Zobacz pełną wersję : Problem Z hanią, d15z6 PILNE ! POMOC!
hej, mam problem z hanią, występuje w niej taki metaliczny dźwięk podczas jazdy na jedynce na wolnych obrotach.
Problem również występuje na innych biegach przy niskich obrotach. Jazda na luzie = cisza. Ten metaliczny dzwięk bardzo mnie martwi.
Wcześniej pojawiał się tylko przy ruszaniu kiedy to dodało się zamało gazu a za dużo puściło sprzęgła. Teraz aktualnie występuje podczas jazdy. Pojawiło się to w dniu dzisiejszym.
Proszę o pomoc. Dodam także że dźwięk ten występuje również kiedy auto stoi na luzie i dodamy gaz przy 1,5-2 tyś obrotów ten dźwięk powstaje.
- zauważyłem lekki ubytek płynu z układu chłodzenia :O
czesc a czy dzwiek wystepuje po wcisnieciu sprzegla
czesc a czy dzwiek wystepuje po wcisnieciu sprzegla???
hej, po wciśnięciu sprzęgła dźwięk znika
hmm na moje oko cos ze sprzeglem... moze sprezynki w tarczy mowia papa , albo cos w skrzyni...
hej, po wciśnięciu sprzęgła dźwięk znika
oslona katalizatora lub rzadziej kolektora
jeśli kolektor to super przynajmniej wymienię odrazu kolektor na 4-2-1 :D.
Mam nadzieje że nic w silniku bo nie dość że blacha nie w najlepszym stanie to mam nadzieje że silnik ładny :(.
Czyli póki co mogę jeździć jeszcze tak do dwóch tygodni, zanim mechanik znajdzie jakiś termin ?
skoro po wcisnieciu sprzegla przestaje chalasowac to raczej silnik ok;)
Czyli póki co mogę jeździć jeszcze tak do dwóch tygodni, zanim mechanik znajdzie jakiś termin ? po co ci mechanik?
podnieś maskę, poruszaj osłoną kolektora, najlepiej odpal silnik , niech ktoś wkręca na obroty, a ty posłuchaj...
połóż się pod autem...
podjedź ewentualnie do jakiegoś tłumikarza, wejdzie pod auto i będziesz wiedział, za kilka zł, chwyci ci to, pospawa, albo wywali....
układ dolotowy wymieniony cały na nowy. a wiec pewnie to będzie na łączeniu kolektora :(.
No cóż wiade jeszcze u siebie na kanał i lookne. ale do mechanika i tak murze podjechać i zrobić diagnostykę bo znika ten płyn chłodniczy :)
dzięki wielkie za pomoc i szybką odpowiedź
Z reguły taki hałas jak jest a znika po wciśnięciu sprzęgła to łożysko oporowe się kończy przy sprzęgle, koszt nie jest duży ale trzeba zdjąć skrzynie i tu jest już trochę roboty
a jak łożysko oporowe się kończy to można jeszcze pojeździć tydzien np ? czy odrazu pasuje wymienić i sprawa pilna :?
Tydzień da rade, ale bardziej to niech ci mechanik to sprawdzi, takie diagnozowanie na odległość przez neta to wiesz...
Jeżeli dźwięk ustępuje po wciśnięciu sprzęgła, to raczej winowajcą jest łożysko w skrzyni a nie oporowe sprzęgła. Jakby było to łożysko sprzęgła, to by huczało przy wciśniętym sprzęgle. Poprawcie mnie jeśli się mylę.
Sprawdzasz to stojąc, masz luz czyli bez biegu więc skrzynia się nie kręci cała ale koło zamachowe tak wciskasz sprzęgło i jak przestaje hałasować to właśnie oporowe które jest na nim
układ wydechowy, pod kolektorem jest uszkodzenie i kolektor już pęknięty, będzie zmiana na 4-2-1 :)
pozdrawiam, dzięki tez za pomoc