PDA

Zobacz pełną wersję : problem z centralnym zamkiem

Pati
20-10-05, 14:42
powitać.
mam fabryczny centralny - jak otwieram z kluczyka z drzwi kierowcy, otwiera i drzwi pasazera. jak zamykam, to już drzwi pasażera nie zamyka. usterki szukać po stronie kierowcy czy pasażera?

LIO
20-10-05, 15:12
opcje mogą być dwie
albo jest to problem elektryczny i w jedną strone impuls nie idzie i nie zamyka, a wtedy rozbierasz drzwi kierowcy (ew. sprawdzić połączenie na kostce w drzwiach pasażera)
albo jest to problem mechaniczny )poluzowane jakies mocowanie cięgna i w jedną strone nie odbija z siłownika) i wtedy rozbierasz drzwi pasażera

obstawiam, raczej to pierwsze

emg
20-10-05, 15:29
sprawdź siłownik pasażera

Pati
20-10-05, 15:30
widze ze bede musial i jedne i drugie otworzyc :) przy okazji chyba sobie wymienie w koncu klamki i podlacze centralny pod alarm. dzieki za rady.

boomer
20-10-05, 15:38
silownik albo modul

emg
20-10-05, 17:30
odłącz siłownik w drzwiach pasażera, podłącz żarówkę zamiast siłownika. Jeżeli zapala się i przy otwieraniu i przy zamykaniu to moduł jest ok, a zwalony siłownik. Jak zapala się tylko przy otwieraniu to zwalony moduł

ppm702
20-10-05, 21:31
jest jeszcze kilka opcji :D Przerabiałem to u siebie

1. Poluzowane cięgno przedłużające do siłownika (w jedną stronę się klinuje a w drugą przepuszcza) w drzwiach pasażera - trzeba skręcić kostkę spinającą cięgna

2. Rozłączony kabel sterujący siłownikiem slave przez moduł z siłownika master w drzwiach kierowcy

3. modułu bym raczej nie obstawiał, bo jesli daje napięcie to jedynym uszkodzeniem mogłoby być uszkodzenie układu zmieniającego polaryzację na siłownik slave.

Innymi słowy moim zdaniem jakaś pierdoła łatwa do naprawienia

LIO
21-10-05, 00:33
jest jeszcze kilka opcji :D Przerabiałem to u siebie

1. Poluzowane cięgno przedłużające do siłownika (w jedną stronę się klinuje a w drugą przepuszcza) w drzwiach pasażera - trzeba skręcić kostkę spinającą cięgna

2. Rozłączony kabel sterujący siłownikiem slave przez moduł z siłownika master w drzwiach kierowcy

3. modułu bym raczej nie obstawiał, bo jesli daje napięcie to jedynym uszkodzeniem mogłoby być uszkodzenie układu zmieniającego polaryzację na siłownik slave.

Innymi słowy moim zdaniem jakaś pierdoła łatwa do naprawienia

jakoś tych opcji nie przybyło bo:

punkt pierwszy

albo jest to problem mechaniczny )poluzowane jakies mocowanie cięgna i w jedną strone nie odbija z siłownika) i wtedy rozbierasz drzwi pasażera

punkt drugi

(ew. sprawdzić połączenie na kostce w drzwiach pasażera)

tyle że z drugiej strony

punkt trzeci to zadna opcja, tylko przypuszczenia co do wspomnianego juz modułu

:D:D:D
nie postarałeś się

Pati
21-10-05, 00:54
dobra dobra. juz se otworze jedne i drugie :) a myslalem ze da sie jakos bezbolesnie to smignąć :)

ppm702
21-10-05, 10:55
nie postarałeś się
pocałuj mnie w nos :P Zmęczony byłem i tyle :D Czepiasz się Piotruś :lol:

Pati dasz radę :D Znasz logikę pracy centralnego od strony elektrycznej, prawda :?:

Pati
21-10-05, 18:22
dziś opanowałem technike montażu radia, więc chyba dam radę ;)