Zobacz pełną wersję : Civic MB27
Lukaszemko
27-06-15, 00:11
Witam posiadam civica tzw angielkę rok 2000
I mam pytanie planuje wymienić gumy z stylu na wszystkich wahaczach 16 gum
I mam pytanie dam rady zrobić to bez pracy wraz z dużymi cukierkami
Jakiej firmy brać gumy aby wytrzymały trochę
I czy na wahaczu poprzednim jest śruba mimośrodowa czy tylko regulacja jest na wahaczu tym małym ??
I mniej wiecej jaki jest koszt wszystkich gum
Oryginalne hondowskie najlepsze :P ja brałem od sivego i każda jedna kosztowała 60 zł, także wydatek niemały, nie wiem jak sprawdzają się firmy febest, ale są około 2x tańsze jak masz zniżki, można też poliuretany, które wyniosą Cię około 600 zł za komplet. Robota też dosyć pracochłonna niestety. Bez prasy tego nie ogarniesz...
Większość to już 16-18 letnie tuleje które są mega zapieczone, także jest bardzo ciężko. Razem wszystkich tulei jest jak teraz się nie mylę 26+ silentblocki łączące przedni dolny wahacz z belką, a także gumy na stabilizatorach. No i sworznie zależnie od stanu. Ja w przednich górnych wahaczach nie miałem wymienianych bo były w dobrym stanie i raczej się tak mocno nie zużywają. Poza tym chyba w tym wypadku lepiej drugi wahacz kupić jakby miał sobie przeliczyć na wymianę na oryginalnych częściach
Lukaszemko
27-06-15, 14:59
no 960 zł same gumy
Stabilizatora nie mam styłu nie wiem czy nie było czy został wycięty
Czytałem ze 2 cukierki oem reszta zamienniki
przodu na razie nie ruszam bo chwilowo kasy zabraknie chyba
bartek_levis
02-07-15, 11:12
pierwsza sprawa zamienniki testowałem już chyba wszystkie żadne się nie nadają zawłaszcza yamato (8 kkm nie wytrzymały), polecam albo oem honda albo poliuretany
osobiście powoli przekładam zwykłe wywalone/zużyte silentblocki na PU ze strongflex koszt zestawu na tył 636 zł (bez dużych cukierków) natomiast oem cukierki masz w haparts cena 61 zł wg cena bardzo atrakcyjna po wymianie robisz zbieżność imasz spokój na jakieś 100 kkm
Ja osobiście polecam tuleje firmy Febest. Przechodziłem również przez Yamato - swoją drogą najgorszy wybór jaki mogłem dokonać, mnie nie wytrzymały nawet tych 8tys/km :)
Febest natomiast jest pierwszym zamiennikiem po OEM tulejach gumowych z tego co słyszałem, jak na razie nie mam żadnych problemów z tymi tulejami, jakość wykonania pierwsza klasa,
tyle że nie tak łatwo je dostać w pierwszym lepszym sklepie.
Lukaszemko
09-07-15, 00:52
Niestety PU odpada miałem kilka dni samochód komfort był żądny choć szczytwno było
To muszę szukać Febest
bartek_levis
09-07-15, 09:30
nie zgodzę się że jest słaby komfort może auto którym jechałeś było zglebione albo miało założony gwint, jeżeli założysz PU i oem cukierek to będzie sztywno ale i wygodnie :)
Mam z tyłu PU plus cukierki OEM. Nie odczuwam strasznego pogorszenia komfortu, może dlatego że amorki i sprężyny też zostały wymienione.
Lukaszemko
09-07-15, 23:43
Czyli jak bym kupił to http://www.strongflex.eu/pl/civic-vi-95-00-uk-ma-mb-mc/785-zestaw-poliuretanowy-zawieszenia-tylnego-bez-cukierka-081105b-sport.html to by pasowało i jest komplet na tył cały
Cukierki oem mam kupione po 50zł za sztukę
Czy jakieś inne PU kupić bo zielony jestem w tym
Do montażu Pu Jest potrzeba prasa ??
U siebie założyłem czerwone Strongflexy. Ponoć bardziej zbliżone swoimi właściwościami do tradycyjnych tulejek. Do montażu PU prasa nie jest potrzebna, ale może się*okazać pomocna przy wyciąganiu starych tulei. Jak nie dysponujesz palnikiem, to proponuję też zakupić śruby. Może się okazać, tak jak u mnie, że będą zapieczone jak cholera i bez cięcia się nie obejdzie. No chyba że masz palnik, to podgrzejesz i pewnie puści. Śruby OEM kupisz np w Haparts. Generalnie poszedłem na łatwiznę, bo kupiłem, na forumowej giełdzie, wahacze z możliwością montażu tylnego stabilizatora, te co miałem zamontowane w aucie takiej możliwości nie dawały, i wymieniłem całe wahacze. Odeszła mi zabawa z wyciskaniem starych tulei :) Za cukierki się nie zabrałem, zleciłem to mechanikowi, co ostatecznie okazało się dobrym pomysłem, bo ja wymieniał cukierki to ukręciła się jedna z nakrętek i musiał ciąć i spawać nową.
Lukaszemko
12-07-15, 20:43
Tyle ze nie ma czerwonych na tył
Faktycznie, nie mają. Hmm, może to tylko chwilowy brak towaru.