Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : zębatki biegów zazębiają się - składanie hybrydy

dugi
01-08-15, 10:15
Witam jestem w trakcie budowy skrzyni hybrydowej i mam problem:

http://i1232.photobucket.com/albums/ff365/dugiMTB/IMAG0578.jpg (http://s1232.photobucket.com/user/dugiMTB/media/IMAG0578.jpg.html)

Otóż wymieniłem min łożysko to pod krótszym wałkiem i jak widać na foto zębatki 2jki i 3jki nachodzą na siebie.
Aż z braku pewności rozebrałem wszystko i ponownie złożyłem, czy gdzieś czegoś nie pomieszałem.
Wszystko jest dobrze złożone i biegi wchodzą normalnie. Tylko słychać turkotanie przy założonej obudowie - prawdopodobnie pracują o siebie te zębatki.
Głośniej na wyższych biegach a na luzie cisza.

Spotkał się ktoś z takim problemem?

Łożysko siedzi głęboko (porównywałem z zdjęciami z for itp i zazwyczaj jest wyżej niż u mnie. Na pewno to to samo łożysko jak ori

mirasek
01-08-15, 18:57
Dwójka jest 1,782 a trójka z crx dohc? Wspomniane łożysko doszło do oporu w obudowie? Połówki skrzyni zamykają się i po ich skręceniu wałek sprzęgłowy obraca sie lekko/ciężko/ma luz osiowy?

dugi
01-08-15, 19:48
skrzynia z d16y8 3 i 4 rex wałki i łożyska do oporu skrzynia zamyka sę bez problemu, wałek sprzęgłowy kręci się bez oporu wrzucam 2 i głównie 3 i 4 i tyrkoli w środku tymi zębatkami o siebie. wrzucam luz cisza.
Może stoczyć szhima 2giego od wałka sprzęgłowego? Nie mierzyłem przerw (w manualu o tym jest) na oko 1mm niecały (powinno być 0,95) ale na oko to se można
Jak podwadziłem łożysko krótkiego wałka to było git ale wiadomo musi się oprzeć do oporu

hellfire
04-08-15, 01:04
Pierwsza sprawa to pytanie o przyczynę tego przesunięcia.

Bo rozumiem że masz tu jakąś zmotę z komponentów z różnych skrzyń biegów, więc podstawowe pytanie czy kompletna skrzynia oryginalna miała elementy tej samej długości czy różnej.

Bo jeśli założyłeś elementy o innej długości (koła zębate), to musisz je zmodyfikować tak żeby miały długość taką jak oryginalne (dołożyć jakieś podkładki, albo coś stoczyć).
Chociaż domyślam się że elementy miały jednak tą samą długość, a wtedy masz coś źle złożone - albo coś się zaklinowało na wielowypustach wałka, albo masz źle ustalone wałki.

Robi się to shimami zakładanymi na wałki, albo pod łożysko.
Dokładną procedurę to masz opisaną w serwisówce.

Z takich rzeczy co można pomieszać, to tam jeszcze była sprężyna talerzowa i płaska podkładka, które trzeba było włożyć w dobrej kolejności i dobrą stroną.
Grubości tych shimów trzeba dobrać tak żeby było równo.

Złożenie skrzyni tak jak masz jest niedopuszczalne, bo jak tylko dwa synchronizatory nawet lekko przyhamują, to wszystko Ci się tam zmieli.

mirasek
04-08-15, 09:35
Grubości tych shimów trzeba dobrać tak żeby było równo.
Kombinować podkładkami można ale trzeba pamiętać o tym, że w tej skrzyni fabryczna podkładka służy likwidowaniu luzu osiowego na wałku sprzęgłowym (kluczowe dla żywotności jego łożysk). Można "obniżyć" na niej wałek ale jak napisałeś, należy dorobić dodatkową podkładkę i wypełnić luz w innym miejscu.

Mi to wygląda na długą (1,78) dwójkę, bo krótsza (1,9) nie powinna kolidować w ten sposób z trójką z rexa, no ale i takie układanki dało się poprawnie złożyć :)

dugi
04-08-15, 22:16
Biegi 3, 4 mierzyłem co prawda suwmiarką. Shimy na długim wałku założyłem jak w ori.

Skrzynia i silnik są z delsola z wersji montegi stąd może jakieś kombinacje długości biegów inne niż standardowo.

Pod łożysko od krótkiego wałka jest możliwość zamontowania jakiejś kontrującej cienkiej podkładki? Albo między 2 a 3 krótkiego wałka aby zwiększyć minimalnie odstęp?
Bo rozumiem , że wałka sprzęgłowego nie ma co ruszać skoro obudowa się zamyka bezproblemowo a wałek nie pracuje góra / dół

SCKAPE
07-10-15, 19:11
jak złożysz obudowe i wsadzisz zawleczke na środkowym wałku idzie on do gory i się zembatki równaja ze sobą z tego co pamiętam - wiec o ile sie nie myle wszystko jest tak jak powinno byc... ;)

A taraz pytanie czy obudowy s20 i s40 są wymienne? ktos próbował?

mirasek
07-10-15, 20:43
A taraz pytanie czy obudowy s20 i s40 są wymienne? ktos próbował?
Tak, ale tylko w komplecie z wybierakami.

MarcinWL
07-10-15, 21:40
A z wybierakami trzeba przełożyć tuleje przesuwne na jednym z wałków bo od s40 mają szerszy frez

SCKAPE
07-10-15, 23:36
bardziej mi chodzilo o to czy obudowa podejdzie do mojego d13 i czy otwory na poduchy bedą pasowały i czy całość wchodzi na poduchach do EG.
o jakie tuleje chodzi? te na tych prętach czy te na wałku na ktorym są biegi?

MarcinWL
08-10-15, 11:42
Jeśli chodzi o mocowanie skrzyni do silnika i budy to między s20 i s40 nie ma różnic, pasują zamiennie.
Mam na myśli te tuleje w które wchodzą widełki wybieraków, nie wiem jak to precyzyjnie nazwać więc powiem swoimi słowami:
Są dwa wałki w skrzyni, jeden z nakrętką a drugi bez. Na tym z nakrętką frez w tulei będzie pasował do widełek stalowych, natomiast na drugim wałku nie (nie pamiętam tylko czy jedna tuleja nie pasowała czy dwie) Ja przekładałem fd i wałki ze skrzyni s20 do s40 i musiałem wrzucić tam właśnie tą tulejkę od skrzyni s40 która pasuje do wybieraków s40.

To jest ten element po prawej od kciuka lewej ręki :D
http://i4.photobucket.com/albums/y103/fathergoat/Car/transmission/IMG_0896.jpg

SCKAPE
09-10-15, 13:21
Kurde to lipa jeśli tak jest...
Miedzy innymi właśnie te srebrne tuleje o których mówisz zamówiłem nowe z Mfactory - ale nie bylo tam specyfikacji odnośnie s40, jedynie s20 ale na rok produkcji 96-00 i do D16 - 40mm łożyska. Dosyć pokręcone bo s20 była wcześniej... Mam teraz tylko nadzieje że wszystko podpasuje tak jak powinno, no ale się dowiem chyba dopiero jak części przyjdą. Mam już swoją s20 i nowa s40 - rozbiorę to w weekend i obadam jakie różnice są w środku - tak na pierwszy rzut oka z zewnątrz już sam rozrusznik wygląda inaczej - gabaretowo w s40 jest mniejszy...

SCKAPE
10-10-15, 16:38
MARCIN, jest wieksza lipa niz myslalem!!! rozebralem wlasnie na czynniki pierwsze s20 i s40... nie da sie przelozyc tych stalowych wybierakow z s40 do s20!!!!!!!!!!!!!!!!
w s20 sa one na 2 prowadnicach a w s40 na 3 prowadnicach - nic sie nie poprzeklada. Co gorsza kupilem ta skrzynie glownie dla drugiego biegu (ja mam 1,900) w w tej s40 okazalo sie ze jest 1,783 - kolejna lipa. Generalnie siedze od 3h w garazu i sie wkur..iam... Ani 2-jki sobie nie wymienie ani nic innego...

mirasek
10-10-15, 22:34
nie da sie przelozyc tych stalowych wybierakow z s40 do s20!!!!!!!!!!!!!!!!
Pytałeś czy się da przełożyć obudowy, a nie same wybieraki i odpowiedź padła. Chcesz mieć stalowe to musisz wkładać wszystko w obudowę od s40, przekładając do bebechów s20 tuleję przesuwną 3/4 biegu z s40 (najlepiej w komplecie z piastą), jak słusznie zauważył Marcin.

Nie zauważyłbyś różnicy między dwójką 1,900 a 1,909 jeśli o to chodzi :)

SCKAPE
11-10-15, 00:21
Niech bedzie ze zle zrozumialem... :P tak czy owak S40 mi nie podejdzie bo ma male lozyska a ja juz zamowilem czesci pod duze..

A o co ci chodzi z ta dwojka to nie mam pojecia...?

SCKAPE
11-10-15, 23:38
Dzis kupilem kolejna S40 i znowu pudo... 2-ka 1,782... Wrrrrrrrrrrr...
Ale ta przynajmniej na duzych lozyskach - wiec bede mogl uzyc do obudowy skrzyni...

kamilen
13-10-15, 18:51
Po pierwsze :
Model skrzyni (s20, s40, 9A itp) nie ma żadnego przełożenia na wielkość łożysk. Ważne jest to z jakim silnikiem fabrycznie ta skrzynia była zamontowana. Dodatkowo jest jeszcze jakieś oznaczenie na obudowie, ale widać je dopiero po zdemontowaniu skrzyni z samochodu.
Po drugie:
Nie kupujcie skrzyń w ciemno jak możecie sprawdzić przełożenie z wystarczającą dokładnością na podstawie tego filmu: https://www.youtube.com/watch?v=Si_CPvofUc0

SCKAPE
13-10-15, 19:37
wiem jak sprawdzic, alepierwsza wylicytowalem za 0,99 pesow, wiec ponizej ceny zlomu, a po druga sie spoznilem, zajechalem jak bylo ciemno jak w dupie, byla z silnika d16y8 (3 na 4 werje mialy krotka dwojke) wiec wzialem w ''ciemno'' ze tak powiem ;)

dugi
20-12-15, 11:33
Oj zapomniałem już o tym temacie.

SCKAPE. Dokładnie tak jak piszesz , wyrównało się wszystko. Najbardziej drażniły mnie zębatki 2jki. Policzyłem i okazało się, że 2jkę miałem 1,782.
Na szczęście miałem za grosze w 2giej skrzyni 1,9 i 4,43 więc wyszedłem wręcz na plus :]