PDA

Zobacz pełną wersję : PROJEKT Tablet jako stacja multimedialna

greku1410
10-07-15, 17:38
Pierwszy projekt zaklada latwe w wykonaniu przez kazdego forumowicza radio z panelem 7-8cali bedace tabletem i wyposazone we wzmacniacz. Kolejnym bedzie stworzenie jadia ala te z alledrogo :)

Pierwszy post tego tematu bedzie edytowany co jakis czas i bedzie zawieral informacje o postepach.

Bardzo prosze wszystkich forumowiczow o udzial w dyskusji i dzielenie sie pomyslami, bo to ma byc tani i multifunkcyjny sprzet dla kazdego :)

ok juz mam pomysl dzieki naszym wschodnim sasiadom https://www.youtube.com/watch?v=PZs-KoWHS1A

stare radio zostaje jako sterowanie klimy i zeby nie trzeba bylo dokupowac i placic niepotrzebnie za jakies specjalne adaptery, dodamy drugie radio ktore bedzie odtwarzaczem CD i duzo latwiej podpiac do niego sterowanie z kierownicy przy pomocy adaptera, w miejscu obecnego panelu radia bedzie trzeba zrobic rzezbe i pojawi sie tam ekran 7-8cali ktory bedzie demontowalny (po co kusic zlodzieja poza tym tablet sie przyda rowniez w domu) z ktorego wyprowadze sygnal do radia, samo radio bedzie podlaczone do wzmacniacza (chociaz w tym momencie moze byc juz koniec bajki i wszystko bedzie dazialac ale jak robic dobre audio to bez wzmaka sie nie obejdzie)

calosc mam juz nakreslona w glowie teraz potrzebuje tylko kupic panel z radia w korym bede rzezbil - czyli albo ktos mily z forum udostepni mi swoj troche taniej niz allegro albo bede zmuszony kupic w pon przez allegro, sam plan wydaje sie byc banalnie prosty, wykonanie jak znam zycie nie bedzie takie kolorowe.

na ten moment zakladam ze wykonanie tej stacji multimedialnej to koszt:

tablet - nie jestem zdecydowany jaki model poki co i czy android czy apple
radio 1 din - od 80 do 300pln w zaleznosci na jakie sie zdecyduje
panel radia - ok 180 pln
wzmacniacz - tutaj chyba bedzie kruger bo mialem juz 2takie i cena do jakosci dobra wiec ok 400 pln
cena kabli i zywicy to kilkanascie pln

jedyne co to potrzebuje nadal informacji gdzie kupie adapter do sterowania nieoryginalnym radiem z kierownicy

calosc rusza w poniedzialek wraz z decyzja o zakupie panelu tableta i radia

havier
12-07-15, 20:52
U mnie lezy na zbyciu jakieś sony explode, jak Ci podejdzie to moge sprawdzic model

szczepar
12-07-15, 21:21
To czy można kupic adapter, to nie wiem.
Czy taki adapter będzie pasował to posiadanego radia , nie wiem :)

Czy da się udłubać adapter który by pasował do radia - powinno się dać :D , trzeba tylko wiedzieć jakiego rodzaju informacji potrzebuje radio aby nim sterować.
Rozgryzienie sterowania od strony kierownicy nie jest problematyczne, bardziej ambitne sygnały musiałem ogarniać :)
Problem to - koncówki które do tak udłubanego adaptera trzeba by dokupic, oraz bliżej nieznane sygnały od strony radia (jeśli było by to podpinanie się pod istniejące przyciski radia to jest to w 100 % wykonalne).

W sprzedaży są zestawy kabli pozwalające podłączyć radio 2DIN nie orginalne tak aby zachować działanie wyświetlacza - przy czym nie wiem czy było ono kompletne.
Tj. Chyba nie działała część odpowiedzialna za wyświetlanie piosenek, ect, natomiast działał panel klimatyzacji.

Whisky
12-07-15, 22:25
Nie prościej będzie połączyć tablet/telefon z ori radiem takim adapterem Bluetooth>AUX (http://allegro.pl/adapter-audio-aux-bluetooth-htc-car-a200-one-x-s-v-i5077113495.html) ?

greku1410
12-07-15, 22:55
Nie prościej będzie połączyć tablet/telefon z ori radiem takim adapterem Bluetooth>AUX (http://allegro.pl/adapter-audio-aux-bluetooth-htc-car-a200-one-x-s-v-i5077113495.html) ?
Zakłócenia są i jakość jest naprawdę słaba. Poza tym jak coś robić to w miarę porządnie.

Szczepar jutro wieczorem na priv się odezwę

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka

mib
13-07-15, 09:11
Niezła kombinacja sie szykuję. :D
1. Originalne radio
2. Dodatkowe radio
3. Tablet

No to mamy 3 urzadzenia z których 2 trzeba ze sobą zgrać.

Koszta niskie nie będą.

Przejściówki do sterowania są.

http://archiwum.allegro.pl/oferta/sterowanie-z-kierownicy-honda-civic-viii-gen-i4194929335.html stara aukcja

Powodzenia.

greku1410
13-07-15, 09:16
Koszta niskie nie będą.

Będą bo oryginalne i tak masz jak miałoby go nie być to byłoby drożej o sterowanie klimy.

Radio można kupić używane za 10zl bo sprawdzałem ale jak ktoś chce żeby grało lapiej jak ori radio to trzeba te 2-3stowy liczyć. Z tabletem jak z radiem może być biedronka za 150 i będzie działać ale wieszać się przy obciążeniu albo sony czy tam samsung za 600. Reszta to już nie są żadne wydatki prawie tylko to sterowanie jeszcze kilka zł będzie kosztować

mib
13-07-15, 09:22
Mnie zastawnawia jak chcesz połączyc tablet i 2 radia jako jedno urządzenia i zmieścic to w 2din stacje. No chyba że masz inny pomysł.

Naprawde jestem ciekaw jak to wyjdzie.

Mi najbardziej zależy na tym aby mieć radio/tablet z mozliwością instalacji np janosika/nawigacji itp.
Dedykowane radia nie są tanie.... znalazłem ofertę firmy z Bochni za ok 3,5k pln.

Zastanawiam się nad może zastosowaniem czegoś podobnego jak to: http://allegro.pl/nakamichi-na1855-cd-dvd-usb-sd-gps-bluetooth-i5404063052.html
Tylko że to wtedy też będzie kombinacja z wyglądem panelu itp.

greku1410
13-07-15, 09:27
Jeśli będę zmuszony zostawić radio ori i dodać drugie to jest kilka opcji:
Ori idzie do schowka
1 DIN idzie do kieszeni pod radiem
Tablet będzie się podnosił z tej półki przy wyświetlaczu od klimy

Zastanawiam się dalej jak to zrobić żeby było p&p i nie dodać drugiego radia. Dzisiaj wieczorem musze sprawdzić kilka rzeczy jeszcze bo wczoraj do 3 siedziałem nad tym i chyba uda mi się pominąć to radio 1din ale nie obiecuje i dlatego narazie pisze ze nadal potrzebuje 2radia

alen333
13-07-15, 18:14
Made in UK
https://www.youtube.com/watch?v=eNmw0O01v7E

greku1410
13-07-15, 18:21
Widziałem to, odpada bo brak sterowania z kierownicy. Gdybym miał zrobić radio p&p sam tablet bez cd z radiem internetowym i bez sterowania z kierownicy to robie to w tym momencie bo to nic trudnego. Wzoru je się bardziej na filmach z Rosji bo tam bardziej kombinują a nie idą na łatwiznę ;)

Wydaje mi się na ten moment ze drugie radio jest zbędne na pewno, problem pojawia się inny w tym momencie. Łatwo da się to zrobić dla iPada gorzej z android em. Dla iPada mam już wszystko wymyślone tylko apple kosztuje trochę i staram się ominąć te produkty.

Yak
02-09-15, 12:26
Jak tam projekt wygląda ? Bo coś ucichło o nim...

greku1410
02-09-15, 17:51
Szczerze to z czasem ciężko na ten moment. Ale na dniach Zrobię dla siebie jakiś z mniejszą liczbą możliwości (bez cd i sterowania z kierownicy) bo posypało mi się radio a coś w aucie musi grać ;)

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka

mitusm
03-09-15, 07:55
Pomysł super, ale nie widzę sensu dokładania jeszcze jednego radia 1-din.
Ja bym to widzial tak:
- ori radio rozmontować i upchać gdzieś w aucie
- wmontowany tablet podpinamy pod aux radia
- glośniki grają dalej na radiu lub można wlutować aux wyjscie na wzmacniacz (mam tak u siebie)
- działa sterowanie na kierownicy, mamy zwykłe fm i nawet może cd gdyby trzeba było.
Tanio i do zrobienia dla każdego. Najwiekszy problem to spasowanie tabletu z ramką żeby wyglądało jak oryginał.

havier
03-09-15, 07:59
Z tego co.zrozumiałem to miało byc sterowanie nie tylko radiem, idac Twoim tropem mozemy po prostu xcarlinka włożyć

greku1410
03-09-15, 07:59
Pomysł super, ale nie widzę sensu dokładania jeszcze jednego radia 1-din.
Ja bym to widzial tak:
- ori radio rozmontować i upchać gdzieś w aucie
- wmontowany tablet podpinamy pod aux radia
- glośniki grają dalej na radiu lub można wlutować aux wyjscie na wzmacniacz (mam tak u siebie)
- działa sterowanie na kierownicy, mamy zwykłe fm i nawet może cd gdyby trzeba było.
Tanio i do zrobienia dla każdego. Najwiekszy problem to spasowanie tabletu z ramką żeby wyglądało jak oryginał.
Myślałem o tym ale żeby nie było strat jakości przez aux trzeba by użyć apple a tego chciałbym uniknąć

Druga sprawa nie każdy ma aux

mitusm
03-09-15, 08:18
To jak inaczej wyciągnąć dzwięk z tabletu i puścić na auto? Z apllem troche łatwiej bo radia mają czasami przystawki.
Kupić radio z polifta nie tak duży problem żeby mieć wejście aux.
Aż z ciekawości sprawdze jaki dzwięk przez aux, auto mam 1.5 roku a jeszcze nic tam nie podpinałem.

greku1410
03-09-15, 09:06
To możesz sprawdzić i dać znać ale najlepiej w porownaniu z ori płyta, bo jeśli zrobić by to tak jak mówisz to chwila moment ;)

mitusm
03-09-15, 09:28
Będe miał chwile to sprawdzę. Ale w sumie muzyka jak ktoś jest audiofilem mogła by dalej lecieć z radia w schowku, a tablet do gps lub netu.
Tylko wtedy cieżko by było odpalić gps (dzwięk) + np radio.
Sprawdzał ktoś jaki tablet ma odpowiedni ekran ? Gps musi mieć obowiązkowo, 3G też miło gdyby było.
Inny problem to dostęp do przycisków power/reset żeby czasami odpalić tablet gdy padnie bateria lub po prostu zgaśnie ekran...