Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D15Z3 Ubywa paliwa

imloud
23-06-15, 10:20
Witam, mam taki problem, dziś chciałem odwieźć dziewczynę na egzamin, odpalam samochód i o dziwo długo się chełtał zanim odpalił, wskazówka od paliwa była ponad połową.. a poprzednio była tak na 1/4 więc dużo była podniesiona, po 3min jazdy zaczeło czuć paliwem w środku, a wskazówka zaczeła spadać w równym tempie, po 2km miałem poniżej rezerwy, ale dojechałem w obydwie strony, niestety pada deszcz nie sprawdziłem czy gdzieś jest mokro, okolice wtrysków suche jeśli są tam gdzie myśle (nie ogarniam mechaniki itp :P) góra silnika ogółem sucha tyle co spód od deszczu. No ale dojechałem do domu po drodze nie szarpało ani nic... czy to może być zacięty pływak? Nie możliwe że na odcinku 2-3km mi uciekło 5l paliwa które miałem jeszcze, no i z autem problemów nie było od kupna.

pafels
23-06-15, 12:17
na mokrej nawierzchni jeszcze łatwiej sprawdzić czy masz wyciek bo zostają takie tęczowe plamy. możliwe że Ci pękł przewód paliwowy wtedy dość szybko paliwo ucieka

bartek_levis
23-06-15, 14:29
przewody przy wlewie i baku sprawdź lubią rdzewieć i pękać :/

imloud
23-06-15, 21:06
kurde tak nagle by walneło, a jak zlokalizować te przewody? da rade bez kanalu pod blokiem? jakis dokladniejszy opis gdzie ich szukac :P? i musze dojechać do domu 60km w piątek.. ;/ da sie to na sztuke naprawić zeby tylko dojechac?

edit: ale to też dziwne bo zostawiłem auto miało 1/4 baku stało sobie tydzień bez jazdy i dziś nagle odrazu rezerwa 2min po odpaleniu, wskazówka full na dole i przejechałem z 6km

mirasek
24-06-15, 09:01
Przy pracującym silniku pompka w zbiorniku pompuje paliwo pod ciśnieniem, więc jak stał zgaszony to nie ciekło, najwyżej wykapało to co było w przewodzie, dlatego długo kręcił po postoju. Odpal auto i zajrzyj pod nie, zobaczysz czy i w którym miejscu cieknie.

bartek_levis
24-06-15, 10:50
druga kwestia ze paliwo podawane jest jednym przewodem do listwy następnie do regulatora ciśnienia i wraca drugim przewodem do baku, zajrzyj czy na drugim końcu listwy wtryskowej przypadkiem wąż nie spadł lub nie sparciał jak ok to pod auto nurkuj na odpalonym silniku przy lewym tylnym kole szukaj czy kapie

imloud
24-06-15, 21:16
dziś odpaliłem ją, odpaliła elegancko, pochodziłą troche pogazowałem, silnik suchy okolice filtra też, pod podwoziem suchutko nic nie skapło... odjechałem nawet sprawdziłem żadnych plam, a propo tych rzeczy które piszecie, gdzie je zlokalizować? bo niestety nie wiem wszystkiego gdzie co jest :/

bartek_levis
25-06-15, 07:22
regulator jest po przeciwnej stronie listwy wtryskowej niż przewód zasilający ją w paliwo idą do niego dwa wężyki sprawdź czy nie sparciały

imloud
25-06-15, 21:49
ok namierzyłem, ten regulator suchutko na przewodach przy nim, namierzyłem też pod autem te przewody paliwowe i sucho, pod silnikiem gdzie wychodzą też sucho, pod samochodem tak samo, autko odpala już normalnie od kopa, jedyne co to rzygneło z rury wodą bo po deszczach :P wąchałem nie pachnie benzyną, wskazówka jak stoi na dole tak stoi a samochód od tamtego zdarzenia odpalałem i trzymałem na obrotach już kilka razy paliwo nadal jest..

bartek_levis
26-06-15, 11:48
no to tankuj do pełna i testuj, śmierdzieć może jeszcze jak wąż od pochłaniacza par paliwa spadnie, pod akumulatorem obejrzyj czy nic nie sparciało spadło...

imloud
26-06-15, 12:40
zobacze później, dziś musze jechać 60km do domu i to mnie martwi, z kasą krucho :P zaleje 5 do auta i 5 do kanistra, a moze po prostu wskazówka od paliwa? pływak sie sknociły

EDIT: I Się okazało, na 80% mi ktoś ukradł paliwo z pod bloku sam nie wiem jak... zatankowałem 10l zrobiłem juz 120km i nic.. suchutko nie śmierdzi benzyną nic nie kapie, także dziękuje wszystkim serdecznie za pomoc :) i uważam tema za zamknięty. Pozdrawiam