Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jaki dolot do mocnej D-serii????

Rajan
01-07-15, 20:07
Cześć

stoję przed dylematem zmiany doloty w mojej mocno podłubanej D15, na wstępnym strojeniu wyszło że silnik przy 6tys dostaje za mało powietrza i niestety jest dławiony, obecnie mam założony shot ram o średnicy rury 70mm z odgrodzonym filtrem, ten zestaw nie daje rady więc muszę poszukać czegoś lepszego no ale oczywiście jest dylemat bo zastanawiam się nad 2 opcjami

- parówa Simoty

lub

- short ram po prostu o większej średnicy

co byście polecali w moim przypadku, specyfikacja silnika jest w moim temacie

kamilen
01-07-15, 21:23
A średnica przepustnicy albo kolektora przy przepustnicy nie jest czasem mniejsza niż 70mm? Jeśli tak to tu raczej bym się dopatrywał problemu. Z tego co kojarzę to przepustnicę masz jakąś kombinowaną od h22 (62mm) więc mało.

majson
01-07-15, 21:32
Tez sie zastanawiam nad dolotem do mojej d16 i myślę, żeby zlecic zrobienie go Faworowi.
Rajan:
A sprzawdzałeś zawory czy nie za ciasno sa?

To Twoje widziałem ze strojenia u Rysia?

Rajan
01-07-15, 21:43
technicznie auto jest sprawdzone pod każdym względem i wszystko chodzi jak na leży, ogólnie jak przyspieszam nie czuję spadku mocy przy wysokich obrotach, ale gdy jedziłem na strojeniu z sondą w wydechu i innymi czujnikami powpinanymi na kompie pokazywało że na wysokich obrotach brakuje mu powietrza, Ryś uznał że niestety dolot jest za małej średnicy do tak przygotowanego silnika i żebym poszukał czegoś innego typu parówy bo na obecnym nie jesteśmy w stanie tego do końca wystroić

kamilen
01-07-15, 22:09
Pole przekroju dolotu około 38,5cm kwadratowego
Pole przekroju przepustnicy około 30,2cm kwadratowego (dla uproszczenia nie odliczałem powierzchni jaką zajmuje klapa przepustnicy)
Czy na prawdę sądzicie że to średnica dolotu ogranicza przepływ powietrza?
A może filtr zapchany/brudny? Może powietrze gorące łapie na wysokich obrotach?
Szczerze mówiąc to wątpię czy to jest wina braku powietrza. Wydech o średnicy niecałe 60mm a dolot 70mm byłby za mały?

leigimas
01-07-15, 22:11
Odpowiedz jest prosta -pisz do Fawora ;)

Rajan
01-07-15, 22:28
Czy na prawdę sądzicie że to średnica dolotu ogranicza przepływ powietrza?

tak powiedział mi człowiek który od kilkudziesięciu lat stroi Hondy, więc nie będę podważał jego zdania

filtr to K&N świeżo po myciu, a jest on tak odgrodzony że mucha tam nie wleci :p

weźcie pod uwagę że wydech mam zrobiony po całości 2.25" łącznie z kawałkiem kolektora wydechowego

http://images67.fotosik.pl/751/a96fdf33b1dd65b2med.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a96fdf33b1dd65b2.html)

co tez to ma wpływ na szybkość przepływu spalin niż klasyczny kolektor

kamilen
01-07-15, 22:44
A 180 konna B18 ma średnicę dolotu pewnie z 10cm bo 7cm to za mało nawet na 130 koni.
Może i brakuje powietrza ale nie sądzę że przez za małą średnicę dolotu. A może odwrotnie - za dużo paliwa dostaje.
Nie chcę umniejszać niczyim umiejętnościom, ale 10 lat o niczym nie świadczy. Ja już ponad 30 lat chodzę a w zeszłym tygodniu się przewróciłem - rutyna czasami gubi ;) (taka mała dygresja)
Nie znam kolesia, który Ci to stroi, ale po tym co piszesz bardziej mi się kojarzy z "wymieniaczem" a nie mechanikiem. Tak jak by powiedział "nie działa to wymień, nie będziemy naprawiać"

Tiga
02-07-15, 17:56
Problem jest o wiele bardziej zlozony niz dobor srednicy wewnetrznej ukladu dolotowego. Zjawiska falowe na obecnym setupie rozumiem sa niekozystne, na wysokich obrotach brakuje doladowania dynamicznego. Warto byloby dla mocno porobionego silnika policzyc idealny dolot w zakresie wysokich obrotow. Parowa tylko pogorszy sprawe. Ew. moze cos z za oceanu?

Aleks199666
17-07-15, 14:42
Ja mam w D serii simota dolot cai i stozek. Dźwięk lepszy niz oczekiwałem. Moc? Moment lepszy, ale tylko hamownia prawdę powie

Szczery
17-07-15, 18:43
Piszesz że odgrodzenie takie ze mucha nie wleci, a jak z zasilaniem odgrodzenia w świeże powietrze? Może tam tkwi problem a jak nie tam to stawiał bym jak już napisano na dolot który na wyższych obrotach zaczyna psuć przepływ (nie mała średnica tylko źle dobrany) powietrza a nie pomagać mu w przepływie. Fawor coś na bank poradzi. Pisz do niego.

ZdanoG6
17-07-15, 19:57
Doprowadzenie powietrza prosto do filtra jest niezbędne. Naprawdę posłuchaj się mnie i zadbaj o dobre odgrodzenie i dopływ tlenu. Wysoka temperatura naprawdę robi wielki muł, co mogłem zauważyć gdy składałem kolektor ssący, jeździłem kilka dni bez dopływu powietrza.
Druga sprawa, u mnie w D14 Short ma fajny doł i idzie równo
Cai miał słaby dół, a przy 5500obr++ czuć było lepsze wkręcenie się do odcięcia.
Myślę, że średnica dolotu jest ok, zważywszy na średnicę przepustnicy H22

marcin82
17-07-15, 22:44
tylko dolot od Fawora,a jesli Twój stroiciel proponuje Ci parówę,to powiem tylko jedno-zmień stroiciela

pablo__89
18-07-15, 00:08
A tu znowu o liczeniu dolotu xD

Michał102
20-07-15, 11:43
Tak jak już koledzy wyżej napisali - tylko dolot od Fawora.

U mnie było podobnie i silnik puchł powyżej 6k rpm.
Na Faworowym dolocie wkręca się do odciny tak jak powinien.
I nie są to tylko moje "wydaje mi się", tylko wszystko mam potwierdzone wykresami ze strojeń, których żeśmy z Jogalem zrobili do cholery i trochę.
Były testowane OEM puszki z nawiewem zimnego, CAIe, shorty robione na pałę i nic tak fajnie z silnikiem nie współpracowało jak dolot od Fawora.