Zobacz pełną wersję : czyszczenie nawiewów
Siemanko wszystkim. W mojej Hance MB2 strasznie wali z nawiewow, te cale pianki i inne duperele nic nie pomogly. Poprzedni wlasciciel wypsikal na konsole cos tlustego tak ze wycieralem to moze 2 dni . A teraz prawdopodobnie kurz przykleil sie do tego w nawiewach i jest tam niezle blotko. Dlatego chcialbym zapytacz czy ktos juz czyscil te nawiewy manualnie i moglby zapodac linka na demontaz kratek nawiewów , zts jest temat o czyszczeniu i tam z jakiejs rureczki ma wyplywac syf, u mnie pod samochodem nic kompletnie nie wyplynelo po czyszczeniu pianką i w sumie to nawet nie wiem przez ktora rurke mialo by to leciec:-D za wszelaką pomoc z góry dziekuje!
Ma gdzieś spłynąć komorą silnika. Dokładnie nie wiem... Sam poczekam na odpowiedzi bo chcę zapodać tą piankę :)
By wyczyścić kompletnie nawiewy najlepiej zdemontować deskę, mam u siebie deskę rozdzielczą luzem, samo wypięcie kratek nawiewów nic nie da.
Trzeba wykręcić tunele którymi leci powietrze do kratek, z ich demontażem jest trochę problem.
Ja dałem sobie z tym spokój bo trzeba odkręcić z 40 śrubek od spodu deski rozdzielczej, ja tak zrobiłem lecz i tak nie udało mi się wyjąć obydwu tunelów powietrza :) Więc użyłem jak na razie odkurzacza na full obrotach :)
Na przykręconej desce do auta wyjęcie przewodów doprowadzających powietrze do kratek jest nie wykonalne.
Jeżeli śmierdzi z nawiewów to jeszcze ozonowanie by się przydało by nie oddychać tym gównem.
Sprawdź w jakim stanie filtr kabinowy.
Sprężonym powietrzem spróbuj ponadto gdyż w VIg jak przedmówca mówi tak skomplikowali wszystko że szok!
Ale sprężone powietrze mi błota nie wydmucha , jedyna opcja to by był dobry preparat co to wyczysci tylko gdzie to ma splynąć??? Moze cos mam zapchane