Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : V-tec Econo D15z6, kiedy działa?

maciucha06
14-07-15, 01:02
Witam! Jestem świeżym posiadaczem japońskiej wersji Hondy 1.5 115 KM (sedan) z 2000 r. Od miesiąca zastanawiam się przy jakich obrotach (i na jakich biegach) załącza mi się v-tec. Z góry dzięki za wyjaśnienie.

Guscioren
14-07-15, 01:08
Koleś ale *****ałeś Combo. Na dzień dobry V-tec, nie ma takiego czegoś poczytaj dokładnie co ty masz w tym swoim silniku. Po drugie nie ten dział, bo to jest dział 5d ma\mb\mc potocznie zwane angielkami\roverami. No i na koniec nie przywitałeś sie w odpowiednim dziale. 3x nie dziekujemy. BTW zapytaj wujka google.

maciucha06
14-07-15, 04:00
Wow! Co za przywitanie... Szkoda, ze zamiast pomagac informacja to skupiasz sie na kurtuazji.... Prosze o fachowa wypowiedz. Z gory dzieki zainteresowanym.

Guscioren
14-07-15, 10:47
Wow! Co za przywitanie... Szkoda, ze zamiast pomagac informacja to skupiasz sie na kurtuazji.... Prosze o fachowa wypowiedz. Z gory dzieki zainteresowanym.

To zgłoś się do odpowiedniego działu.

maciucha06
14-07-15, 13:37
Masz rację. Z tym, że nie wiem który będzie odpowiedni... skoro to jest wszystko tak sztywno ustalone.

MichałCK
14-07-15, 14:53
Tak wszystko jest sztywno ustalone po to by nie robić śmietnika tysiącem tematów, wszystko jest napisane na necie. i nie trzeba się nad tym zastanawiać od miesiąca :0
To jest odpowiedni dział dla twojego samochodu:
http://www.civicklub.pl/forum/forumdisplay.php?14-Civic-92-00-amp-CRX-delsol

Natomiast tutaj kilka suchych danych:

https://en.wikipedia.org/wiki/Honda_D_engine#D15Z6

Po za tym powinieneś mieć kontrolkę ECONO która gaśnie właśnie po przekroczeniu ok 3tys obrotów - jeżeli kontrolka gaśnie wtedy silnik przechodzi na tryb 16V przy czym powinieneś poczuć delikatny nagły wzrost mocy.

Prowadziłem tylko raz D15Z6 i z tego co pamiętam to tak właśnie było jak napisałem powyżej.

szastal
14-07-15, 15:28
Masz rację. Z tym, że nie wiem który będzie odpowiedni... skoro to jest wszystko tak sztywno ustalone.
Przejdź się do apteki i pogadaj o wkretach do drewna i blachy, zobaczymy czy też będą chętni do współpracy

maciucha06
14-07-15, 17:33
Dzięki MichałCK!!! Zaraz biorę się za lekturę :) szastal po co te uszczypliwości?... Widać, że nie masz nic ciekawego w życiu, skoro czepiasz się takich głupstw... Mój mały błąd, a Wam gule rosną... Żałosne... Gdzie chęć niesienia pomocy i życzliwość? Typowo polaczkowo! O NARODZIE... ZAWSZE BĘDZIEMY GORSI OD ZACHODNICH SĄSIADÓW Z TAKIMI CHARAKTERAMI I PODEJŚCIEM DO ŻYCIA... Sami się w tej Polsce wykończymy...

Temat do usunięcia.

szastal
14-07-15, 23:31
Właśnie w tym problem żeby był ład i skład a nie lapu capu, ktoś ogarnięty wybierze odpowiedni dział, zacznie szukać i będzie tracił czas na pytania mniej rozgarnietych osób, a już w ogóle jak tematy dawno poruszane, ale widocznie zadanie odpowiedniego pytania w google to życiowy wyczyn, zaraz po wiazaniu butów