PDA

Zobacz pełną wersję : Stuki podczas szybkich ruchów kierownicą

kepa416
13-07-15, 12:01
Witam wszystkich. Mam problem z stukami podczas szybkich ruchów kierownicą na postoju. Siedząc w aucie ruszając szybko w lewą i prawą stronę słychać stukanie. Dodatkowo czasami podczas skręcania kierownicą w lewo słychać delikatne metaliczne puknięcie. Byłem na stacji diagnostycznej to nie jest w stanie wychwycić skąd dochodzi stukanie. Będą pod autem próbowałem naciskać na drążki i końcówki podczas stukania to dźwięk zmienia się delikatnie. Podczas szarpania kołem dźwięku brak. Sprawdzałem krzyżak przekładni kierowniczej też nie ma luzu. Sprawdzałem półośki tzn. przeguby trzymając ręką mają luz ale podczas skręcania nie słychać żeby to one wydawały ten dźwięk. Czy jest możliwe że kulka w drążku kierowniczym jest wybita i daje taki dźwięk czy raczej jest to stukot z wnętrza przekładni i jest ona do roboty?
Dźwięk przypomina trochę ten widoczny na tym filmie: https://www.youtube.com/watch?v=6aLqgLHLkcA

Tyle że nawet odpinając osłony brak wycieków i luzu takiego jak tutaj na filmie.

klapejron
13-07-15, 12:21
Bardzo możliwe że stukają wyrobione drążki kierownicze. Musisz wejść pod auto a ktoś niech rusza kierownica. Jeśli są luzy da radę wyczuć.

And84
13-07-15, 12:24
Podejrzewam że jest luz na listwie taki jest właśnie odgłos jak sie na postoju robi szybkie krótkie ruchy prawo-lewo , ale sprawdził bym jeszcze drążki może na jabłku stuka tylko trzeba osłony ściągnąć że to zobaczyć .

Dominik22
17-07-15, 23:44
Mam to samo u siebie i przekładnia jest do roboty, ale jeżdżę już tak 4 lata i nic się nie dzieje prócz tego pukania.

kepa416
18-07-15, 07:16
Mam to samo u siebie i przekładnia jest do roboty, ale jeżdżę już tak 4 lata i nic się nie dzieje prócz tego pukania.
Mnie martwi fakt że stukanie nasila się z czasem.

GizY
30-07-15, 15:27
zregeneruj uklad kierowniczy.. mi osobiscie ok miesiac temu zaczelo stukac.. koncowki, drazki i po problemie..

kepa416
31-07-15, 21:07
zregeneruj uklad kierowniczy.. mi osobiscie ok miesiac temu zaczelo stukac.. koncowki, drazki i po problemie..
No tak się zastanawiam właśnie w sumie po wymianie dolnych sworzni mam wrażenie że delikatnie ciszej stuka. Tak czy siak zbieżność trzeba zrobić.

DemoN
02-08-15, 22:50
krzyzak kolumny kierowniczej obstawiam

wiesko1261
03-08-15, 06:17
guma niewymieniona na czas ( widać zalane olejem i zniszczona osłona strona kierowcy - kurzu i piachu się dostało ) na pewno tylko regeneracja
im zwleka się dłużej , tym większe koszty regeneracji :p bo większe uszkodzenia
we wczesnym wykryciu wymiana tulejek i uszczelniaczy zazwyczaj wystarcza ,a w gorszych przypadkach dochodzi szlif tłoczyska i rozwiercanie pod nad wymiar tulei ślizgowych

kepa416
04-08-15, 03:50
guma niewymieniona na czas ( widać zalane olejem i zniszczona osłona strona kierowcy - kurzu i piachu się dostało ) na pewno tylko regeneracja
im zwleka się dłużej , tym większe koszty regeneracji [emoji14] bo większe uszkodzenia
we wczesnym wykryciu wymiana tulejek i uszczelniaczy zazwyczaj wystarcza ,a w gorszych przypadkach dochodzi szlif tłoczyska i rozwiercanie pod nad wymiar tulei ślizgowych
tyle ze u mnie przekładnia sucha ściągnąłem osłony rozebrałem i jakoś zero oleju czu uszkodzeń, zamówiłem drążki i końcówki w dobrej kasie wymienię i sprawdzę czy pomogło.

wiesko1261
04-08-15, 06:20
tyle ze u mnie przekładnia sucha ściągnąłem osłony rozebrałem i jakoś zero oleju czu uszkodzeń, zamówiłem drążki i końcówki w dobrej kasie wymienię i sprawdzę czy pomogło.

ta :) na filmiku wyżej - 0.40min zalane aż kapie na podłogę :p i tym się sugerowałem
podkręć delikatnie śrubę do kasowania luzu , tylko niedużo by kierownicę odbijało podczas jazdy