podpiąłem jeszcze raz.
Pomogło i znowu gra tak jak kiedyś tak więc problem był chyba w połączeniu przy zwrotnicach ewentualnie zasyfione membrany a dokładnie ten materiał(nie wiem jak to nazwać) naokoło membrany umozliwiający jej ruch.
Nie wiem czy wcisnęli Ci kit czy pomyliłeś przekaźniki z czymś innym, ale na pewno nie tędy droga.Nikt nie wciskał mi kitu, przekaźnik załączający tranzystory we wzmacniaczu domowym wymieniłem osobiście i sprzęt zaczął grać jak należy, jest to znany problem i nie ma w tym nic nadzwyczajnego. Nie, nie był to przekaźnik w torze audio, umiem odróżnić jeden od drugiego czytając schemat.
Yotomeczek86
18-08-15, 09:12
Nikt nie wciskał mi kitu, przekaźnik załączający tranzystory we wzmacniaczu domowym wymieniłem osobiście i sprzęt zaczął grać jak należy, jest to znany problem i nie ma w tym nic nadzwyczajnego. Nie, nie był to przekaźnik w torze audio, umiem odróżnić jeden od drugiego czytając schemat.
W radiach samochodowych nie istnieje coś takiego jak soft start/cichy start na przekaźniku - bo niema potrzeby aby tam był, ponieważ niema w nim zasilacza symetrycznego (duża pojemność kondensatorów) oraz transformatora, który przy włączaniu powoduje chwilowe zwarcie - i po to się stosuje soft start aby nie wywalał korków. Są też przekaźniki w formie zabezpieczenia przed prądem stałym na wyjściu,przegrzaniem, zwarciem - nie stosuje się tego radiu samochodowym, bo końcówka mocy jest hybrydą która niektóre zabezpieczenia ma w sobie, resztą steruje jakiś procek.
Witam
problem rozwiązany
podociskalem delikatnie membrany potem poczyściłem lekko wilgotną szmatką,następnie porozlączałem wszystkie przewody miedzy głośnikami a zwrotnicami i podpiąłem jeszcze raz.
Pomogło i znowu gra tak jak kiedyś tak więc problem był chyba w połączeniu przy zwrotnicach ewentualnie zasyfione membrany a dokładnie ten materiał(nie wiem jak to nazwać) naokoło membrany umozliwiający jej ruch.
Czyli zemścił się niechlujny montaż :]
W radiach samochodowych nie istnieje coś takiego jak soft start/cichy start na przekaźnikuRozmawiamy o wzmacniaczu. Ja tam się nie znam, choć nad lutownicą siedzę pół dnia w pracy, ale jak słyszę, że chwilę po podaniu zasilania coś cyka, to raczej nie jest to cykada :p