Zobacz pełną wersję : Pytanko o hamulce "EBC"
ariadna111
21-11-04, 17:06
Mam do wszystkich hondomaniaków pytanko o hamulce EBC. Czy ktoś z Was miał może te hamulce u siebie w Hondce i może mi coś powiedzieć na ich temat.
Jakie ewentualnie hamulce moglibyście mi polecić i gdzie szukać tych rzeczy w jakiś przystępnych cenach oraz jaki ewentualnie wydatek mnie czeka? :roll:
Z góry dziękuję wszystkim za inforamacje. :smile:
EBS ??? moze chodzi Ci o EBC ? jezeli tak to polecam klocki EBC green stuff i tarcze turbo groove - zestaw ten sprawooje sie idealnie - polecam z czystym sumineim :)
1. Pisz o jaka honde dokladnie chodzi.
2. Pisz czy chodzi ci o klocki, szczeki, tarcze czy tez moze plyn hamulcowy ;) bo slowo hamulce nie za duzo mowi.
3. EBS hmm ... nie slyszalem a nie przypadkiem EBC ?!
1. Pisz o jaka honde dokladnie chodzi.
2. Pisz czy chodzi ci o klocki, szczeki, tarcze czy tez moze plyn hamulcowy ;) bo slowo hamulce nie za duzo mowi.
3. EBS hmm ... nie slyszalem a nie przypadkiem EBC ?!
Chodzi o pedal hamulca z ABS, czyli EBS
Wpisz w opcji szukaj EBC, bylo kilka razy o tych klockach juz, wiele osób sie nimi zachwyca....
(EDIT :oops: Kolezanka) się już poprawila, chodzi mu o EBC - ja polecam, zainstalowałem tylko klocki Greeny, płyn i tarcze fabryczne, klocki sa nieco mocniejsze od fabrycznych, na początku słabiej biora potem zdecydowanie mocniej :twisted:- trochę mi na poczatku popiskiwały ale po dotarciu jest LUX - co do ceny mnie odpowiadała (miałem wybór fabryczne lub EBC ...i wiadomo), polecam :grin: szczególnie odczuwalna róznica występuje przy chamowaniu z powyżej 150 km/h - trzeba uważać na słabe tarcze - Greeny mogą "przypalić tarcze" co widzieliśmy u jednego z kolegów/ pozdro
Kolega się już poprawił.....
Kolezanka :)
ariadna111
21-11-04, 17:37
W odpowiedzi na pytania czy w ramach uzupełnienia.
1. Jest to honda z 92 roku 5 gen. , silnik 1,5, 3D
2. Chodzi mi o tarcze, klocki oraz szczęki z EBC.
A jakie do tyłu możecie polecić?
3. Tak, tak już poprawiłam mój błąd :oops: oczywiście EBC :smile:
I oczywiście nie kolega tylko koleżanka co dodatkowo tłumaczy moją początkową gafę :lol:
płeć nie tłumaczy niekompetencji ;) nie rób z siebie blondynki ;)
Kilka osób jeździ na EBC i nie narzekają. na ulice nie ma co wydawac kasy na tarcze turbogroove, chyba ze zalezy Ci na ładnie wyglądających nacinanych tarczach. starczy dobry klocek i zaciski w dobrym stanie.
Tarcz nie miałem wiec nie wiem, ale miałem kiedyś klocki Green Stuff i nie polecam do OSTREJ jazdy. Zostały zupełnie spalone po zaledwie 3 przejazdach odcinka Malinka-Salmopol. Od tamtej pory bezustannie jeżdżę na Nisshinbo i z lepszymi nie miałem kontaktu.
Banzai to powiedz jeszcze gdzie kupic Nisshinbo, bo kiedys o nie wypytywalem i nigdzie nie mieli. I za ile stoja
Też ostatnio w sklepie zaproponowano mi Nisshinbo i rzeczywiście są niezłe, a co do Green to zdania sa podzielone.
a ja jestem zadowolony z Remsa 8)
Szukałem opini o EBC na wielu zagranicznych i polskich forach.
Na 10 opini 8 jest negatywnych. Na tor sie nie nadaja a na ulice do codzinnej jazdy swobodnie wystarcza dobre seryjne.
polecam tarcze omp i klocki ferodo ds 2000 płyn racing mitexa i przewody w oplocie, symtycznuie sie sparuja i nie przegrzewaja nie wiem co to slabe hamulce
Banzai to powiedz jeszcze gdzie kupic Nisshinbo, bo kiedys o nie wypytywalem i nigdzie nie mieli. I za ile stoja
Mi przywozi je gość z Holandii i wynoszą mnie 250zł za sztukę. Nie mam pojęcia gdzie je dostać u nas, ale z tego co słyszałem to czasami rzucają jakąś partię na poszczególne sklepy, ale konkretnie to nic nie wiem. Jak traficie gdzieś klocki Hawk'a to też bierzcie bez zastanowienia.
edit by ARTX: to nie dział GIEŁDA
edit by ARTX: to nie dział GIEŁDA
A nie znasz Tostera ???
Jego wszelkie posty to tylko sprzedam tarcze, klocki, tuleje itd. :D
A jeszcze jedno pytanie, do jakiego zastosowania ma służyc to autko? Do wyczynu, czy jazdy po miescie??
Jesli to drugie to ni epolecam ww rozwiązań, takie hamulce zanim zaczna hamowac musza sie bardzo dobrze rozgrzac a w warunkach miejskich ... :D
Sprawny uklad seryjny+ dobry płyn + ewentualnie klocki Ferrodo, ale nie racing tylko Premium. I bedzie gites!!
ariadna111
22-11-04, 17:51
Autko ma służyć do normalnej jazdy :wink: , nie do żadnych wyścigów czy jazd wyczynowych. Zależy mi tylko na czymś dobrym stąd moje pytanie. :)
Nio to tak jak napisałem powinno być miodzio!! :D
Chyba ze chcesz wydać troszki pieniedzy to mozna cos pomyslec nad takimi wyczynowymi rozwiazaniami !!!
W Hondzie co prawda na tym nie jezdzilem, ale w 206ce sprawowaly sie niezle... Na pewno o niebo lepiej od Ferodo Premier. Ogolnie to to nie jest klocek sportowy - raczej fast road use, i w tych warunkach bylo ok - spalenie Ferodo nie sprawialo problemu, z EBC bylo trudno, ale dopiero po ich ulozeniu. Maja to do siebie ze dlugo sie ukladaja - tzn przez pierwsze 500km prawie nie hamuja i pala sie tak ze smrod jest na pol miasta. Potem jest ok... No i faktycznie prawie nie brudza felg. Niestety, do Hondy sa dosc drogie, w przypadku 206ki roznica w cenie Ferodo-Green Stuff byla 20 PLN :smile:
jurekkiller
23-07-07, 10:23
odswieze temat :) taki zestaw http://www.tomson.com.pl/...30344&SZPT_PT=N + http://www.tomson.com.pl/...33262&SZPT_PT=N
podejdzie do mojego EK3 ??
404
Strona nie znaleziona na serwerze
TRIGER Systemy Komputerowe
Kontakt:
tech@triger.com.pl
tel. (+48-22) 870-62-70, 0602-768-373
tylko tyle sie wyswietla
jurekkiller
23-07-07, 18:49
faktycznie nie dziala, to mialy byc tarcze http://www.tomson.com.pl/exec.php?C=Sz2&SZPT=N&PD=&PT=20230344&SZPT_PT=N i klocki http://www.tomson.com.pl/exec.php?C=Sz2&SZPT=N&PD=&PT=20233262&SZPT_PT=N
z opisu wynika ze pasuja tylko do 5 gen.
odswieze temat :) taki zestaw http://www.tomson.com.pl/...30344&SZPT_PT=N + http://www.tomson.com.pl/...33262&SZPT_PT=N
podejdzie do mojego EK3 ??
podaj rok produkcji auta bo te kloce i tarcze z linku to pod rozmiar tarczy 240 mm
a możesz mieć 262mm
jurekkiller
23-07-07, 22:06
w tomsonie koles powiedzial ze pasuja wg katalogu do mojego EK3 (wkoncu zamowilem ultimax'y i klocki green stuffy) mam nadzieje, ze w piatek juz bede mial hamulce :chinczykk: