PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwne dźwieki podczas przyspiszania civic ej9

matryk1994
04-08-15, 19:19
Witam! ;)

Mam problem z moim Civicem... Silnik 1.4 is rok 1997. Podczas przyspieszania na 4 i 5 biegu, w granicy 2500rpm w zwyż w pewnym zakresie wcisniecia pedału gazu, występuje dziwne żegotanie... Jak popuszcze albo dodam wiecej gazu to cisza... Nie dawno kupiłem hanie i ponoć gość sprzęgło zmieniał, ale myślę, że mogą to być sprężynki na tarczy?? I przy ostrzejszej zmianie biegów sprzęgło nie klei tak jak powinno... Co sądzicie o tym żegotaniu? Może to być tarcza sprzęgła? Czy może skrzynia albo łożyska w skrzyni??

Pozdrawiam

kamilen
05-08-15, 07:55
Raczej rezonuje coś pod maską typu obudowa filtra, luźne węże czy przewody itp. albo coś wewnątrz samochodu np. w schowku. Bardzo często w każdym samochodzie objawia się to dziwnymi dźwiękami właśnie w okolicach 2,5 tyś obr.

matryk1994
05-08-15, 18:46
Właśnie wszystko jest zamocowane jak trzeba... Moim zdaniem jest to dźwięk pochodzący od skrzyni, i pytam czy ktoś się spotkał z głuchym metalicznym żegotem...

Tiga
06-08-15, 03:24
Mam cos podobnego w Pralce BB9. Cichy dzwiek tylko na niskich obrotach i tylko na 2 biegu podczas przyspieszania. Tak zrobilem juz z 30 tys. km dzwiek sie nie zmienil. Moge tylko podejrzewac skad ten dzwiek.