Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : sterownik centralnego zamka i i nstalacja pilota

maczb
25-07-08, 20:42
Sorki
mam pierwsze pytanie i nie znalazłem odpowiedzi na forum
mam honde civic 1997 5d z zentralnym zamkiem i chciałem podłączyc sterowanie z pilota
rozebrałem tapicere z drzwi kierowcy i tam nie ma centralki fabrycznego centralnego tylko centralka do otwierania okien
1)to gdzie u licha jest ta centralka??
2)gdzie podłączyc (do czego, jak ) siłownik w drzwiach kierowcy
3) i skąd w drzwiach kierowcy wziąśc zasilanie

proszę o rade

centralka centralnego jest w drzwiach pasażera
zasilanie można pobra z tej centralki
a teraz jakie jest sterowanie masą czy +12 bo nie wiem jak podłączy

niobass
02-08-08, 09:01
Było juz na forum!

Żeby nie ingerować w seryjną elektronikę centralnego(może sie źle skończyć jak sie nie ma pojęcia), proponuje dobre i łatwe do zrobienie rozwiązanie.
Sterowanie z pilota (masz sam sterownik czy alarm?).
Musisz pociągnąć dwa przewody z wnętrza do drzwi w celu podłączenia siłownika(mocujesz go i "spinasz" z cięgnem od zamka)
następnie podpinasz przewody do sterownika i siłownika.
Zasilanie sterownika, możesz wziąć z jakiegoś wolnego miejsca na bezp.( tylko sprawdź czy jest tam napięcie po wyłączeniu zapłonu!)lub z akumulatora w przypadku alarmu.
...no to tak w skrócie.

maczb
02-08-08, 15:36
ogólnie zakńczyłem sprawe w ten sposób

w moim sterowniku do pilota była też konfiguracja sterowania siłownikami więc odłączyłem fabryczny sterownik z jego złączki podłączyłem zasilania do nowej centralki i do siłowników, zamocowałem siłownik slave w drzwiach kierowcy i żeby nie ciągną kabelków wykorzystałem kable które szły od starego sterownik z drzwi pasażera do switcha sterującego zamykaniem w drzwiach kierowcy i je podłąvczyłem do siłownika i centralki
i wszystko chula
jedyny mankament takiego rozwiązania to nie działający centralny z kluczyka ale po to ma się pilota a
awaryjnie zawsze można ręcznie otworzyc