Zobacz pełną wersję : Którą V wersje Hondy Civic kupić?
Witam
Zastanawiam sie nad V wersją Hondy Civic, którą kupić, z tego co czytam to wiem, że wersja noblesse jest najlepiej wyposażona i ma między innymi obrotomierz i silnik 1.3, który myślałem że będzie miał niższe spalanie, ale im więcej czytam to nie wiem. Na forum znalazłem wypowiedź - " 1,3 ma niekorzystne stosunek mocy do masy wiec pali przewaznie okolo 9-10 w miescie. a jesli, tak jak piszesz beda to krotkie odcinki to ssanie cie wykonczy bo wlacza sie bardzo czesto po kazdym postoju, roznice w spalaniu 1,3 - 1,5 - 1,6sohc sa nieznaczne no chyba ze to vtec-e". Tak więc mam pytanie czy w wersji 1.5 to ssanie się nie włącza, bo będę jeździć głównie małe odcinki?
Po pierwsze 1,3 to gaźnik, a 1,5 to już wtrysk. Ekonomia powinna być porównywalna więc lepiej 1,5.
U mnie 1,5 D15B2 paliło po mieście 8-9l. Po swapie na D15Z6 pali 7l w mieście :)
Konkluzja... im mocniejszy silnik tym lepsza ekonomia :D
mam 1,3 i szczerze wątpię, że żre 9-10 w mieście... fakt, pali więcej ale aż tyle? O.o w sumie nie narzekam na spalanie ale mocy mogłoby być więcej (wiadomo). jeśli miałbym polecić to 1,5 mimo wszystko.
btw. testh wrzuciłeś temat do złego działu. Powinien być w Civic 92-00
Ok, a nikt nie odpowiedział jak jest z tym ssaniem, bo wiem że jest to denerwujące czy w wersji 1.5 tak samo często się włącza jak w 1.3, np. po dłuższym postoju?
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=11737
A ja mam Honde Civic 1,3 Noblesse i jak jezdze normalnie bez palowania to srednie wyszlo mi spalanie 6l ( cykl mieszany przewaga trasa Łodz- Pabianice) samo miasto jak nie staje co sekunde to max 6,5. Zima jeszcze nie mialem okazji jezdzic to nie wiem o max nie pisze bo tego nie wiem ale jak pedal od podlogi nie odchodzi to mysle ze 7-8 spali nie wiecej chyba ze masz juz cos zmodyfikowane.
Mi D15B2 pali ok 8,5 i wiecej :) 8,5 przy lekkim obuwiu. Poluj na 1.5 bo 75 koni ci zabraknie szybciej niz 90 a jak bedziesz mial juz te 90 to i droga do wiekszej mocy latwiejsza.
Gdybys trafil na bardziej zadbane 1.3 a wala cie osiagi to bierz, tez Ci bedzie dlugo i dobrze sluzyc.
D15B2 juz ladnie sie zbiera,natomiast D13B2 to jest taki mułek ze sie tak wyraze...Vgen z D15B2 naprawde bardzo przyjemnie jedzie..Co do spalania,w trasie to pali naprawde malutko..z moich obliczen jakie prowadzilem wynika ze D15B2 na 13stkach palilo ok 7,8l,na 15stkach 195/45 srednie spalanie zawsze wychodzilo w okolicach 8.2l co wydaje mi sie dobrym rezultatem:)..
Zdecydowanie polecam D15b2. Mi na A4 z Krakowa na predkosciach 140-180 wyszła 6.5/100, a momentami było i 200km/h. D13b2 to gaźnik, a japońskie gaźniki nie są takie fajne w naprawach. Miałem Daihatsu z gaźnikiem i mało kto chce sie bawić z nimi. Resumujać. D15b2 pali podobnie, jak nie mniej co D13b2, a jest mniej awaryjny moim zdaniem. Aczkolwiek z 1.3 tez bedziesz zadowolony, Civici to lekkie autka :)
moje d15b2 pali w miescie przy średnim "cisnieciu" 7.15 srednio (ostatni pomiar kilka dni temu) najmniej udało mi sie zrobić 5,5l (!!!!!!) po miescie. a jezeli chodzi o ssanie, to wlacza sie w zasadzie gdy silnik ostygnie solidnie. nie ma ryzyka. bierz 1.5 d15b2 jesli masz wybor pomiedzy 1.3 a 1.5
Ja miełem wcześniej Civic V 3d 1.5 16V 90 PS, paliła w mieście od 7,5 do 10l/100 przy ostrym katowaniu.Średnio 8l/100, dodam że na 16" alusach z oponami 205. To najlepszy silnik jeśli chodzi o ekonomia/osiągi. 1.3 pali tyle samo,a jest dużo wolniejsze, ponadto często jest totalnie gołe jeśli chodzi o wyposażenie(w 1.5 16V np. zawsze jest obrotomierz,czego o 1.3 już nie można powiedzieć). No i 1.5 to wtrysk.Pozdro.
Mój EG4 d15b2 + mpfi z d15b7 + dolot przy delikatnej jeździe 75 % miasto 25% trasa pali systematycznie 6,4 l/100 km.
Z civicami jest tak, że palą tak jak kierowca jedzie, jak na emeryta to 5l, jak ostro to 7,5l przynajmniej tak jest u mnie... noblesse jest naprawde super, siedziałem w takiej, w college i w EH3 na wypasie i noblesse ma najładniejsze wnętrze z tych trzech, a spalanie jest tak jak mówie, zależne od ciebie, każdemu pali inaczej. Ja bym szukał takiej ze zdrową budą, rozsądnym przebiegem, zadbaną, a wyposażenie, silnik, to części zamienne, sprawa drugorzędna.
ja mam EG3 noblesse i jestem z niej zadowolony, jest to najbogatsza wersja 1.3. co do spalania to zależy od nogi, potrafiłem zejść do 6.5l na 100km, najwięcej spaliła mi 8.5l na 100km w zimie przy zepsutym termostacie.
a tu moje spalanie:
http://www.spritmonitor.de/en/detail/248594.html
Napiszczie mi jeszcze jak dokładnie jest z tym ssaniem - w d13b2 jest napisane przeciw - "-w zime denerwujacy system ssania wlaczajacy sie nawet po chwilowym postoju, czy w d15b2 on sie tak czesto nie wlacza?
nie zastanawiaj sie jak masz mozliwosc to biez 1.5 i wszystko