Zobacz pełną wersję : Problem z licznikami kilometrow
maciucha06
27-07-15, 14:18
Witam! Nie działają mi liczniki kilometrów, w ogóle sie nie kręcą. Chce sprobowac to sam naprawic. Zaczne od wypiecia calego panelu z zegarami. Wiecie ktory kabel (kolor ) odpowiada za te liczniki? Na pewno pomaranczowy jest od SRS, szare plaskie od podswietlenia. Czy czujnik od predkosciomierzy to ten od licznikow km? Z gory dzieki za pomoc.
1. uzupełnij profil.
2. podaj typ auta.
3. impulsator ze skrzyni rozchodzi się w 3 miejsca - ecu, licznik prędkości i jeśli masz to do tempomatu. do samego blatu zegara dochodzi kilka sygnałów - +12v, masa i impulsator. impulsator kręci wskazówką oraz przebiegiem dziennym i ogólnym. Jeśli nie kręci Ci tylko kilometrów - najprawdopodobniej ktoś majstrował przy przebiegu - wykręć licznik i rozbierz i sprawdź czy nie ma ułamanych plastików tam gdzieś.
maciucha06
31-07-15, 20:27
Dzięki za radę, wyjąłem, rozebrałem i działają!!! Pewnie się zacięły, bo... właśnie ktoś przy nich majstrował.
Napisze w tym temacie bo nie ma sensu nowego zakladac. Mam ten sam problem co autor tyle ze u mnie caly licznik kilometrow nie dziala, wskazowka lezy,a ecu wywala blad 17. Podmienilem caly modul w zegarach, wtyczki od skrzyni przeczyscilem i popsikalem preparatem do wtyczek i nic. Gdzie jeszcze szukac ?
Błąd 17 to Vss. Jeśli przewody są ok i licznik to winny jest on.
Dzieki, sprawdze to jutro jak sie uda i napisze czy pomoglo, dodam jeszcze ze to sie tak zaczelo chwile temu. Czasami po jakims czasie licznik zaczyna dzialac, wskazowka z poczatku wariuje a potem sie stabilizuje.
A wiec sprobowalem cos podzialac w temacie, odkrecilem 2 sroby 10, odpialem wtyczke i udalo mi sie wyciagnac oske i ten impulsator, odkrecilem 3 nakretki krzyzakowe, wyczyscilem, przesmarowalem ale niestety licznik dalej nie dziala. Jesli cos pominalem to podpowiedzcie.