Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Usztywnianie zawieszenia

black1
18-07-15, 17:10
Witam!
nabyłem Honde w fastbacku, po lifcie w 1.4 90km
Autko ma mi służyć za połykacza kilometrów dlatego wybrałem egzemplarz możliwie najbliższy serii. Musze jedynie pozbyć się wieśniackiej końcowki wydechu ;)

Zawiesznie jest już troche wyeksploatowane, jest niestabilne przy predkościach 120kmh+ i mocno sie buja przy gwałtowniejszych ruchach kierownicą.

Chciałbym założyc nowe zawieszenie. Zalezy mi na tym by hania była stabilniejsza i nie pływała tak przy skrętach. Nie chciałbym jej przy okazji za bardzo obniżać, a najlepiej w ogóle. Ma też nie być zbyt sztywna, by dało sie bez problemu pokonać jakąś dziure bez utraty zebów czy katowania samochodu :P
Raczej celuję w niżsża półkę cenowa ze względu na niskie wymagania.

Co możecie mi polecić?

szastal
18-07-15, 17:16
A wchodziłes pod auto i sprawdzales jaki masz stan gum, jak amory wyglądają bo może kwestia jest że jest mocno zużyte i czas wymienić

black1
18-07-15, 17:38
Całe zawieszenie jest mocno zuzyte jak pisałem. Od gum po amorki i spręzyny, dlatego planuje wymienić całe zawiesznie i przy okazji porobić pierdoły typu tulejki. Nie wszystkie sa równo zużyte ale to tylko kwestia czasu. Już przy wymianie oleju widac było zadbanie o stan techniczny. Dla mnie sie jednak liczyły zrobione blachy i sprawny silnik. A o kosmetyke w miare dbał poprzedni właściciel, bo wymienił podsufitke, usunął korozje i zakonserwował podloge.

szastal
18-07-15, 17:40
To nowe amory, sprężyny jak nie są popękane to mogą zostać, gumy oem albo poli, dopiero po tym myśl o stabilizatorach

black1
18-07-15, 18:06
Jest sens pchac się w np MTS technik czy lepiej dokupić cześci od np Kayaby?

lookaty
19-07-15, 20:40
Wystarczy ze kupisnz ode mnie tylny stabilizator i nie poznasz auta w zakretach :cool:

LEMS
19-07-15, 23:34
a jak chcesz komfort, nizej inaczej niz seria, to... koni 1130
i springi ori lub -30/35mm. Jest super. Stab na tyl to zakrety jak po sznurku.

black1
20-07-15, 00:14
Będę patrzył za tym koni, nawet ciekawe używki sa na alledrogo. Stab na tył też dobra sprawa, napewno będe montował. Niestety muszę przełożyć remont na sierpień, albo nawet wrzesień przez problemy finansowe.
Co to masz za stabilizator lookaty? Może sie dogadamy za 2 tygodnie :P

LEMS
20-07-15, 00:19
Tu jest Polska. Cierpliwosc na wage zlota, a staby do mb czesta sa w gieldzie :)

Poll
21-07-15, 17:28
Nie montujcie tylnego staba!

Powoduje to szybszą jazdę w zakrętach ; -)