PDA

Zobacz pełną wersję : Olej w ukladzie chlodzenia honda civic 97 1.4is

RAMZES1990
16-06-15, 21:45
Witam dzisiaj wrocilem z pracy i zajrzalem do chlodnicy i zbiorniczka w nowym zakupie czyli w civiku i zaniepokoil mnie fakt ze w chlodnicy jest bialy nalot na korku ale to nic w porownaniu ze zbiorniczkiem tam jest sam olej caly zbiorniczek jest jak smola co moge zrobic zeby to naprawic pomozcie. pozdro

MM63
16-06-15, 22:00
Gdzieś tu była instrukcja na forum jak splanować głowicę papierem ściernym.

To o czym mówisz to słynne UPG.

RAMZES1990
16-06-15, 22:58
A co to UPG?

LEMS
16-06-15, 23:02
Uszczelka pod glowica...

Labed2007
16-06-15, 23:12
No to ładnie się dałeś naciąć... Chyba że kupiłeś to auto b. tanio. Nie wymieniaj uszczelki lepiej wymień słupek.

qureku.
16-06-15, 23:15
Nie wymieniaj uszczelki lepiej wymień słupek.

też jestem tego zdania, gdyż czesto przegrzane silniki lubią wcianać olej na potęge, a remont d14 kompletnie się nie opłaca

cosmo-pl
17-06-15, 08:44
Aj Panowie, Panowie, może niech od razu spali auto i pchnie do rzeki. Skąd wiecie, że było przegrzanie?? Nawet jakby, to mój Civ był i ani uszczelka nie padła, ani oleju nie bierze - między wymiana może ze 300 setki. Co to więc za banialuki opowiadacie??

Kolego jedź do mechanika, zrzuć głowicę i niech posprawdza wszystko. Będziesz wiedział na czym stoisz. Jak na cylindrach będą ślady zurzycia, to niestety silnik do wymiany, albo remontu. Z remontem jest tak, że jest pewniejszy, ale droższy. Używany silnik, możesz zawsze kupić w podobnym stanie, a pewnych miejsc nie ma. Trzeba to zrobić jak najszybciej i nie można z tym jeździć, bo zapewne jest też płyn w oleju.

qureku.
17-06-15, 09:46
Aj Panowie, Panowie, może niech od razu spali auto i pchnie do rzeki. Skąd wiecie, że było przegrzanie?? Nawet jakby, to mój Civ był i ani uszczelka nie padła, ani oleju nie bierze - między wymiana może ze 300 setki. Co to więc za banialuki opowiadacie??

Doświadczenie z 5 d14, które padała uszczelka i po jej wymianie silnik wcinała olej wiadrami. Jak wymieniać uszczelkę, to wypadałoby jeszcze ogarną głowicę, a jak już ogarniamy głowice, to musem jest sprawdzenie dołu, a remont swoje kosztuje, zwłaszcza w odniesieniu do Civica, który pewnie "mało"...Takie moje zdanie

cosmo-pl
17-06-15, 19:55
Wymienić pierścienie przy okazji to żaden koszt. Tak samo jak zrobienie głowicy. Jeżeli cylindry są ok, to żaden duży koszt. Kupisz nowy silnik i jaką masz gwarancje, ze jest ok? Do tego skąd wiadomo, że UPG padła z przegrzania ;) nie ma co na siłę naprawiać sprawnych elementów. Po zrzuceniu głowicy będzie wiadomo.

RAMZES1990
17-06-15, 20:06
Panowie kupiłem ten samochód za 2500tyś. ma najechane 350tyś bez zakładanego lpg do tego jezdziła nim kobieta moim zadniem uszczelka puściła ze starości dostał troche gazu i może przez to. Być może osoba miejąca go przedemną wymieniła uszczelke a nie przepłukała przewodów chłodzenia ponieważ na bagnecie i na korku nie widać śladów płynu chłodzącego a olej jak był na minimum tak jest . Ile może kosztować uszczelka pod głowice bo nigdzie nie moge zlokalizować i rozrząd ponieważ znalazłem za 290 zł kompletny i niewiem czy bedzie się nadawał

cosmo-pl
18-06-15, 09:45
Są tematy, na pewno Conti robi dobre. Zanim uszczelkę wymienisz sprawdź czy to na pewno ona, bo tak jak mówisz. Ja nawet mogę sobie wyobrazić, że babka dolała oleju tam gdzie nie trzeba. Sprawdź czy w chłodnicy też jest. Zlej cały płyn i sprawdź jak to wygląda. Płukanie wodą destylowaną z dodatkiem do płynu do płukania chłodnic. Zbiorniczek wymontuj i wypłukaj. Potem możesz jeszcze zrobić badanie na obecność CO2 w układzie oraz ciśnienie na cylindrach. Jak będzie wszystko git, to być może ktoś przez pomyłkę coś dolał. Ogólnie będziesz widział co się dzieje.

bartek_levis
18-06-15, 11:00
uszczelka erlinga ok 100 planowanie głowicy plus uszczelniacze (z racji przebiegu) ok 200 rozrząd jakiś markowy 150 + pompa wody 150 (skf, aisin), olej płyn chłodzący filtry 150 robota hmm 400 zależy kto i gdzie robi... ptytanie jak reszta silnika, jak coś mam d14a8 z gwaracja (silnik ze znaną historią nie z rozbiórki, został mi po swapie) do sprzedania jak coś pisz PW

RAMZES1990
19-06-15, 06:37
Dzieki panowie najpierw zrobie tak jak cosmo napisal mam znajomego w pracy mechanika to mi posprawdza cylindry i co 2 mam nadzieje ze bedzie ok bo ten samochod kupilem zonie na dojazdy do pracy wiec bedzie robil po 30km dzinnie i jest w dobrym stanie dzieki zza pomoc