PDA

Zobacz pełną wersję : Problem Z hanią, d15z6 PILNE ! POMOC!

sonkubu
24-06-15, 08:54
hej, mam problem z hanią, występuje w niej taki metaliczny dźwięk podczas jazdy na jedynce na wolnych obrotach.
Problem również występuje na innych biegach przy niskich obrotach. Jazda na luzie = cisza. Ten metaliczny dzwięk bardzo mnie martwi.
Wcześniej pojawiał się tylko przy ruszaniu kiedy to dodało się zamało gazu a za dużo puściło sprzęgła. Teraz aktualnie występuje podczas jazdy. Pojawiło się to w dniu dzisiejszym.
Proszę o pomoc. Dodam także że dźwięk ten występuje również kiedy auto stoi na luzie i dodamy gaz przy 1,5-2 tyś obrotów ten dźwięk powstaje.

- zauważyłem lekki ubytek płynu z układu chłodzenia :O

Raftec
24-06-15, 09:01
czesc a czy dzwiek wystepuje po wcisnieciu sprzegla

czesc a czy dzwiek wystepuje po wcisnieciu sprzegla???

sonkubu
24-06-15, 09:07
hej, po wciśnięciu sprzęgła dźwięk znika

Raftec
24-06-15, 09:19
hmm na moje oko cos ze sprzeglem... moze sprezynki w tarczy mowia papa , albo cos w skrzyni...

arthi
24-06-15, 09:19
hej, po wciśnięciu sprzęgła dźwięk znika

oslona katalizatora lub rzadziej kolektora

sonkubu
24-06-15, 09:23
jeśli kolektor to super przynajmniej wymienię odrazu kolektor na 4-2-1 :D.
Mam nadzieje że nic w silniku bo nie dość że blacha nie w najlepszym stanie to mam nadzieje że silnik ładny :(.
Czyli póki co mogę jeździć jeszcze tak do dwóch tygodni, zanim mechanik znajdzie jakiś termin ?

Raftec
24-06-15, 10:14
skoro po wcisnieciu sprzegla przestaje chalasowac to raczej silnik ok;)

arthi
24-06-15, 11:00
Czyli póki co mogę jeździć jeszcze tak do dwóch tygodni, zanim mechanik znajdzie jakiś termin ? po co ci mechanik?
podnieś maskę, poruszaj osłoną kolektora, najlepiej odpal silnik , niech ktoś wkręca na obroty, a ty posłuchaj...
połóż się pod autem...

podjedź ewentualnie do jakiegoś tłumikarza, wejdzie pod auto i będziesz wiedział, za kilka zł, chwyci ci to, pospawa, albo wywali....

sonkubu
24-06-15, 11:25
układ dolotowy wymieniony cały na nowy. a wiec pewnie to będzie na łączeniu kolektora :(.
No cóż wiade jeszcze u siebie na kanał i lookne. ale do mechanika i tak murze podjechać i zrobić diagnostykę bo znika ten płyn chłodniczy :)

dzięki wielkie za pomoc i szybką odpowiedź

szastal
24-06-15, 12:54
Z reguły taki hałas jak jest a znika po wciśnięciu sprzęgła to łożysko oporowe się kończy przy sprzęgle, koszt nie jest duży ale trzeba zdjąć skrzynie i tu jest już trochę roboty

sonkubu
24-06-15, 13:11
a jak łożysko oporowe się kończy to można jeszcze pojeździć tydzien np ? czy odrazu pasuje wymienić i sprawa pilna :?

szastal
24-06-15, 16:41
Tydzień da rade, ale bardziej to niech ci mechanik to sprawdzi, takie diagnozowanie na odległość przez neta to wiesz...

jerdenk
24-06-15, 19:24
Jeżeli dźwięk ustępuje po wciśnięciu sprzęgła, to raczej winowajcą jest łożysko w skrzyni a nie oporowe sprzęgła. Jakby było to łożysko sprzęgła, to by huczało przy wciśniętym sprzęgle. Poprawcie mnie jeśli się mylę.

szastal
25-06-15, 07:29
Sprawdzasz to stojąc, masz luz czyli bez biegu więc skrzynia się nie kręci cała ale koło zamachowe tak wciskasz sprzęgło i jak przestaje hałasować to właśnie oporowe które jest na nim

sonkubu
25-06-15, 08:53
układ wydechowy, pod kolektorem jest uszkodzenie i kolektor już pęknięty, będzie zmiana na 4-2-1 :)

pozdrawiam, dzięki tez za pomoc