PDA

Zobacz pełną wersję : Fotelik 7-latka na przednim siedzeniu pasazera a poduszka

lukpaw
07-06-15, 13:15
1. Od tygodnia wożę 7-latka z przodu w foteliku recaro 18-36kg i zastanawiam się czy powinienem wyłączyć poduszkę powietrzną?
2. Niemowlaka wożę w nosidełku chicco wpinaną w bazę tyłem do kierunku jazdy za fotelem pasażera. Żona jeździ za kierowcą/za mną lub jako kierowca. Czy to optymalna konfiguracja?

marzyniu
07-06-15, 13:23
Podpinam się, moja ma 8 lat, zawsze jeździ z przodu, zapina się samochodowymi pasami(140cm wzrostu).

djasion
08-06-15, 11:56
Z włączoną poduszką na przednim siedzeniu nie wolno montować fotelików tyłem do kierunku jazdy.
Polecam zerknąć np. tutaj http://fotelik.info/pl/faq/

marzyniu
08-06-15, 12:00
A nie, niemowlaka to lukpaw wozi na tylnych siedzeniach.

elmo141
08-06-15, 12:51
tylko moje zdanie - wożenie dziecka na przednim fotelu to nie najlepszy pomysł. bezpieczniej z tyłu. Mój 4-latek jeździ z tyłu.

kobert
08-06-15, 13:51
musisz wylaczyc poduszke pasazera jesli dziecko siedzi tylem, niestety w ufo nie mozna tego wylaczyc samemu, tylko serwis. Jednak 7 latek to juz chyba tylem do kierunku jazdy by sie nie zmiescil :) zeby jezdzic z przodu 7latek nie bedzie mial wymaganych 150cm, jesli juz chcesz tak robic to wydaje mi sie ze siedzisko, zeby byl wyzej i wtedy juz bym poduszki nie wylaczal, jednak bedzie to wbrew przepisom

szczepar
08-06-15, 15:21
musisz wylaczyc poduszke pasazera jesli dziecko siedzi tylem, niestety w ufo nie mozna tego wylaczyc samemu, tylko serwis. Jednak 7 latek to juz chyba tylem do kierunku jazdy by sie nie zmiescil :) zeby jezdzic z przodu 7latek nie bedzie mial wymaganych 150cm, jesli juz chcesz tak robic to wydaje mi sie ze siedzisko, zeby byl wyzej i wtedy juz bym poduszki nie wylaczal, jednak bedzie to wbrew przepisom

Odsyłam do nowelizacji która obowiązuje (a nie do medialnych projektów z zeszłego roku)
http://www.sejm.gov.pl/Sejm7.nsf/komunikat.xsp?documentId=E701EA04D24BEA8CC1257E370 04B1DDA

"[...]
d) ust. 3 otrzymuje brzmienie:
„3. W pojeździe kategorii M1, N1, N2 i N3, o których mowa w załączniku nr 2 do ustawy, wyposażonym
w pasy bezpieczeństwa lub urządzenia przytrzymujące dla dzieci, dziecko mające mniej niż 150 cm wzrostu jest
przewożone, z wyjątkiem przypadku, o którym mowa w ust. 3b, w foteliku bezpieczeństwa dla dziecka lub innym
urządzeniu przytrzymującym dla dzieci, zgodnym z:
1) masą i wzrostem dziecka oraz
2) właściwymi warunkami technicznymi określonymi w przepisach Unii Europejskiej lub w regulaminach
EKG ONZ dotyczących urządzeń przytrzymujących dla dzieci w pojeździe.”,"

[...]

3b. Zezwala się na przewożenie w pojeździe kategorii M1, N1, N2 i N3, o których mowa w załączniku
nr 2 do ustawy, na tylnym siedzeniu pojazdu, dziecka mającego co najmniej 135 cm wzrostu przytrzymywanego
za pomocą pasów bezpieczeństwa w przypadkach, kiedy ze względu na masę i wzrost dziecka nie jest możliwe
zapewnienie fotelika bezpieczeństwa dla dziecka lub innego urządzenia przytrzymującego dla dzieci zgodnego
z warunkami, o których mowa w ust. 3.
[...]
w art. 45 w ust. 2: To Art Zabraniający
a) pkt 4 i 5 otrzymują brzmienie:
„4) przewożenia w foteliku bezpieczeństwa dla dziecka lub innym urządzeniu przytrzymującym dla dzieci
dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego
w poduszkę powietrzną dla pasażera, która jest aktywna podczas przewożenia dziecka;
5) przewożenia dziecka w wieku poniżej 3 lat w pojeździe kategorii M1, N1, N2 i N3, o których mowa
w załączniku nr 2 do ustawy, niewyposażonym w pasy bezpieczeństwa i fotelik bezpieczeństwa dla dziecka
lub w pasy bezpieczeństwa i inne urządzenie przytrzymujące dla dzieci;”,
b) dodaje się pkt 6 w brzmieniu:
„6) przewożenia na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego, poza fotelikiem bezpieczeństwa dla dziecka
lub innym urządzeniem przytrzymującym dla dzieci, dziecka mającego mniej niż 150 cm wzrostu.”;
[...]
"

Ewentualnie skorzystać z "Prawo o ruchu drogowym" wraz z nowelizacjami - > http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19970980602 [Tekst Ujednolicony]

Reasumując - jesli dobrze rozumiem ten tekst :D , to po przekroczeniu wieku 3 Lat nie obowiazują inne wytyczne jak Wzrost,
posiadając odpowiedni fotelik można przewozić dziecko na przednim fotelu.

Ja bym jednak zastanowił się czy jednak nie przewozić dziecka z tyłu na środku. W razie bocznego uderzenia ma wtedy największe szanse na wyjście z tego cało.

kobert
08-06-15, 18:41
chodzi o moje ostatnie zdanie ze jednak jest dozwolone jezdzenie na przednim siedzeniu po nizej 150 cm wzrostu jesli siedzi w foteliku, tak? :) poprostu pomyslalem ze aktywna poduszka przed dzieckiem nie koniecznie musi byc dla niego bezpieczna, przepisy mowia inaczej, ok. Potem jak sobie przemyslalem, siostra ma 6letnia corke i ma 128cm a chlopaki z reguly wyssi to 7latek moze juz miec te 150cm i bez fotelika pojedzie

szczepar
08-06-15, 18:56
Tymi przepisami majstrowali parę razy, prasa parę razy szumnie robiła "medialne wiadomości" z projektów, dlatego uznałem że pomogą i podeprę się Ustawą :)
A zacytowałem ciebie bo zwyczajnie tak jak większość z nas (ja przed przeczytaniem też) coś tam wie ale co w danym momencie obowiązuje to niekoniecznie.

Problem z dezaktywowaniem poduszki jest następujący - będzie wypadek, ubezpieczyciel zainteresuje się czemu nie ma wystrzału poduszki (pomijam kwestie bezpieczeństwa) i jeszcze uzna że samochód niesprawny i zacznie się smród...

lukpaw
08-06-15, 20:44
Przepisy mniej mnie interesują niż bezpieczeństwo dzieci, dlatego na ten moment fotelik 7-latka umieściłem z tyłu za fotelem pasażera, a fotelik niemowlaka za kierowcą. Dziwi mnie, że UFO nie ma wyłącznika poduszki, bo w Fiacie Panda taki wynalazek mam :)
Natomiast co do bezpieczeństwa to problem w tym, że poduszki są liczone na dorosłych i przy wystrzale może 7-latkowi połamać kości twarzoczaszki - i wcale nie chodzi od razu o wypadek, a kolizję po której pasażerowie wychodzą bez szwanku, a dziecku poduszka robi krzywdę.

Ingtar
09-06-15, 13:22
Jeśli dobrze zrozumiałem te cytaty artykułów (sprostujcie mnie jeśli się mylę - mam lada dzień dorzucić drugi fotelik i trochę mnie zakręciliście)

- zabrania się przewożenia na przednim siedzeniu z włączona poduszką dzieci w fotelikach tyłem do kierunku jazdy (przodem jest dozwolone oraz tyłem jeśli jest wyłączona poduszka lub jej brak)
- na przednim siedzeniu jeździć mogą dzieci bez fotelika lub podkładki jeśli mierzą co najmniej 150 cm (135 na tylnej kanapie)
- nie można przewozić dzieci do 3 roku życia jeśli samochód nie ma pasów i fotelików dla dzieci (jak rozumiem dotyczy to głownie samochodów zabytkowych)