Zobacz pełną wersję : problem z centralnym zamkiem
powitać.
mam fabryczny centralny - jak otwieram z kluczyka z drzwi kierowcy, otwiera i drzwi pasazera. jak zamykam, to już drzwi pasażera nie zamyka. usterki szukać po stronie kierowcy czy pasażera?
opcje mogą być dwie
albo jest to problem elektryczny i w jedną strone impuls nie idzie i nie zamyka, a wtedy rozbierasz drzwi kierowcy (ew. sprawdzić połączenie na kostce w drzwiach pasażera)
albo jest to problem mechaniczny )poluzowane jakies mocowanie cięgna i w jedną strone nie odbija z siłownika) i wtedy rozbierasz drzwi pasażera
obstawiam, raczej to pierwsze
sprawdź siłownik pasażera
widze ze bede musial i jedne i drugie otworzyc :) przy okazji chyba sobie wymienie w koncu klamki i podlacze centralny pod alarm. dzieki za rady.
odłącz siłownik w drzwiach pasażera, podłącz żarówkę zamiast siłownika. Jeżeli zapala się i przy otwieraniu i przy zamykaniu to moduł jest ok, a zwalony siłownik. Jak zapala się tylko przy otwieraniu to zwalony moduł
jest jeszcze kilka opcji :D Przerabiałem to u siebie
1. Poluzowane cięgno przedłużające do siłownika (w jedną stronę się klinuje a w drugą przepuszcza) w drzwiach pasażera - trzeba skręcić kostkę spinającą cięgna
2. Rozłączony kabel sterujący siłownikiem slave przez moduł z siłownika master w drzwiach kierowcy
3. modułu bym raczej nie obstawiał, bo jesli daje napięcie to jedynym uszkodzeniem mogłoby być uszkodzenie układu zmieniającego polaryzację na siłownik slave.
Innymi słowy moim zdaniem jakaś pierdoła łatwa do naprawienia
jest jeszcze kilka opcji :D Przerabiałem to u siebie
1. Poluzowane cięgno przedłużające do siłownika (w jedną stronę się klinuje a w drugą przepuszcza) w drzwiach pasażera - trzeba skręcić kostkę spinającą cięgna
2. Rozłączony kabel sterujący siłownikiem slave przez moduł z siłownika master w drzwiach kierowcy
3. modułu bym raczej nie obstawiał, bo jesli daje napięcie to jedynym uszkodzeniem mogłoby być uszkodzenie układu zmieniającego polaryzację na siłownik slave.
Innymi słowy moim zdaniem jakaś pierdoła łatwa do naprawienia
jakoś tych opcji nie przybyło bo:
punkt pierwszy
albo jest to problem mechaniczny )poluzowane jakies mocowanie cięgna i w jedną strone nie odbija z siłownika) i wtedy rozbierasz drzwi pasażera
punkt drugi
(ew. sprawdzić połączenie na kostce w drzwiach pasażera)
tyle że z drugiej strony
punkt trzeci to zadna opcja, tylko przypuszczenia co do wspomnianego juz modułu
:D:D:D
nie postarałeś się
dobra dobra. juz se otworze jedne i drugie :) a myslalem ze da sie jakos bezbolesnie to smignąć :)
nie postarałeś się
pocałuj mnie w nos :P Zmęczony byłem i tyle :D Czepiasz się Piotruś :lol:
Pati dasz radę :D Znasz logikę pracy centralnego od strony elektrycznej, prawda :?:
dziś opanowałem technike montażu radia, więc chyba dam radę ;)