Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kupno VI gen aerodeck b18c4

michew22
18-06-15, 13:02
Witam. Jestem tu nowy i jeśli napisałem temat w złej zakładce przepraszam i proszę o przeniesienie. Tak więc do sedna. Mam na kupnie Civica VI gen aerodecka z b18c4 + lpg. Na co zwrócić szczególną uwagę ? Powie mi ktoś coś o tym silniku ? Co lubi się sypać ? Co sprawdzić podczas jazdy co sprawdzić w silniku ? jest za 12 tyś 99 r opłacalne to jest ? Proszę o porady ponieważ to moja pierwsza honda jeszcze z v-teckiem. Co do v-tacka co może się zepsuć na co zwrócić uwagę. Pozdrawiam Mateusz

arthi
18-06-15, 19:47
Pewnie mówisz o tej http://olx.pl/oferta/honda-civic-aerodeck-1-8-vti-lpg-zamiana-CID5-IDau0fd.html#9b599ecbe7
Ciekawe ile to ma nalatane, bo gałka skórzana VTi już nie wytrzymała, albo jakaś inna historia...
Inna sprawa to nie ten dział i temat, na forum jest odpowiednie miejsce do tego typu zapytań.

fełtek
18-06-15, 21:22
Ja zawsze sprawdzam czy przy odcince nie kopci.
Info jaki olej lany tez ważne.
A na vtecu to raczej mogą kasowniki klekotac. Głośny objaw na niskich obrotach.
Ale za nieco powyżej 12k stoi ładniejsza.

michew22
18-06-15, 22:22
tak dokładnie o tej :) niby ma 185 ale też mi się nie chce wierzyć chociaż w środku nie jest bardzo zniszczona to samo kierownica też nie jest mocno wytarta ale mówisz że gałka od innej ? to te vti aerodecki inne gałki miały ?

mały dymek puściła, podobno honda na odcinie zawsze mały dymek puści, wiadomo nie jest on duży tylko minimalnie. To jest do tego że jest 30 km ode mnie a nie chce jeździć po 300 km bo zmniejszy mi się budżet.Byłem oglądać to nic nie słychać na wolnych. O olej zapytam.

a co do ceny to szło byutargować na 11 albo niżej

P.S dlatego napisałem że jeśli jest w złym dziale to proszę o przeniesienie

fełtek
20-06-15, 02:06
Fajnie ze to polift. Zegary robią robotę.
Sprawdź miernikiem lakier.
Zapytaj dlaczego poduszka silnika była wymieniana.
Co do dymka. Ile oliwy według sprzedającego pobiera?

szastal
20-06-15, 12:45
Mój brał olej aż miło jak się deplo, ale ciągnął ładnie do przodu a na hamowni miał lepsze wyniki niż te bez dymka więc bym na to nie patrzył tak krytycznie, chyba że ciągnie więcej jak 0.5 na 100km

fełtek
20-06-15, 13:44
Mój brał olej aż miło jak się deplo, ale ciągnął ładnie do przodu a na hamowni miał lepsze wyniki niż te bez dymka więc bym na to nie patrzył tak krytycznie, chyba że ciągnie więcej jak 0.5 na 100km

Dlatego pytam ile. Ja tez miałem inne vti brało 1.5 do wymiany. A szloooooo :)

vnv_nation
20-06-15, 15:08

Zużycie oleju przez zużyte pierścienie a osiągi auta to 2 różne rzeczy i jedno do drugiego nic nie ma.. Nie kupilbym auta który puszcza jakikolwiek dymek bo nie wróży to nic dobrego

szastal
20-06-15, 15:10
O to hondy chyba nie kupisz

vnv_nation
20-06-15, 17:55
Miałem 2 hondy. Żadna niczego z wydechu nie puszczala. Jedna była z przebiegiem licznikowym 230 druga 270tys.

R356
20-06-15, 18:00
Większość B18 jednak lubi olej , remont nie gwarantuje całkowitej poprawy.Można to akceptować ,albo zmienić samochód .

szastal
21-06-15, 08:43
Jeszcze zależy czy masz kata czy nie bo dużo osób mówi że zaczęło im dymic jak zrobili wydech, a to poprostu dopiero stało się widoczne

michew22
21-06-15, 19:52
co do kata to nie ma kata ma strumienice a olej właśnie jest do wymiany za 2 tyś czyli zrobił 8 tyś i mówił że dolał 4 setki czyli w normie

Guscioren
21-06-15, 20:36
co do kata to nie ma kata ma strumienice a olej właśnie jest do wymiany za 2 tyś czyli zrobił 8 tyś i mówił że dolał 4 setki czyli w normie

Mówił też że Niemiec płakał jak sprzedawał =]?

Krawiec
22-06-15, 08:51
Mówił też że Niemiec płakał jak sprzedawał =]?

nie, ale do granicy gonił, a graniczne k***y brawo biły jak do kraju wjeżdżał.....

vnv_nation
22-06-15, 10:07

A co ci innego mial powiedziec? Przeciez jakby powiedzial ze dolal 3 litry to bys skonczyl rozmowe. Gosc chce auto sprzedac takze nie wierz tak we wszystko co mowi. Jestem zdania, ze jak dymi z rury obojetnie przy jakich obrotach to albo takie auto odpuscic, albo kupic go za cene na tyle nizsza zeby w razie czego miec odlozone na remont silnika.

michew22
22-06-15, 17:58
No ja nie wierzę we wszystko co on mówi to jest oczywiste. Czytaj ze zrozumienie, ona nie kopci na całym zakresie obrotów tylko minimalnie puści dymka przy odcince. Tak to w ogole nie kopci.

vnv_nation
22-06-15, 18:49
Jechales za nim i to widziałeś czy w lusterku wstecznym?

michew22
22-06-15, 19:08
Jechał za mną mój ojciec a ja jebałem do odcinki.

vnv_nation
22-06-15, 19:20
Jak się napaliles to kupuj. A na przyszłość jak będziesz się zastanawiał jakiej firmy pierścienie kupić to w wyszukiwarce podobne tematy spokojnie znajdziesz :)

kamil39
22-06-15, 19:53
B seria to nie d seria, co na upartego kupisz slupek za pare groszy, poszukaj ile zdrowy b18 potrafi kosztowac(kolo 5 kola, czyli pol wartosci auta), i ile trzea kasy na remont, jak masz kase i czas na remont to kup niewiadomo co ..
Kopcace to mozna kupic d14/d15 i moze d16, bo slupek idzie kupic ewentualnie tanio na zmiane.

R356
22-06-15, 22:27
Jest dym jest moc .
Jak dymi tylko na odcince to nie ma tragedii .

michew22
23-06-15, 00:02
no i teraz zdania są podzielone, jedni mówią że to normalne że troszku zakopci na odcince (nie jest to niebieski dym) a drudzy że silnik do remontu ;/

sweet
23-06-15, 00:53
Tak zapytam, czy ten okaz do kupienia miał modzony wydech ?

michew22
23-06-15, 02:21
wydech to tylko końcówka, poprzedni właściciel na jakimś warsztacie wstawiali mu strumienice zamiast kata

kamil39
23-06-15, 07:17
Zaden silnik nie puszczal zadnych dymkow po wyjechaniu z fabryki,
Jak puszcza dymki przy odcince to raczej silnik bedzie do remontu, wiadome jest ze dolewajac olej mozesz przejezdzic wiele km, ale te kopcenie samo napewno nie zniknie, a bedzie sie coraz bardziej zwiekszac.

michew22
23-06-15, 12:46
No i teraz coraz bardziej się zastanawiam nad kupnem.

Guscioren
23-06-15, 16:36
Weźmy też pod uwagę to ze 5d vti mają 15-18 lat katuszy za sobą =] raczej ciężko będzie znaleźć ideał.

szastal
23-06-15, 17:18
Zaden silnik nie puszczal zadnych dymkow po wyjechaniu z fabryki,
Jak puszcza dymki przy odcince to raczej silnik bedzie do remontu, wiadome jest ze dolewajac olej mozesz przejezdzic wiele km, ale te kopcenie samo napewno nie zniknie, a bedzie sie coraz bardziej zwiekszac.
I całkiem przypadkiem honda podaje w książce że może występować zużycie oleju do litra na 1tys km ;)

michew22
23-06-15, 17:46
No ten ma akurat 16 i jak na 16 lat to też wydaję mi się że nie ma lipy ale jak widzicie zdania są mocno podzielone i mam mega dylemat. Ogólnie autko jest mega odpowiednie dla mnie kombi które mi potrzeba zapas mocy który jest i tanio bo gaz i cena gazu 1.70 także kurdę ciężko mam się zastanowić.

I całkiem przypadkiem honda podaje w książce że może występować zużycie oleju do litra na 1tys km
Serio tak jest napisane ? :D

kamil39
23-06-15, 17:55
I całkiem przypadkiem honda podaje w książce że może występować zużycie oleju do litra na 1tys km 0,9 litra na 1000 km to w lusterku nie bedziesz nic widzial, dalej uwazasz ze to jest silnik jak z fabryki, bo w ksiazce napisali? tlumaczcie sobie tym ze macie swietne silniki, ale prawda jest taka, ze wasze silniki swoja swietnosc miały juz X lat temu.

sweet
23-06-15, 17:56
Jak Ci odpowiada to bierz. Sluchajac wszystkich opinii z forum to nigdy nie kupisz samochodu. Tutaj panuje przesąd, ze kazdy ma najlepszy lakier bez ryski, bude bez rdzy, silnik co to ani grama oleju nie wciągnie a bron Boze dymka pusci. Pewnie zimą nawet para z wydechu nie leci.
Jak sie rozj... to kupisz slupek i jezdzisz dalej albo sprzedajesz na czesci i tyle [emoji14]

szastal
23-06-15, 18:05
0,9 litra na 1000 km to w lusterku nie bedziesz nic widzial, dalej uwazasz ze to jest silnik jak z fabryki, bo w ksiazce napisali? tlumaczcie sobie tym ze macie swietne silniki, ale prawda jest taka, ze wasze silniki swoja swietnosc miały juz X lat temu.
Mój mniej brał znacznie (do 0.5) i było to widać w lusterku, ale został rozebrany i wyremontowany, koszta nie są w cale powalające jak nie jest zjechany, jak ci odpowiada to można brać, dużo osób tak pokupowalo, jeżdżą i są zadowoleni

michew22
23-06-15, 18:35
Cóż muszę się ciężko zastanowić nad tym kupnem bo mam jeszcze w zapasie fajnego golfa porobionego za śmieszne pieniądze :D

arthi
23-06-15, 19:13
Cóż muszę się ciężko zastanowić nad tym kupnem bo mam jeszcze w zapasie fajnego golfa porobionego za śmieszne pieniądze :DNie ma co za bardzo wybrzydzać, bo aerodeckow vti z lpg praktycznie nie ma, choć jeszcze dzisiaj rano za 1300 euro byl vti z gazem, szyberdachem do odebrania w Berlinie, w ciągu kilku godzin ogłoszenie zniknęło...

R356
23-06-15, 21:39
Przekonasz się jak kupisz .Raz na 2 tygodnie sprawdzić poziom oleju to nie problem .
Możesz kupić samochód który nie dymi , bo do oleju dolano jakiś wynalazek .
Samo spalanie oleju to nie wszystko , ważne jak reszta podzespołów ,no i jak się czujesz w samochodzie .
Ja od 4 lat wysiadam z swojego aerodecka zadowolony, chociaż czasem trzeba coś zainwestować .

michew22
24-06-15, 01:02
Otóż właśnie to że ich nie ma w ogóle ;/ a tu jest jeszcze 30 km ode mnie a nie 300. Zastanowię się jeszcze

michew22
25-06-15, 12:40
Kupiłem. Jeżdżę nią drugi dzień i jeździ mi się wyśmienicie zrobiłem już nią z 200km i jak na razie olej w normie. Nic tylko modlić się aby służyła :)

sweet
25-06-15, 12:52
No i gratulacje :) Będzie służyć godnie

arthi
25-06-15, 13:25
Kupiłem. Jeżdżę nią drugi dzień i jeździ mi się wyśmienicie zrobiłem już nią z 200km i jak na razie olej w normie. Nic tylko modlić się aby służyła :) Za ile jeśli można wiedzieć?
W Iławie był też ładny aerodeck vti, już poszedł :D

michew22
25-06-15, 13:54
nieco ponad dychę :) za ile tam był ?

arthi
25-06-15, 14:45
nieco ponad dychę :) za ile tam był ?

wystawiony 9,999, ale za 10k, to fajna cena za tę

http://otomoto.pl/oferta/honda-civic-honda-civic-b18c4-169-km-lpg-hak-ID6y5hMl.html

kicer
25-06-15, 22:52
Powiem tak. Sam kupiłem druta który ma ponad 300 tyś przebiegu. Dymka puszcza, i kopci oleju myślę że z 1l/1000km. I szczerze mówiąc. Wisi mi to. Co to robi? Olej silnikowy Shell 10w/40 kosztuje w granicach 25 zł/l. Zmierzyłem kompresję (wyszło 14,5) i ma lepszą jak moja poprzednia B18C4. A moc wyszła lepsza niż seria bo ma 172KM i 177NM. A brakuje w niej tylko kata.
Koszt naprawy silnika też nie jest taki straszny. Naprawa głowicy myślę że będzie w granicach 2000 zł i do tego pierścienie w okolicach 1000zł. Po co pakować się w słupek? Kupisz słupek który leżał nie wiadomo ile i też będzie o kant dupy rozbić bo nie używane, nie wygrzewane uszczelki twardnieją i zaczynają puszczać i sypią się uszczelniacze zaworowe. A tak wydasz 3000-4000 tyś zł za remont i wiesz co masz.
Bardziej martwił bym się o blacharkę w tym samochodzie tu jest problem. Bo niestety tylne błotniki, progi i podłoga a jak jeszcze zdarzyło się to co u mnie i zgniła blacha w koło przedniej szyby. Pękła szyba a po jej wycięciu ukazały się naszym oczom dziura w dolnej części szyby i rdzawy rowek ciągnący się od rynny dachowej do wnętrza i tak woda leciała pod nogi pasażera...

A tak właściwie, niby nic nie stukało ale coś przestawiało auto przy przyśpieszaniu...
https://youtu.be/LmNiYzbspA8

szastal
26-06-15, 09:04
Skąd wy te ceny remontów bierzecie, ja dałem silnik do rozebrania, pomierzenia i wymiana tego co dobrze jest wymienić i co tego wymagało, z resztą w moim temacie jest opisane i cen takich nie było

michew22
27-06-15, 22:20
też mi kumpel z forum mówił abym sprawdził pod nogami pasażera czy jest mokro :) suchutko jak trza, jeszcze wczoraj montowałem kable do audio to sprawdziłem to dokładnie przy okazji i jest okej :D jak na razie na żaden remont się nie zapowiada i raczej nie będzie :D 10 lipca lecę w trasę do mazowieckiego 500km prawie zobaczymy jak się spiszę :)

michew22
02-09-15, 22:03
Panowie pykło 8 tysięcy km zrobionych od kupna cifa i wydałem "aż" 107 zł od początku kupna :) oby tak dalej. W najbliższym czasie wymieniam rozrząd łożysko oporowe i olej w skrzyni :)

R356
02-09-15, 22:23
No to szerokości .