PDA

Zobacz pełną wersję : Charczenie głośników przy małej głośności

KonradNH
08-08-15, 08:28
Witam
Mam problem z głośnikami powerbass l-60cx
Kiedy ustawie mała głośność woofery lekko charczą a tweetery grają normalnie
Kiedy podkręcę głośność charczenie z wooferów ustaje
Ktoś ma pomysł czemu tak się dzieje?
Całe audio mam podpięte pod wzmacniacz carpowera.
Cały zestaw posiadam około roku i na początku grało bardzo ładnie niezależnie od głośności.
Z subwooferem też nie ma problemu.

!markos
09-08-15, 19:21
Czasem tak się dzieje jak kończą się przekaźniki we wzmacniaczu, jak podasz większy prąd, to załapują i gra, a jak gra cicho, to przerywa i skrzeczy. Może to też być kiepskiej jakości instalacja, może gdzieś kable śniedzieją i straciły część kontaktu.

MarcinWL
10-08-15, 10:22
Czasem tak się dzieje jak kończą się przekaźniki we wzmacniaczu, jak podasz większy prąd, to załapują i gra, a jak gra cicho, to przerywa i skrzeczy. Może to też być kiepskiej jakości instalacja, może gdzieś kable śniedzieją i straciły część kontaktu.

To na pewno nie przekaźniki :)

!markos
10-08-15, 20:45
Na pewno to umrzemy. Nie wymyśliłem tego, zdarzyło się i objaw był identyczny.
A skoro już "na pewno nie przekaźniki", to może napiszesz coś więcej?

MarcinWL
11-08-15, 08:45
Bez urazy ale nie wiesz o czym piszesz, przekaźnik we wzmacniaczu masz najwyżej jeden - sterujący włączaniem wzmacniacza po podaniu na niego 12v - na pewno nie występują takowe w torze audio. Czasem można spotkać przekaźniki w selektorze wejść we wzmacniaczach home audio, ale na pewno nie w samochodowych bo tu wejście jest tylko jedno.
Nie wiem czy wcisnęli Ci kit czy pomyliłeś przekaźniki z czymś innym, ale na pewno nie tędy droga.

Przyczyn może być tak wiele że wyrokowanie na forum bez obejrzenia tego graniczy z wróżeniem ze szklanej kuli/fusów.
Ja bym na pierwszy ogień wyjął głośniki i podpiął pod inny wzmacniacz, może się okazać że są nadpalone/wykruszone lice między cewką a terminalem przyłączeniowym głośników i nie łączą przy małej głośności - jak głośnik dostanie mocy i membrana poruszy licami to kontakt powraca. Najłatwiej to sprawdzić ruszając licami kiedy głośnik charczy albo po prostu delikatnie docisnąć membranę palcem.

KonradNH
15-08-15, 16:39
Witam
problem rozwiązany
podociskalem delikatnie membrany potem poczyściłem lekko wilgotną szmatką,następnie porozlączałem wszystkie przewody miedzy głośnikami a zwrotnicami i podpiąłem jeszcze raz.
Pomogło i znowu gra tak jak kiedyś tak więc problem był chyba w połączeniu przy zwrotnicach ewentualnie zasyfione membrany a dokładnie ten materiał(nie wiem jak to nazwać) naokoło membrany umozliwiający jej ruch.

!markos
18-08-15, 06:14
Nie wiem czy wcisnęli Ci kit czy pomyliłeś przekaźniki z czymś innym, ale na pewno nie tędy droga.Nikt nie wciskał mi kitu, przekaźnik załączający tranzystory we wzmacniaczu domowym wymieniłem osobiście i sprzęt zaczął grać jak należy, jest to znany problem i nie ma w tym nic nadzwyczajnego. Nie, nie był to przekaźnik w torze audio, umiem odróżnić jeden od drugiego czytając schemat.

Yotomeczek86
18-08-15, 09:12
Nikt nie wciskał mi kitu, przekaźnik załączający tranzystory we wzmacniaczu domowym wymieniłem osobiście i sprzęt zaczął grać jak należy, jest to znany problem i nie ma w tym nic nadzwyczajnego. Nie, nie był to przekaźnik w torze audio, umiem odróżnić jeden od drugiego czytając schemat.

W radiach samochodowych nie istnieje coś takiego jak soft start/cichy start na przekaźniku - bo niema potrzeby aby tam był, ponieważ niema w nim zasilacza symetrycznego (duża pojemność kondensatorów) oraz transformatora, który przy włączaniu powoduje chwilowe zwarcie - i po to się stosuje soft start aby nie wywalał korków. Są też przekaźniki w formie zabezpieczenia przed prądem stałym na wyjściu,przegrzaniem, zwarciem - nie stosuje się tego radiu samochodowym, bo końcówka mocy jest hybrydą która niektóre zabezpieczenia ma w sobie, resztą steruje jakiś procek.

MarcinWL
18-08-15, 09:23
Witam
problem rozwiązany
podociskalem delikatnie membrany potem poczyściłem lekko wilgotną szmatką,następnie porozlączałem wszystkie przewody miedzy głośnikami a zwrotnicami i podpiąłem jeszcze raz.
Pomogło i znowu gra tak jak kiedyś tak więc problem był chyba w połączeniu przy zwrotnicach ewentualnie zasyfione membrany a dokładnie ten materiał(nie wiem jak to nazwać) naokoło membrany umozliwiający jej ruch.

Czyli zemścił się niechlujny montaż :]

!markos
19-08-15, 21:45
W radiach samochodowych nie istnieje coś takiego jak soft start/cichy start na przekaźnikuRozmawiamy o wzmacniaczu. Ja tam się nie znam, choć nad lutownicą siedzę pół dnia w pracy, ale jak słyszę, że chwilę po podaniu zasilania coś cyka, to raczej nie jest to cykada :p