Zobacz pełną wersję : Swap z D14 na D16Z2
Witam. Mam do ogarnięcia w *****istym stanie D16Z2 kompletny jeszcze siedzi w samochodzie. Obecnie mam zajechane D14z2. Co oprócz kompletnego silnika który wyciągnę z drugiego Civica 4g potrzebuję ? Skrzynie mógłbym zostawić chyba swoją bo tamta nawet nie wiem jaka jest, trzeba by pewnie już zmieniać kompa i robić wiązkę, oprócz tego pewnie też wydech przydałoby się ze 2", jakieś pierdoły jak wydechowy z Z6 czy dolot no i w przyszłości chciałbym wkładać na to czapkę od Z6 albo y8, więc chciałbym też tą wiązkę przygotować pod Vteca. DObrze to ogarnałem czy cos jeszcze ?
Sprawdź jak ma się sprawa z łapami mocującymi silnik do budy. 4 i 6 gen z tego co wiem mają inne mocowania.
A właśnie, o tym nie pomyślałem. Ale chyba nie powinno być problemu z powieszeniem silnika na łapach z 6gena, nie ?
no i kompa zmienic albo wsadziic seryjnego kompa od D16z62 bo na mapie od D14 Ci to nie bedzie jezdzic przecierz
O kompie pisałem już w pierwszym poście więc trzeba czytać uważniej :) Z resztą już Z2 odchodzi w niepamięć bo rozglądam się za czymś z pełnym vteckiem :)
z tego co mialem z2 niedawno w lapach to zeby je przelozyc potrzebujesz lapke ta zeliwna od strony rozrzadu montowana na dwie sruby do bloku od b7 lub b2 ta z z2 ma pod innym skosem sruby mocujace lape a ta od 1;4 inny kat pochylenia jak popatrzysz pod oslone d16z2 i d14z2 to bedziesz wiedzial o co kaman ,
pozatym reszta przypasuje kompa najlepiej przejsciowke obd2b na obd1 i odrazu kompa p28 jesli ma byc czapka v teca a bez niej mozesz kompa od d16y3 blizniak d16z2 na obd1
przy okazji jak zalozysz przejsciowe zwroc uwage na wtryski bo te z2 maja resistor boxa mozna zastapic tymi z d15b7 lub d16z6