Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Grzeje sie 1.4 iS

bolo741
16-06-15, 15:23
Witam
Dzis zauwazylem ze na postoju zaczyna sie grzac silnik, wentylator chodzi ale to i tak nic nie daje wskazówka idzie pod czerwone pole. Jak przegazuje pare razy na jalowych obrotach to temperatura spada. Jak dam zapłon to pokazuje ze temp jest w polowie albo troche nizej, jak odpale samochod to idzie do góry ponad polowe. Jakis czujnik temperatury padl?

Tiga
16-06-15, 16:00
Termostat, zapchany uklad. Sprawdz czy chlodnica drozna.

bolo741
16-06-15, 21:01
Jak troche wystygł posprawdzalem i olej czysty, korek od oleju bez mazi sam olej, plyn chlodniczy czysty. Sprawdzilem wąz wychodzący z dolu chlodnicy i jak go naciskalem to czuc bylo ze jest pusty i slychac było i czuc ze zasysa płyn wiec czy to mogło byc to? zapowietrzony uklad?

Druga sprawa jak odkreciłem korek od chlodnicy i chodzil na jalowych nic nie bulgotało jak dodałęm gazu to widac bylo ze leci plyn tzn nie tyle co bulgocze ale chlapie.

kaktusr
16-06-15, 23:34
Po nagrzaniu dolny wąż pusty/zimny = termostat do wymiany.

bolo741
17-06-15, 15:19
Odpowietrzyłem uklad [ odkrecilem korek od chlodnicy i ogrzewanie na full ] i stał przez 50 min i bable szły z początku ostro pozniej coraz mniej, pod koniec jak bez ogrzewania chodzil to co jakis czas poszedl bąbel a na włączonym ogrzewaniu nic prawie nie szło.

piotreek23
17-06-15, 19:44
Zrób test na obecność spalin w płynie chłodniczym. Odkręć na zimnym zbiorniczek wyrównawczy i jak w nim będzie bomblować to jest coś nie tak.

bolo741
18-06-15, 11:04
Zrób test na obecność spalin w płynie chłodniczym. Odkręć na zimnym zbiorniczek wyrównawczy i jak w nim będzie bomblować to jest coś nie tak.
Patrzalem na zimnym w chlodnicy nie wiem czy to to samo jak w zbiorniczku, nic nie bombluje.

piotreek23
19-06-15, 22:27
Jak na zimnym dasz zapłon to pokazuje połowę? Może faktycznie warto wymienić czujnik.

bolo741
20-06-15, 18:03
Tak na zaplonie pokazuje połowe jak odpale pokazuje "prawdziwą" temp.

piotreek23
21-06-15, 14:58
No to coś nie tak jest z czujnikiem albo zegarami. Powinno pokazać 0 (wskazówka na dole).