PDA

Zobacz pełną wersję : civic eg gasnie na jalowym

piotr__pit
09-06-15, 18:06
Hi. Gasnie mi moje eg3 1.3 na jalowym, na rozgrzanym silniku.
Zaznaczam ze jest instalacja gazowa na ktorej jest ok.
Za to na pb gasnie. Jak tylko zejdzie z ssania. Chyba ze go trzymam na obrotach.
Podkrecilem ta srubke co jest za gaznikiem i auto juz od razu nie gasnie, potrafi chodzic przez chwile ale w pewnym momencie i tak gwaltownie gasnie.

Zastanawia mnie czemu jak tak ledwo chodzi to zasysa spowrotem spaliny z wydechu? Przykladalem kawalek szmatki zeby zobaczyc czy moze nie spala calkowicie mieszanki ale zauwazylem ze co chwile zasysa mi lekko ta szmatke...
Powinno tak byc?

delek
11-06-15, 15:16
Na 99% wina zaworka odcinającego dopływ paliwa Fuel Cut-off Solenoid Valve., jest przykręcony do gaźnika od strony kabiny. Dalej może być zapchany gaźnik ale zacznij od zaworka.

http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?217291-Primary-Slow-Cut-Off-Solenoid-Valve-d13b2&highlight=solenoid+valve

Zimny silnik nie gaśnie, bo na ssaniu dostaje paliwo z głównego rozpylacza, tego w zwężce nad przepustnicą. Po wyłączeniu ssania silnik jest zasilany z rozpylacza pod przepustnicą, do któregodopływem paliwa steruje zaworek. Sprawny odcina paliwo przy hamowaniu silnikiem i podczas gaszenia silnika kluczykiem. Uszkodzony blokuje caly czas.