PDA

Zobacz pełną wersję : Głowica B16/B18 na bloku B20

Cairo
24-07-08, 17:42
Będę chciał w najbliższym czasie kupić CRV z silnikiem B20.
Jak wiadomo, silnik w CRV nie ma vteca, jako, że głowica b serii to nie sa jakieś straszne koszta, można by się pokusić, aby "terenówka" trochę żwawiej się odpychała.
Jak wygląda taka przeróbka? Podobno cylindry w B20 są większej średnicy niż w b16/b18 oraz jeden z kanałów nie pokrywa się.
Co jeszcze oprócz kpl głowicy i kompa jest potrzebne.
Jakiej mocy i momentu można się spodziewać po tej operacji.

Pati
24-07-08, 17:43
to samo co lsvtec. schemat robienia frankensztajna taki sam. potrzebne te same czesci, poza uszczelka glowicy - potrzebna z b20

Cairo
25-07-08, 10:26
Dzięki,
a ktoś wie w jakich rocznikach wychodziły B20 w CRV? Z tego co wiem były tam tez montowane silniki F20.
Czy zmiana silnika była podczas liftingu czy wcześniej?

Kras
25-07-08, 11:33
CRV Igen. AFAIK zawsze mial B20. Tylko, ze wczesniejsze mialy B20B (126KM), a pozniejsze B20Z (147KM). Do takiej przerobki jaka chcesz to wlasciwie tylko B20Z...gdyz inaczej z glowica B16 spadniesz z kompresja na wysokie 8 / niskie 9...czyli N/A ten motor w ogole nie bedzie jechal.

Cairo
25-07-08, 11:44
Dzięki Kras wielkie!!! To już wiem, że muszę szukać po 99 roku.
Orientujesz się jakich wyników można się spodziewać.

Kras
25-07-08, 12:32
Na seryjnych tlokach/korbach/tulejach nie mozna za bardzo krecic (tak do 7500rpm max) wiec jakis kosmicznych wartosci mocy bym sie nie spodziewal. Ale bedzie ladnie moment z dolu i przyjemna gora pewnie gdzies kolo 170, moze 180KM po wystrojeniu.

Pati
25-07-08, 16:31
kupujesz obojetnie ktory blok i wkladasz tloki RS machines - kopie tych z ITRa tyle ze 84mm.
http://hondaswap.com/general-tech-articles/how-build-reliable-lsvtec-b20vtec-70187/

Kras
25-07-08, 20:28
Tak oczywiscie tez mozna...ale im wiecej czesci oem tym lepiej.

nitro20
25-07-08, 20:37
No tak tylko jak te tłoki, to koniecznie śruby do korb, ja bym tego przy tej kompresji również nie składał na seryjnych śrubach od głowicy zdały by się wałki :) hehe dużo by się jeszcze zdało :). Tak pozatym potrzebujesz zestawik Ls/VTEC kit, polecam Golden Eagle, ewentualnie można próbowac samemu skompletować, ale nie wychodzi to dużo taniej.

maciej29
25-07-08, 21:40
takie cos zrobil www.garazraceteam.pl i juz zasowa w rexie

Pati
25-07-08, 22:13
ta. kupili blok b20 ode mnie w zeszłym roku. szybko im nie poszło :)
choć ciekaw jestem efektu i setupu.

Cairo
25-07-08, 22:28
Naprawdę dzięki!!
Sprawa wygląda tak, że to nie ma być wyścigówka, tylko sprawne autko na codzień.
Na seryjnych tłokach przy założeniu głowy B18 (takową mam uzycia) kompresja wiele nie spadnie. Więc myślę, że autko będzie całkiem żwawe. Ale ja tylko tak gdybam...

wojtas106a
25-07-08, 22:42
Jakiego ecu użyc od b20 czy od b16(jesli od tego jest góra)? i czym je najlepiej wystroić?

nitro20
25-07-08, 22:59
Pati jest ktoś kto się z tym dłużej obija... ;).

wojtas106a
26-07-08, 00:01
Przydał by sie jakiś poradnik po polskiemu ;) albo przynajmniej jakaś lista części ;D

Może to ktoś przetłumaczy?

Let's start. Now, in my opinion, there are a few NECESSARY things to do/parts to buy when building a "reliable" lsvtec build:

LS ARP rod bolts
GSR ARP head studs
New OEM LS (90-01) B18a/b head gasket
New OEM/ACL LS bearings
Shotpeen LS rods
New hastings/OEM LS piston rings
New OEM valve seals
Hone cylinders
New GSR/ITR water pump (P72)
New GSR/ITR timing belt (P72)
New GSR/ITR/96+ Bseries oil pump (P72)
Magnetic oil drain plug (important for break in)
New oem NGK V-power b16 spark plugs (stock compression) OR NGK V-power BKR7E spark plugs for 11.5:1+ compression.

Do the above, and your motor will reward you with reliability.

Other things to consider:
A 2.5 inch header, cat, exhaust piping, and muffler.
Hondata/Passwordjdm intake manifold gasket
Adjustable cam gears (even for stock cams, because lsvtec timing will ALWAYS be slightly off)
Adjustable Fuel Pressure regulator

Want to make 200 whp with your lsvtec?
P30(SIR2 B16)/PCT(CTR) pistons or forged 11.5:1+ pistons
Higher lift/longer duration cams (read below for cams)
Stiffer valve springs (read below for valve springs)
Tuning

Want to make more than 200WHP?
Better intake manifold (ITR, AEBS, Skunk2, JG, Ported ITR)
Port/Polish head
Better header (ANR, RMF, SMSP, Rage, etc.)
310cc injectors (at a minimum)
Then go and tune the shit out of it!

Znalezione na:
http://www.b20vtec.com/forums/b-series-tech/56400-how-build-reliable-lsvtec-b20vtec-guide.html

Kras
26-07-08, 07:25
Panowie, pamietajcie, ze to ma byc w CRV. Czyli nie zadna wyscigowka krecaca 8500+, tylko przyjemny momentowy dol, z duzo lepsza od serii gora, zachowujacy dobra niezawodnosc (praktycznie OEM) i nie kosztujacy fury kasy.
Dlatego naprawde im wiecej czesci OEM tym lepiej przy takich zalozeniach.

Na bloku B20Z, z OEM tlokami, glowica B18C1/C4 wychodzi kompresja 10.2 - do tego mozna ciutke splanowac glowice i zlapac sie w okolice 10.5. To naprawde wystarczy do CRV i bedzie jezdzic na normalnym paliwie. Co do strojenia to crome mysle ogarnie cos takiego bezproblemowo na 17x bezawaryjnych koni.

Pati
26-07-08, 10:07
do crv to ja nie wiem czy jest sens cokolwiek robic.
od samego zalozenia czapki z b16 moment sie nie podniesie.
Kras - taka kombinacja jak mowisz jest jak najbardziej sensowna.

Cairo
26-07-08, 10:14
No, że moment się nie podniesie to wiadomo, ale w B20 chyba seryjnie nie jest z tym tak źle, a za to przybyłoby mocy na górze? Chyba, że głowicą B18 pociacham moment na dole?
Myślisz Pati, że to nie ma sensu? Skoro mam głowicę od B18 to koszty zamknę w max 2000pln a przyrost mocy będzie dosyć spory.
Chyba, że z tymi kosztami to trochę optymistycznie podszedłem, choć wydaje mi się, że to tak realnie, bo nie będę zmieniał tłoków.

nitro20
26-07-08, 11:39
To może ja się zapytam o kilka spraw. Jaki zestaw do powprowadzania galerii olejowej?? Będziesz sprowadzał komplet czy kompletował w PL ?? Jaka uszczelka pod głowicę ?? Jakie śruby do głowicy i korb ?? Jaką odcinkę planujesz ?? Bo tu jeśli nie zrobisz kilku podstawowych rzeczy zwiększających wytrzymałość bloku, to nie możesz powiedzieć tam gdzie będzie moc. Z głowica od b18 może być ona powyżej 7500. Głowice rozumiem masz w stanie gabinet, i żadnych uszczelniaczy itp potrzebować nie będziesz ?? Pierścieni też nie wymieniasz ?? Potrzebujesz nowy rozrząd, z pompą od VTEC-a i najlepiej pompę olejową z VTEC-a, z b20 są dużo mniej wydajne w tym setupie. No i takie pierdoły jak : Olej, wypadałoby zmienić pewnie chłodniczy, świece zdecydowanie nowe, ale to są już mniejsze wydatki. No i naturalnie rozumiem że robisz to sam, albo ktoś Ci to robi za przysłowiowe piwo, bo inaczej to chyba nie ma szans żeby sie w 2k zamknąć :). Wiem coś o tym cholernym składaniu ;), bo sam się za to wziąłem jakiś czas temu i dopiero dzisiaj auto do Romiego wstawiam na wsadzenie bloku.

Kras
26-07-08, 11:52
To może ja się zapytam o kilka spraw ?? Jaka uszczelka pod głowicę ??
Do B20VTEC kaza dawac uszczelke OEM B20.

Jakie śruby do głowicy i korb ??
ARP...wcale nie sa takie drogie.

Jaką odcinkę planujesz ?? Bo tu jeśli nie zrobisz kilku podstawowych rzeczy zwiększających wytrzymałość bloku, to nie możesz powiedzieć tam gdzie będzie moc. Z głowica od b18 może być ona powyżej 7500.
Nie sadze. Nie na seryjnych walkach i kompresji nie przekraczajacej 10.5. A nawet jesli to co z tego. Tniesz wczesniej, trudno, pare koni sie gubi. Za to masz bezawaryjnosc. Przypominam - to ma byc przyjemny niewielki SUV, a nie wyciaganie kazdego obrotu i konia w budzie ED9:D Bo jesli o cos takiego chcesz walczyc to wybrales slaba baze...B20 nigdy nie bedzie mocny I bezawaryjny...w tym wypadku zawsze cos za cos.

Potrzebujesz nowy rozrząd, z pompą od VTEC-a i najlepiej pompę olejową z VTEC-a, z b20 są dużo mniej wydajne w tym setupie.
Niekoniecznie. Oczywiscie do palowania na torze albo dlugiej jazdy po autobahnie z obrotami ponad 7k nalezy wsadzic VTECowa, ale do normalnej jazdy ulicznej, z okazjonalnym przypalowaniem wystarczy ta z B20.

Przydatny link z fotami: http://www.c-speedracing.com/howto/b20vtec/b20vtec.php

Pati
26-07-08, 12:26
e. pompe oleju lepiej dac z b18c. tak samo pompe wody z vteca. do tego pasek rozrządu z b18c.
arp nie sa drogie, ale trzeba kupic do glowicy i do korbowodow. uszczelke glowicy tez trzeba kupic. jest sporo pierdółek, które trzeba kupić i kwota sie zbiera. poza tym podmieniłbym kolektor ssący (tzn nie uzywałbym tego dwubiegowego z b18c4) oraz czymś to wystroił.
to podobnie jak z wsadzaniem K20 do 5 czy 6 gen. niby hop siup, tylko kilka czesci trzeba kupic. skala tylko troche mniejsza ;)

nitro20
26-07-08, 14:05
Dokładnie to dosyć prosto wygląda ;), ja bym tego nie robił w crv. Frankenstein jeśli ma być bezawaryjny musi być zrobiony porządnie. O ile dobrze pamiętam to wiesz że:
B20B ma odcinkę na 6200
B20Z ma odcinkę na 6800
Ciągnąc seryjny dół nawet do "niby" lightowego 7500 robisz mu duże kuku, w przypadku b20z to 700 obrotów co daje jakieś 11%, prędkość tłoka/na minutę wzrasta szybciej z każdym obrotem niż np w b16, bo przy każdym obrocie tłok w b20 ma dłuższą drogę do przebycia.Tam mimo wszystko jest większy skok tłoka niż w innych b-seriach, korby są dłuższe co daje większy nacisk na tuleje, a śruby do korb są te same co w d-serii, dużo cieńsze i zdarza się im urwać. 11% to sporo dla zwykłej b-serii to tak jak dorzucić b16 jakieś 850 obrotów na seryjny blok. Tutaj blok jest słabszy niż w b16. To są tylko moje przemyślenia i rada, że jeśli już chcesz to robić to droga wolna, ale ja bym to zrobił albo porządnie, albo bym to olał, bo szkoda później twoich nerwów jak coś się wysra, ja przynajmniej wyszedłem z tego założenia, tymbardziej że CRV ma być autkiem na codzień.

Cairo
26-07-08, 17:43
Z rozrządem, pompa wody, olejami to nie ma problemu bo i tak bym to musiał wymienić po zakupie samochodu więc tych kosztów nie liczę jako dodatkowych.
Uszczelniacze zaworowe w głowicy są wymienione na OEM Honda pareset kilometrów przed jej ściągnięciem, reszta też jest calkowicie OK.
Tak jak pisze Kras, nie chodzi o wyciąganie każdego możliwego konia. Jeżeli się wysra przy tych 7500 to trudno, koszty naprawy nie będą jakieś bardzo wysokie, a przynajmniej przetestuje na przyszłość. :)
Wydaje mi się że dla b16/b18 850obr więcej tgo nie jest dużo, jeśli przygotuje się głowicę odpowiednio. Tu seryjnie glowica będzie przygotowana 8200

nitro20
26-07-08, 17:57
Cairo o głowicy nie nie mówimy bo to nie tu leży problem ;), no to czekam na rezultaty.

Cairo
26-07-08, 18:09
Ja wiem, że nie tu leży problem, tylko porównałeś, że przesunięcie odcinki o 850obr dla b16 to dużo, mi się wydaje, że to dużo dla głowicy a nie dla dołu (mogę się mylić), twardsze sprężynki i już ponad 9000 możemy kręcić (tak mi się wydaje)
Czy skok tloka jest faktycznie dużo większy w b20?? Czy tam czasem cylindry nie są większej średnicy niż b16/b18??

Zobaczymy, zobaczymy, ale póki co to jeszcze autka nie kupiłem, tak myślę, że na mikołaja będziemy już coś wiedzieć więcej :)

nitro20
26-07-08, 18:17
No nie możemy, w b16 jak chcesz zakręcić 9k pomijając sprężynki i talerzyki, musisz tak samo wymienić śruby głowicy i korb. Nigdy tego nie liczyłem, ale jak Ci się chce to możesz się pokusić o podliczenie jaka jest prędkość tłoka w b20 przy 7500 i porównać ją do b16 ile trzeba zakręcić żeby była taka sama. Skok tłoka jest taki sam jak b18b bodajże 89 mm, średnica tłoka w b18b jest 81 mm dlatego jest tam trochę więcej pojemnosci niż w gsr. B20 to rozwiercone/ niektórzy mówią że przekonstruowane b18b do 84 mm i stąd prawie 2l.

Pati
26-07-08, 22:37
b20 przy 7200 obr ma prędkość tłoka 1773 fps. b16 ma taką prędkośc tłoka przy 8300.
b20 przy 6800 obr ma raptem 1674 fps. b16 ma tyle przy 7800.
b20 ma skok 89mm. b16 ma 77.40mm

Kras
26-07-08, 23:29
Dlatego wszystko trzeba wywazyc i robic z glowa. A jesli bedziemy jezdzic z glowa i zdawac sobie sprawe z pewnych ograniczen silnika to mozemy oszczedzic sobie calkiem sporo wydatkow.

BRACIA
30-07-08, 15:52
ta. kupili blok b20 ode mnie w zeszłym roku. szybko im nie poszło :)

nie wiesz to po co bijesz piane , pierwotnie mialo smigac na serii , jednak sie pozmienialo , $$$ klienta to chyba decyduje , mogles zesponsorowac to by bylo szybciej :D , co do ECU to smiga na obd0 , dziekuje .

maciej29
30-07-08, 22:20
nie wiesz to po co bijesz piane , pierwotnie mialo smigac na serii , jednak sie pozmienialo , $$$ klienta to chyba decyduje , mogles zesponsorowac to by bylo szybciej :D , co do ECU to smiga na obd0 , dziekuje .

miałem przyjemność siedzieć jako pasażer i muszę powiedzieć ze przyspieszenie miażdży nie spodziewałem się aż tak pięknego efektu takiej hybrydy

Kras
01-08-08, 07:56
Hybrydy sa spoko...bo maja to, czego nie maja seryjne Hondy, nawet R - moment :)

Pati
04-08-08, 21:36
Bracia - nie spinaj sie. żartuje sobie :D

są już jakieś cyferki i setup do opublikowania?

Cairo
05-08-08, 18:56
No właśnie bardzo mnie to interesuje.

maciej29
11-08-08, 18:09
autko braci zdobyło 1 miejsc wczoraj w Olsztynie

nitro20
11-08-08, 20:29
No to podajcie chociaż jaki setup ??:) Strojone Cromem ??

kornel_no_1
21-02-09, 09:36
a zabam trochę inne pytanie czy jest sens mając b18c4 w zaje... stanie iść w taką hybrydę czy rozwiercić b18c4 ?? lub cos podobnego aby zwiększyć pojemność

Pati
21-02-09, 10:06
musialbys tulejowac blok, zeby pojemnosc zwiekszac przez rozwiercenie. dartony się kłaniają...

nitro20
21-02-09, 10:22
musialbys tulejowac blok, zeby pojemnosc zwiekszac przez rozwiercenie. dartony się kłaniają...

Zalezy jak bardzo chcesz zwiekszac ta pojemnosc mozna zrobic rozwiert na 81,5 i dac wal 89 mm od b18b lub b20z i masz wtedy 1857 cc. Na dobra sprawe gdybym mial bardzo zdrowe c4 to raczej zainwestwaolbym w bardzo dobry kolektor dolotowy z przepustnica 66mm do tego jakis dobry kolektor wydechowy wydech na 2.25-2.5 cala po calosci walki z itr-a ze sprezynkami - mozna to wymienic bez zdejmowania glowicy i na koniec strojenie. Jesli rzeczywiscie silnik taki zdrowy to moim zdaniem zobaczyc cos w granicach 200 hp. Byle auto Nozdera terz ma je Dylu po podobnych zabiegach ale bez walkow, na ebayowym kolektorze wydechowym, dolotowym skunku i bez wiekszej przepustnicy zobaczylo 192 hp ;).

amator
22-02-09, 20:26
no tak tylko wtedy nie będzie tylu nitków co przy hybrydzie :)

nitro20
22-02-09, 23:27
no tak tylko wtedy nie będzie tylu nitków co przy hybrydzie :)

Ok, ale najpierw uswiadom sie jeszcze ile Cie te 20-30 dodatkowych niutkow wyjdzie ekstra

Bojno
26-02-14, 23:14
Sorry ,ze odkopuje ale mam pytanie na ktore nikt mi nie jest w stanie jasno odpowiedziec. Jako ze b20b i b18b sa to takie same bloki(ja mam b18b1 wkasnie) to czy moge uzyc srub arp od b16a2 do glowicy ? W 80% odpowiedzi slysze ze powinno sie uzyc od gsr czyli b18c1 ale one sa tylko o 4mm dluzsze od tych b16. co myslicie? Moze ktos mial juz z tym do czynienia ?