Zobacz pełną wersję : Wysokie obroty podczas jazdy na luzie, po zatrzymaniu ok
Dziwna sprawa. Podczas jazdy i wrzuceniu na luz obroty wyskakują na 2500. Dopiero gdy auto sie zatrzyma całkowicie spadają do prawidłowego 850. Lewego powietrza brak, wymyta przepustnica, wymieniony krokowy, w końcu wymieniony cały ssacy i dalej to samo.
Silnik d15z8
Egr zaślepiony, na benzynie i gazie to samo (gaz zwykły mieszalnikowy)
Jakies pomysły ?
Mialem tak wiele raz w wielu samochodach, nie dochodziłem dlaczego tak jest.
Spróbuj pobawić się z regulacją śruby wolnych obrotów. Ja u siebie troche wkrecilem bo miałem 1,5rpm przy jezdzie na luzie. Obroty jałowe zostaly prawidłowe, teraz mam. 1100rpm jak wrzuce na luz podczas jazdy. Jak wkrece śrubę jeszcze bardziej to obroty na postoju spadają za nisko.
Ogarniolem problem :) sprawa wygladała tak ze do puki samochód sie toczył obroty były 2500
Nie ważne czy prędkość była 150 km/h czy 2 km/h obroty w gorze. Dopiero gdy koła sie zatrzymywały obroty ustawiały sie prawidłowo. Jak juz napisałem wyżej postawiłem cały ssacy ale !!! Ale ale bez przepustnicy. Niby ja myłem itp ale nie prYszlo mi do głowy zeby rozkręcić tps. Okazało sie ze pękł w środku. Po wymianie tps problem znikł :)
Dzieki wielkie za odpowiedzi, mam nadzieje ze temat kiedys komuś pomoże :)
Pozdrawiam !
Mi po remoncie silnika po zatrzymaniu się są równiutko 900 i momentalnie 1500 na 3 sekundy i na 900 znowu. 1500rpm to obroty ssania, przypadek??