Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : NO DTC a ciągle podświetlony błąd ABS i VSA na cyferblacie

Lokatyy
18-07-15, 18:26
Cześć.
Mam problem z moim FK2 który nie daje mi spać od 3 miesięcy ale w ten weekend postanowiłem się za niego zabrać.
Otóż jak w temacie podświetlony mam błąd od ABSu i VSA. Na "sreberko" próbowałem zdiagnozować kod błedu i wyskakuje mi NO DTC. Zaraz spróbuję odpiąć klemy, może to coś pomoże. W czasie jazdy zauważyłem że przy mocnym hamowaniu przód nurkuje tak jakby nie działały mi hamulce z tyłu. Ale... pod koniec tamtego roku wymieniłem tarcze i klocki na tylniej osi. Odpowietrzałem sam na 3 wciśnięcia pedału hamulca. Nie mam już pomysłu co mogło się stać.
Dopisze, że gdy mocno hamuję czuję jak mi czujnik ABS odbija pedał. Z przodu tarcze o klocki wydają się być w porządku. Pamiętam początki, to ten błąd pojawiał się i znikał, ale teraz świeci światłem ciągłym.
Macie jakieś rady, pomysły co mogę zrobić więcej?

Do tego mam jeszcze jedno pytanie do moderatora.
Dlaczego przeniosłeś mój temat do "szybkie pytanie, szybka odpowiedź vol.2"???????
Po to jest przycisk "Nowy temat" aby z niego można było korzystać. Nie potrzebuje szybkiej odpowiedzi ale jak najbardziej konkretnej od użytkowników.
To może odrazu skasujmy tą opcję "nowy temat" i zadawajmy pytania tylko w jednym temacie!
A może napiszesz mi co jest wyznacznikiem zakładania nowego tematu a co pisania postu w temacie powyżej. Jak to definiować

dublo2
18-07-15, 22:45
Witam,

To, że wyskakuje NO DTC oznacza tylko, że nie ma problemu i nie ma błędu w komputerze PCM. Pozostałe moduły i komputery możesz tylko przeskanować HDS-em - wiem bo taki używam i wiem co on skanuje przy sprawdzaniu błędów. Stąd nie wykluczone, że masz jaki błąd, tylko trzeba wykonać "głębszą" diagnostyką.
Mimo wszystko poczytaj jeszcze o VSA, bo często problemem jest któryś z czujników przy kole.

Pozdrawiam

Lokatyy
19-07-15, 21:22
Witam,

Dzięki za odpowiedź.
Do dzisiaj nic nie wymyśliłem. Umówiłem się w środę na diagnostykę komputerową i mam nadzieję że wszystko stanie się jasne. Napiszę potem jaki miałem błąd.

Pozdrawiam

zolw82
20-07-15, 08:52
Jezeli abs ci odbija to oznacza ze działa, gdyby padł któryś czujnik przy kole to napewno abs nie działałby na stałe, ja stawiam na czujnik stopu przy pedale hamulca, zobacz czy stop ci sie zapala, ewentualnie podmienić na szybko ten czujnik z innego ufo, to minuta roboty.