Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Automatyczne opuszczanie szyby elektrycznej pasażera

wwentyllo
11-06-15, 07:43
Witam.

Podczas długich rozmyślań nt. tego, co jeszcze mogę w mojej Hondzi zrobić, wpadłem na genialny pomysł :)

Jako, że jestem posiadaczem boczka drzwi pasażera z wersji angielskiej, która posiada przycisk otwierania szyb, razem z automatycznym otwieraniem (jak u kierowcy), postanowiłem spróbować zrobić coś takiego dla pasażera.

I tu pojawia się pewien problem, ponieważ zastanawiam się, jak to jest w Hondzie zrobione ;)

Wiem, że w drzwiach kierowcy jest coś takiego jak moduł elektrycznych szyb i jest on podłączony do przycisku szyby kierowcy. I tu mam pytanie: Czy tylko ten moduł jest odpowiedzialny za ten automat?
Mam pewne wątpliwości, bo na schematach zauważyłem, że w silniku szyby kierowcy jest wyłącznik krańcowy (przynajmniej tak mi się wydaje :) ). Może to ten wyłącznik jest odpowiedzialny za odcinanie prądu, gdy szyba "opadnie" na sam dół?

Czy ktoś z forumowiczów zrobił coś takiego (albo przynajmniej próbował) ?

MM63
11-06-15, 08:15
Moduł i silnik na czterech przewodach.

Meche
11-06-15, 09:48
MikeFoto z tego co pamietam ma taki mod u siebie, zobacz w tutorialach

jerdenk
12-06-15, 20:34
Nie wiem jak z automatem, ale ja u siebie dorobiłem przycisk bez automatu (taki jak w tylnych drzwiach). W zasadzie to kwestia przeciągnięcia przewodów od przycisku w tunelu środkowym (przy ręcznym jest przycisk od szyby pasażera) i lekkiego dopasowania przycisku do otworu w boczku angielskim.