Zobacz pełną wersję : Drgania kierownicy przy 120km/h
niunius2006
14-06-15, 19:59
Witam. Mam problem z moją Hondą 8gen 2008r 1,8b
Podczas jazdy od prędkości około 120 km/h czuć drgania na kierownicy i budzie. Drgania jakby docodziły od prawego przedniego koła.
Koła zostały wymienione i wyważone więc należało by je wykluczyć.
Tarcze zimne i po rozgrzaniu nie dają żadnych wibracji ( podczas hamowania zachowuje się ok).
Łożysk nie słychać.
Ma ktoś może jakiś pomysł co może być ?
vnv_nation
14-06-15, 20:12
Na szarpakach byłeś?
niunius2006
14-06-15, 20:19
Jeszcze nie. Ale myślę że by było słychać jak by było coś walnięte.
Szarpiąc kołem nie wyczułem żadnych luzów.
Jutro pojadę . Może coś zobaczą
Koła dopasowane pod 8 gen? Może nieprawidłowe pierścienie centrujące?
Można też poszukać warsztatu który wyważa koła na samochodzie. Może któraś piasta skrzywiła się po najechaniu w jakąś dziurę?
Wyważanie wyważaniu nierówne... też tak miałem i się okazało że wyważanie było kiepsko zrobione. Poza tym może być krzywa felga, walnięta opona, zamień koło tył z przodem
W moim aucie zimówki sa na ori felgach i tam nie ma kłopotu z wyważeniem, ale do letnich mam alufelgi i muszę używać pierścieni centrujacych. Mimo ich stosowania miałem drgania kierownicy przy ok 140km/h. Koła wyważałem tradycyjnie kilka razy sprawdzałem zawieszenie i dalej to samo było. Sprawę definitywnie rozwiązało wyważanie na aucie. Teraz 50 czy 180 toczy sie gładko polecam.
niunius2006
15-06-15, 19:19
Tylko problem w tym że tu w pobliżu nie ma nikogo takiego kto wyważa na aucie. Dzieje się tak na dwóch rożnych zestawach felg i opon. Pierścienie są nowe.
Może też być końcówka drążka, samemu ciężko wyczuć luz, a nawet najmniejszy może powodować takie objawy...
Górne łożyska amortyzatorów masz dobre ? nie pukają na dziurach ?