Zobacz pełną wersję : D16Y8 po remoncie generalnym. Jaki olej?
Witam. Posiadam hondę civic 6 z silnikiem d16y8 v-tec świeżo po remoncie generalnym (pierścienie, panewki, głowica, uszczelnienie silnika itd). Może pomożecie mi w doborze oleju? Chcę zalać 5w40 Tylko mam problem z firmą. Wcześniej lany był castrol magnatec 10w40 ale ostatnio sporo mechaników mówi że jakość oleju spadła i strasznie syfi silnik. Zresztą widziałem po swoim. Myślę nad mobil1, motul albo valvoline. Jak myślicie co zalać żeby moja hania czuła się świetnie? Oczywiście półsyntetyk? :)
Oczywiście półsyntetyk?
Oczywiście systetyk ! Jaki jest sens robienia remontu i wlewania pozniej połsytetyka...
Jest temat o olejach, ale ja polecam syntetyk, np. Motula X-cess 5w40
Witam. Posiadam hondę civic 6 z silnikiem d16y8 v-tec świeżo po remoncie generalnym (pierścienie, panewki, głowica, uszczelnienie silnika itd). Może pomożecie mi w doborze oleju? Chcę zalać 5w40 Tylko mam problem z firmą. Wcześniej lany był castrol magnatec 10w40 ale ostatnio sporo mechaników mówi że jakość oleju spadła i strasznie syfi silnik. Zresztą widziałem po swoim. Myślę nad mobil1, motul albo valvoline. Jak myślicie co zalać żeby moja hania czuła się świetnie? Oczywiście półsyntetyk? :)
A co z dotarciem?? Może warto najpierw 1000 zrobić na jakimś mineralnym np?? Albo na Millersie CRO??
Aktualnie zalany jest mobil super 2000 10w40 i po 2 tys. mam przyjechać na zmianę oleju. Dlatego pytam się co wybrać :)
Zależy jaki masz budżet na to. Motul to dobry producent, X-Cess 5W40 powinien być OK, ewentualnie mozesz pomyśleć nad LM High Tec (http://www.iparts.pl/czesc/olej-syntetyczny-liqui-moly-leichtlauf-high-tech-5w40-1-litr-liqui-moly-3863,1-222-3863-931229.html) podobna specyfikacja do Motula o ile nie taka sama.